Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Vítězstvím z posledních sil si to Zátopek pohnojil u manželky: Běž a inspiruj nějakou jinou!

Aktualizováno -
1. ledna 2023
21:14
Autor: mc - 
24. července 2021
05:00

24. červenec roku 1952 byl pro československou atletickou výpravu na olympijských hrách v Helsinkách mimořádně úspěšným dnem. Emil Zátopek zde potvrdil svou roli nejlepšího běžce světa v závodě na 5 kilometrů, novináři překřtěném na „závod století“, porazil po skvělém finiši všechny konkurenty. A aby toho nebylo málo: jeho manželka Dana jen pár minut poté hodila oštěpem 50,47 metru, což znamenalo zlatou medaili také. Je to unikátní případ, kdy dva manželé soutěžící v různých atletických disciplínách získali zlaté olympijské medaile tak krátce po sobě.

Emil Zátopek už předtím vyhrál v Helsinkách závod na 10 kilometrů. Zcela suverénně. Ale na poloviční trati to bylo jiné. Na jeho skalp si činila nárok celá smečka vlčáků, z nichž někteří byli skoro o 10 let mladší.

Ještě dvě stě metrů před cílem byl Zátopek až na 4. místě. Vyčerpal se nástupem při náběhu do posledního kola a zdálo se, že tentokrát zvítězit nedokáže. Jenomže on byl v těch dnech jako z jiné planety. Přesně podle svého hesla: „Když nemůžeš, tak přidej“, se zapřel a 150 metrů před cílem šel znovu do čela. Vedení pak v cílové rovince uhájil.

Dana celý závod s napětím sledovala – tolik si přála, aby to Emilovi vyšlo. Jen ona věděla, jaké měl před závodem pochybnosti a že se protentokrát nepovažoval za hlavního favorita. Když její manžel proběhl vítězně cílem, jako by z ní všechno spadlo. Přišla do svého sektoru, vzala oštěp, rozběhla se a hodila. Byl z toho olympijský rekord a zlatá olympijská medaile.

Emil pak na tiskové konferenci prohlásil, že Danu jeho vítězství inspirovalo. To bylo něco pro ni. Odsekla mu: „Vážně? Tak víš co? Běž a zkus inspirovat nějakou jinou. Uvidíme, jestli taky hodí padesát metrů!”

O tři dny později pak Emil Zátopek zvítězil i v maratonském běhu. Jako první a jediný dokázal vyhrát na týchž hrách všechny tři vytrvalecké disciplíny. To z něj dělá legendu světové atletiky a pravděpodobně nejlepšího sportovce, kterého kdy naše země světu dala.

kal123 ( 3. ledna 2023 09:29 )

Koho tvůj názor zajímá? Určitě budeš volit Pavla...

stařec ( 3. ledna 2023 09:26 )

Už tu dlouho nebyl takový hlupák jako ty!!!

Jiří Beránek ( 2. ledna 2023 10:31 )

Měl jsem unikátní příležitost se s E. Zátopkem osobně setkat v roce 1968. Byl velmi hovorny a vtipný, mluvil mj. otevřeně a kriticky i o sportovních poměrech v SSSR. To mu potom za Husákovy normalizace dost uškodilo. Vůbec jsem netušil, že na olympiádě v Helsinkách (1952) byli sportovci tzv. socialistického tábora prakticky izolováni od sportovců svobodného světa, takže tam vlastně byly dvě zcela odlišné olympijské vesnice.

jajas ( 24. července 2021 22:30 )

No jasně ty experte na sport. Dnes sportovci běžně vyhrávají ve třech vytrvalostních disciplínách, že? Je úplně fuk, jaké měl tenkrát časy, prostě všechny porazil ve třech disciplínách, ale to je nad tvé chápání a schopnosti, ty bambulíne. Zátopek : "Jako první a jediný dokázal vyhrát na týchž hrách všechny tři vytrvalecké disciplíny. To z něj dělá legendu". A ty už nežer a běž si zaběhat, těch 150 kilo je fakt už moc, tuk se ti tlačí na mozek...

Matos7 ( 24. července 2021 09:57 )

Co to je za novinářský ho.no co napsalo tento článek aby pospinilo našeho nejlepšího sportovce všech dob. Ani myslenkove mu nesahá ani ke kotníkum. Měl jsem to štěstí, že jsem žil ve stejné době jako Emil a Dana Zátopkovi, velice jsem si jich vazil a ridil jsem se jejich skvělými myšlenkami.

Zobrazit celou diskusi