Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sportovkyně Anička se vážně zranila při závodech v Itálii: Řekli jí, že už nebude chodit!

Autor: VaB - 
8. ledna 2023
16:46

Dvaadvacetiletá Anička si zamilovala jízdu na kole. Nebylo kolo, které by ji nebavilo, nebyla disciplína, kterou by nezvládla. Oblíbila si létat vzduchem, sjíždět skály. Poslední závod v údolí italských hor Val di Sole se ji ale stal osudným. Spadla a vážně se zranila. Podstoupila několik operací, nakonec si vyslechla smutnou zprávu – už nebudete chodit!

Anička (22) je mladá a nadějná sportovkyně. Od malička se věnovala sportu, přes volejbal, judo, atletiku a hokej se dostala až k cyklistice. V šestnácti letech si vyzkoušela pár náročnějších závodů na horských kolech a postupně propadla dalším disciplínám.

„Není kolo, které by mě nebavilo, ale nejvíce mě baví létat vzduchem a sjíždět skály,“ popisuje na stránkách dobročinné organizace Donio mladá slečna. V minulém roce začala jezdit enduro, jelikož ale ráda zkoušela nové věci, přihlásila se i na dva závody v downhillu.

„Tímto způsobem jsem se dostala i k fourcrossu. Tady u nás na severu v Jablonci nad Nisou se jezdí jeden z nejznámějších závodů této disciplíny, a protože mi nic neuteče, rozhodla jsem se zúčastnit i tohoto. Podařilo se mi ho vyhrát a to byl pro mně signál zúčastnit se i dalších světových pohárů ve fourcrossu. To jsem ale ještě nevěděla, že to pro mě skončí tak nešťastně,“ vypráví dál.

Smutné zprávy

Na jeden z dalších závodů se proto vypravila až do Itálie, konkrétně do Val di Sole v údolí Tridentsku. V jednom ze dvou závodů ale spadla, a to dost ošklivě. „Z místa mě odvezl vrtulník do nemocnice v Trentu. Ještě tu noc mě odvezli na sál, kde mě operovali přes sedm hodin. Měla jsem rozdrcené dva obratle a zlomená čtyři žebra. Jedno z nich mi propíchlo plíce, a tak jsem byla týden na dýchacích přístrojích,“ popisuje velmi náročné chvíle.

Při úrazu od pasu dolů ochrnula, lékaři jí řekli, že nemá poškozenou míchu, vznikl u ní ale otok, který jí utlačuje. Po asi dvou týdnech strávených v italské nemocnici ji převezli do špitálu v Praze. „Tam mi oznámili, že to není dostatečně zpevněné, a proto mě budou ještě dvakrát operovat,“ dodává s tím, že během následujících čtrnácti dní putovala od jednoho oddělení na druhé, až skončila na spinální jednotce.

Následovala snaha o rozhýbání, po měsíci ji ale lékaři oznámili, že už nebude chodit. „Tuto zprávu jsem čekala již dřív, ale stejně mě to dostalo. Začala jsem si v duchu říkat: „Tohle není konec!” dodává statečně.

Potřebuje pomoc

Na crowdfundingové organizaci Donio založili její známí sbírku. Pomocí té chtějí vybrat dva miliony korun. „Peníze budou využity na účely léčby, rehabilitací a následné zapojení do běžného života – úprava nebo koupě auta přizpůsobeného handikepovaným, rekonstrukce bytu na bezbariérový styl bydlení a hlavně nákup invalidního vozíku, který padne a usnadní žití,“ uvedli ke sbírce. Do té se zapojilo už více jak dva tisíce lidí. 

Aničku můžete podpořit zde.

Video  Sportovkyně Anička se vážně zranila při závodech v Itálii: Řekli jí, že už nebude chodit!  - Donio.cz
Video se připravuje ...

miasek ( 9. ledna 2023 19:54 )

Autor clanku dela o nekom reportaz a ani jednou neuvede jmeno. Clovek nema moznost si treba dohledat informace o dane osobe. Porad jen Anicka. Slecna ma 22 roku, tak snad Anna + prijmeni. A jeste k tomu je odkaz, ktery mi nejde otevrit.

Markus Bischof ( 9. ledna 2023 10:33 )

A CO SLAVNA VZP TA NEPLATI ZASE NIC?! NIKOMU ZA URAZY ABY SE LIDI POJISTOVALI A PAK JIM NIC NEDAJÍ!

kdoasi ( 9. ledna 2023 08:29 )

At si kazdý dělá sport, jaký uzná za vhodý. Ale povinně pojistku aspoň na 5 milionů. Mám v blízkém okolí též invalidu, nemoc, ale nikdy nás nenapadlo žebrat po lidech.

Milly Melon ( 8. ledna 2023 23:12 )

Peníze od lidí?!!!...Pardon ale selsky rozum funguje tak že když si vylezu na skalu s kolem tak pokud jsem tam nepřišel spachat vyloženě sebevrazdu,tak vím že když spadnu tak zranění budou když ne rovnou fatální, tak minimálně drtivá....takže spíše by divenka měla s pokorou podekovat tam nahoru do nebes za možnost žít a ne drze ještě pozadovat peníze na další a další lekarskou péči....nad tím měli všichni okolo ní premyslet dřív,riskuji když mám má to si případě zaplatit rekonvlescenci, nemám li, zapomenu na adrenalinove sporty !!! Byla jsem clenem emergency tymu ZS(vrtule,rzeta),s praxi přes 17 let a za mne temhle mladým nebo lety nezkusenym "zavodnikum " nenalezi zdarma ani penny oni si vůbec nevazi života....

Moni Novotná ( 8. ledna 2023 20:32 )

Zobrazit celou diskusi