Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinskému vojákovi vybuchla mina před obličejem: Přišel o zrak! Díky kolegům znovu uvidí?

Autor: rix - 
9. ledna 2023
12:00

Obrovskou smůlu měl ukrajinský voják Vladyslav Ješenko v srpnu u města Bachmut. Jeho úkolem bylo zneškodňovat nepřátelské miny, když jedna z nich náhle spustila samodestrukční systém. Výbuch Ukrajinci ošklivě poranil obličej a muž oslepl. Jeho příbuzní a kolegové nyní vybírají peníze na léčbu.

O neštěstí informoval na twitteru ukrajinský válečný zpravodaj Ilja Ponomarenko. „V srpnu poblíž Bachmutu odstraňoval nášlapnou minu PFM-1 a aktivoval se samodestrukční mechanismus,“ potvrdil novinář. Jak dodal, Vladyslav oslepl a civilisté společně s vojáky mu posílají peníze potřebné k rehabilitaci. 

Ukrajinec tak má šanci, že se mu zrak částečně vrátí. „Jeho přátelé a rodina mají šanci mu alespoň částečně obnovit zrak pomocí očních implantátů, to je ale velmi nákladná věc,“ informoval Ponomarenko s tím, že on sám mu s kolegy poslal v přepočtu zhruba 224 000 korun. 

Příspěvek ohledně Vladyslavova osudu vyvolal na sociálních sítích vlnu ohlasů. „Tito mladí muži měli mít úplně jiný osud. Jak lehké by to bylo bez Putina a jeho gangu vrahů,“ napsal jeden z komentujících. „Je to smutné, modlím se za toho sympatického muže,“ dodal další z diskutérů. 

Oblast, kde Vladyslav ke zranění přišel, je jedna z nejnebezpečnějších na frontě. Jak uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Ukrajina u Bachmutu a Soledaru posílí své pozice. „Bachmut se navzdory všemu drží, Soledar se drží. Jde o jedno z nejkrvavějších míst na frontě,“ uvedl Zelenskyj ve videoprojevu. 

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa