Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je Sputnik V víc než jen politická zbraň? Evropu se mu daří dokonale rozklížit

Autor: mav, The Guardian - 
5. května 2021
05:30

Ruská vakcína Sputnik V ještě musí získat v Evropské unii schválení a nejspíš v očkovacích kampaních jejích členských zemí sehraje jen malou roli, přesto už má jistý účinek – a ten podle pozorovatelů není „vedlejší“, nýbrž zamýšlený: Vnáší spory do EU a jejích států, píše The Guardian.

„Sputnik V se stal nástrojem ruské soft power,“ říká politolog Michal Baranowski z amerického think tanku zvaného The German Marshall Fund of the United States. Pojmem soft power („měkká síla“) se oproti „tvrdé síle“ vojsk a peněz označují elementy mezinárodních vztahů spočívající v přitažlivosti a jemnějšího vlivu země. „Rusko na vakcínu nalepilo svou vlajku a politickým cílem jeho strategie je rozdělovat Západ.“

Výrobce sputniku uvádí, že přípravek schválilo 64 zemí a do 40 se vyváží. V EU však přetrvávají obavy o jeho bezpečnost i politické pochyby. Například proč Kreml tolik prosazuje export své vakcíny, když stát o 144 milionech lidí zvládl dosud očkovat jen asi 12 milionů z nich (z toho 8 milionů oběma).

Rusové se neočkují

„Nízká proočkovanost v Rusku prostě neodpovídá tomu, že by mělo levnou, snadno vyrobitelnou a účinnou vakcínu,“ upozorňuje unijní diplomatický zdroj Guardianu. „Buď je Moskva altruistická, což se nezdá pravděpodobné, nebo dává přednost geopolitice před potřebami Rusů.“

Podobně to vidí rumunský europoslanec Cristian-Silviu Buşoi, který vede kontaktní skupinu Evropského parlamentu pro vakcíny: „Očividně Rusko vakcínu využívá jako politický nástroj. Jinak by ji místo vývozu do ciziny využilo pro zvýšení proočkovanosti v Rusku,“ cituje ho Politico.

„Putin nechce Sputnik V využít jako léčbu pro ruský lid – nabízí ho do světa jako další hybridní zbraně s cílem rozdělit a panovat. Pro lidstvo to není nic nového ani dobrého,“ tweetovala podobně premiérka Litvy Ingrida Šimonytėová.

Zatím si Sputnik V objednaly dvě členské země EU: Maďarsko a Slovensko. Jen první z nich s ním skutečně očkuje, což premiér Viktor Orbán s gustem využívá jako další argument, jak kritizovat Evropskou unii, jejíž společná očkovací kampaň naráží na řadu komplikací a zdržení.

Spory o dodávky ruského přípravku naopak stály křeslo slovenského premiéra Igora Matoviče – ještě se stihl s dodaným sputnikem na letišti vyfotit, ale pak ho koaliční partneři přece jen sesadili. A slovenský ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) zjistil, že od Rusů dorazilo 200 tisíc dávek poněkud jiné vakcíny než té, jejíž bezpečnost má potvrzovat studie v uznávaném lékařském časopisu The Lancet.

Nedávní čeští ministři zahraničí a zdravotnictví Sputnik V odmítali, dokud ho neschválí Evropská léková agentura (EMA). O své posty však přišli, připomíná Guardian. Až po kauze Vrbětice Praha oznámila, že přestává o ruskou vakcínu usilovat.

Očkování pro turisty

Další státy, například Bulharsko, Rakousko či Německo, o Sputniku V vyjednávají nebo aspoň o možné objednávce hovoří. Ve velkém ruskou (ale také čínskou) vakcínou očkuje Srbsko, dokonce mělo tolik dávek, že na očkování láká i turisty.

Jinde se k ruskému očkování staví vlažně národní vlády, zato o ně usilují politici nižších správních celků, zvláště pokud jim vládnou jiné politické strany. Pořídit se ho snažili nebo snaží představitelé madridského regionu, Bavorska, Saska, italské Kampánie nebo Provence-Alpes-Côte d’Azur ve Francii. Všechny však jako podmínku uvádějí předchozí schválení EMA, napsal server Politico.

Schválení však ještě potrvá. „Jsme v hodně rané fázi,“ uvedl minulý týden ředitel EMA Emer Cooke. Rusko formálně o schválení požádalo docela pozdě a agentura teprve začne hodnotit statistiky z praxe včetně potenciálních vedlejších účinků. Také musí ověřit, zda klinické testy splňovaly potřebné standardy; pochyby jsou například kvůli vyjádření některých ruských vojáků a státních zaměstnanců, že se v rámci testů museli nechat naočkovat na příkaz shora.

„Různé evropské aktéry dost rozděluje. Až bude mít Sputnik V schválení, tak v pořádku, svět potřebuje vakcíny. Do té doby je lakmusovým papírkem toho, kdo je pro a kdo proti očkovacímu programu EU. Narušuje to důvěru, a to Putin chce,“ dodává politolog Baranowski. „Vakcína je součástí téhož programu rozdělování Západu, který vidíme ve využití vojenské síly, kyberbezpečnosti či dodávek energií.“

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

laco.duracka ( 5. května 2021 10:53 )

Andrej, ty si p!cus a tiez to nemam potrebu kazdemu vykladat.. V 60 statoch sveta sa Sputnikom ockuju miliony ludi /zachranuju sa zivoty/.. Nikto tam Sputnik neriesi.. Zato na Sk a Cz si potrebuje zopar nedonosenych politikov a redaktorov vylepsit pracovny posudok.. a mame tu kauzu Sputnik.

laco.duracka ( 5. května 2021 09:51 )

A este inak .. nejakych 50 - 60% sice ochorie, ale ten pribeh je omnoho miernejsi a neviem ci su vobec nejake umrtia..

Dodo52 ( 5. května 2021 09:49 )

laco.duracka ( 5. května 2021 09:38 )

Ten palec ma smerovat dole. Sorry.

laco.duracka ( 5. května 2021 09:37 )

Jezisi kriste o com to ten redaktor toci?! To je neuveritelne. Ved EU sa sama rozdeluje pre svoje ritolezectvo voci USA.. Putnik je predavany do sveta aby liecil. My tu v EU z toho robime politiku. Nie Rusko. To sa mi snat len zda...

Zobrazit celou diskusi