Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do KGB šel hned po škole, pak šéfem tajné služby: Putin je na trůně už 21 let, kult je větší než Stalinův

Autor: mc - 
7. května 2021
05:10

Novodobý ruský car, nebo jen diktátor v kvádru? I tak mnozí popisují ruského prezidenta Vladimira Putina. Říká se o něm, že jde patrně o nejmocnějšího muže planety. Dnes je to už 21 let, co vládne jako prezident ve své domovině, kterého místní vyzdvihují za to, že Rusko vytáhl z hospodářské krize. Co na tom, že za jeho úspěchem stojí jen rostoucí ceny plynu a ropy, které Rusko vlastní.

Podobně jako to bylo u mladičkého Gagarina, i Putinův život je jak z příručky Sovětského svazu. Narodil se do dělnické rodiny, ale tvrdou prací a svou cílevědomostí se vypracoval až na absolutní vrchol. O politické kariéře uvažoval už na střední škole. Po dostudování právnické fakulty nastoupil jako člen zahraniční rozvědky do KGB.

I po rozpadu Sovětského svazu ale jeho hvězda stoupá strmě vzhůru, a tak nikoho nepřekvapí, když v březnu 2000 vyhraje prezidentské volby. Inaugurace, která proběhla 7. května téhož roku, připomíná spíš korunovaci. A to si ji Putin zopakuje ještě minimálně třikrát.

Byl to právě Putin, který kritizoval Stalinův kult osobnosti, přitom jeho veřejný obraz se tomu dosti podobá. Prezentuje se jako ruský superhrdina - mužný a drsný, přitom laskavý a spravedlivý. Nechybí ani dojemné chvíle se zvířátky.

Putin si na svou stranu ruský lid získal brzy - vymanil zemi z hospodářské krize (i když je otázkou, jak velký podíl na tom reálně má jeho vláda). Jeho obliba ale rostla i díky perfektně vystajlovanému mediálnímu obrazu - Putin má dobrý vztah k pravoslavné církvi, prezentuje se jako muž z lidu, zároveň se ale veřejnosti ukazuje jako playboy, který dokáže, co si zamane. Kladný je i jeho vztah k přírodě.

Fotografie Putina jedoucího na koni, jak polonahý loví ryby, jak chová štěně, nebo z posledních snímků například série ze Sibiře, kde ve slušivém kabátě pózuje v zasněžené krajině. Ukázal se také jako vášnivý judista, milovník treků v přírodě a neporazitelný hráč hokeje.

Není však možné zapomínat na kritiku, která se na jeho bedra snáší: koncentrace moci v rukách jediného člověka, cenzura médií, anexe Krymu, ale i fakt, že sankce ostatních zemí vůči Rusku postihují zejména obyčejný lid, a nikoliv právě Putina. Na celý jeho příběh se podívejte v pořadu Životy slavných na Mall.tv.

abaron ( 7. května 2021 18:37 )

...naozaj...tak prečo nemáš fotky z terénu??? 🚿 keď máš kvÁk qcient level 😝))))...v občianskom 🎭...

zada ( 7. května 2021 14:37 )

ale pochopil, ale Gorbačov nejlepší nebyl, Gorba byl jen prozápadní politik , a tohle všechno co seděje je taky jeho přičiněním....

zada ( 7. května 2021 14:34 )

ostatně ti zakomplexovaní se chovají spíše histericky tak jako pekarová nebo černochová...víme?

zada ( 7. května 2021 14:33 )

hurone, ty jsi fakt psycholog

zada ( 7. května 2021 14:30 )

a co na to zběsilá Černochová a její gruppa válečných štváčů a co na to naši mladí co budou muset ...až bue mobilizace, určitě se těší, že ? Vždyť tady k ničemu jinému z těch štvavých keců ve sněmovně to nesměřuje, to je evidentní. Ale rusy není radno dlouho škádlit. On se rvát na hranicích a svoje lidi zabíjet nenechá....žádná země dnes už není tak daleko, aby pomsta nebyla možná....

Zobrazit celou diskusi