Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vakcína Sputnik v Evropě? Putin se pochlubil, že jednal s Macronem a Merkelovou

Autor: mav - 
31. března 2021
15:17

Německá kancléřka a francouzský prezident v úterý na telekonferenci s ruským prezidentem projednávali možné nasazení a výrobu ruského očkování proti koronaviru v EU, informoval Kreml. Sputnik V nemá registraci u Evropské lékové agentury, přesto po ní několik evropských zemí už sáhlo.

Vakcinace v Evropské unii z různých důvodů vázla a Vladimir Putin nabízí očkování Sputnik V, které Rusko nasadilo už loni v srpnu, o měsíce dřív, než byly k dispozici západní vakcíny.

„Každá vakcína je v Evropské unii vítána,“ prohlásila Angela Merkelová už v únoru v televizi ARD a minulý týden Berlín potvrdil, že se ruskému očkování nebrání, schválí-li ho Evropská léková agentura (EMA). 

Covid a propaganda

Francie je však vůči ruskému přípravku obezřetnější, uvádí deník Guardian. „Víc je využíván jako prostředek propagandy a agresivní diplomacie než solidarity a zdravotnické pomoci,“ pronesl minulý týden ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

A nepříliš otevřený se jeví i evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, který si vzal na starost otázku covidových vakcín: „Absolutně Sputnik V nepotřebujeme, zjevně máme kapacitu obdržet 300 až 350 milionů dávek do konce června.“ A ruská vakcína podle něj dřív k dispozici nebude. Ostatně Moskva nemá dost dávek pro vlastní občany, byť slibuje, že do konce června navýší výrobu a bude k dispozici 178 milionů dávek Sputniku V a dalších dvou tamních vakcín. Jen 30 milionů dávek však má být pro Rusy.

Sputnik V měl sice před evropskými a americkými vakcínami náskok, nebudil však důvěru, neboť ho ruské úřady nasadily, aniž provedly standardní klinické testy nového přípravku. Ruskou žádost o schválení EMA dostala až mnohem později. V dubnu její experti mají vyrazit do Ruska vyhodnotit klinické testy a na inspekci výrobního procesu.

Kromě Ruska se má Sputnik V vyrábět i v Bavorsku a Itálii, možná i ve Francii a Španělsku, uzavírá Guardian. Nezávisle na společném unijním schvalování a nákupu covidových vakcín už Sputnik V obdrželo Maďarsko a Slovensko (ovšem kontroverzní obchod se stal poslední kapkou, která stála křeslo premiéra Igora Matoviče), o koupi milionu dávek jedná mj. i Rakousko.

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

denisz ( 31. března 2021 16:40 )

Každá vakcína je v Evropské unii vítána. Tak je to správné.
V Česku blázniví aktivisté v Senátu a Pekarová, stále hubují zlému
Rusku, takže ani žádná vakcína od nich do Česka..
Postoj k Rusku zavání až hanobením skupiny obyvatel na základě
ruské národnosti. Nedokáži si představit, že i tam jsou lidé
dobří, šikovní, odborně zdatní, ale i jinak formování, těžce
v minulosti zkoušeni pod stalinismem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa