Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svátky bez táty a stesk po domově: Jak slaví Vánoce ukrajinští uprchlíci v Česku?

Autor: jel - 
7. ledna 2023
14:34

Už deset měsíců zuří na Ukrajina strašlivá válka, kterou rozpoutalo Rusko. Kvůli ní nemohly miliony lidí letošní Vánoce oslavit ve svých domovech a tak jak by si přály. Jak prožívali svátky ukrajinští uprchlíci, kteří nyní žijí v České republice?

Na Ukrajině se Vánoce slaví o pár dní později než v Česku a to 6. ledna. Jak budou svátek slavit popsala pro mezinárodní humanitární organizaci ADRA ukrajinská uprchlice Vladislava. „Děti se samozřejmě těší na dárky, neztrácejí víru, ale stýská se jim po domově,“ uvedla a dodala, že je zajímavé sledovat, jakým způsobem se Nový rok slaví v České republice. 

„Budeme slavit s rodinou, ale úplně poprvé v životě bez táty,“ řekla Vladislava.

Organizace ADRA připravila pro ukrajinské uprchlice s dětmi nejrůznější akce, které jim přiblížily české tradice a lidé se také mohli sejít, seznámit se a poznat nové přátele. 

„Vánoce pro mě letos nejsou opravdové, protože v naší zemi je válka a nemůžeme být doma,“ dodala Natalia. 

 
8:19
28. 3. 2024

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

8:08
28. 3. 2024

„BIS trochu zaťala Rusákům škodícím zbraněmi informační války z Prahy Česku i celé Evropě tipec,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Pořád tu nějaké máme, ale díky skvělé práci kontrarozvědky zase o pár méně,“ chválí službu ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině.

7:57
28. 3. 2024

Polské ministerstvo obrany odvolalo velitele mezinárodní vojenské jednotky Eurocorps v souvislosti s vyšetřováním kontrarozvědky, píše server Deutsche Welle. Generálporučík Jaroslaw Gromadzinski působil ve funkci velitele Eurocorpsu, společné vojenské skupiny některých států EU a NATO, od června 2023, ale dostal rozkaz vrátit se zpět do Varšavy.

„Vojenská kontrarozvědka zahájila inspekční řízení týkající se osobní bezpečnostní prověrky generálporučíka Jaroslawa Gromadzinského v souvislosti se získáním nových informací o tomto důstojníkovi,“ uvádí se ve středečním prohlášení ministerstva.

Gromadzinski v posledních měsících působil jako člen mezinárodního asistenčního týmu pro Ukrajinu v německém Wiesbadenu, kde se podílel na výcviku ukrajinských vojáků.

Kompletní online

Video  Největší útok Ruska na Ukrajinu! Tankujeme levněji a proměna Křížka ve vězení  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa