Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Bělorusko čeká normalizace jako v Československu, odhaduje vývoj odborník

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
26. února 2021
05:00

Po půlročních protestech proti nelegitimnímu prezidentovi Běloruska Alexandru Lukašenkovi přiznala opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská, že nejspíš prohráli. Podle odborníka na východoevropskou politiku Pavla Havlíčka z neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky čeká Bělorusko nejspíš normalizace podobná té, jakou jsme zažili v Československu po roce 1969. Jak ladili notičky na Rusko nová administrativa USA a zástupci EU, prozradil v Blesk Podcast.    

Po bouřlivých měsících to podle Havlíčka vypadá, že se Rusku a Bělorusku podařilo utlumit opoziční demonstrace. V Rusku vyšlo 23. ledna ve 120 městech přes sto tisíc lidí do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas se zatčením opozičního politika Alexeje Navalného, jeho ženy Julije a dalších spolupracovníků. Demonstrace se ještě opakovaly 31. ledna a 2. února, jenže poté opozice sama vyzvala k jejich zastavení. Proč?

Opozice takticky ustoupila a koordinovaně se domluvila, že je potřeba zvolnit, protože v září čekají Rusko klíčové parlamentní volby. Podle informací neziskového sektoru bude během jejich konání po dobu několika dní potřeba až půl milionů pozorovatelů,“ jmenuje jeden z hlavních důvodů, proč se zastavily masivní demonstrace. Opozice chce dohlédnout na férovost parlamentních voleb. Ten druhý důvod pro zvolnění jsou velké mrazy, které teď na východě panují.

Nový plán na Rusko 

V pondělí 22. února se setkali ministři zahraničí Evropské unie s americkým protějškem a podle Pavla Havlíčka si sjednotili notičky, jak budou nově jednat s Ruskem. Odsoudili vykonstruovaný soud s Alexejem Navalným a domluvili se na možných nových sankcích, které by měly zasáhnout miliardáře z okolí Vladimíra Putina. Kupříkladu i Romana Abramoviče, majitele fotbalového klubu FC Chelsea. „Zároveň se evropští lídři dohodli, že dojde k určité revizi a vytvoření nového přístupu k Rusku. Bude postavená na zásadním odmítání prohřešků v oblasti lidských práv a demokracie. Silnější obraně vůči kyberútokům a dezinformacím z Ruska. Třetí prvek se týká angažmá s ruskými autoritami, kdy se při jednání s Ruskem budou striktně držet evropských zájmů.“

Vítězství brutality

Demonstrace utichají i v Bělorusku, kde se po srpnových volbách v roce 2020 masivně protestovalo proti jejich výsledkům, podle nichž měl údajně zvítězit dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Po sérii brutálních výpadů policistů proti poklidným protestům se mnohatisícových demonstrací zúčastňují již hrstky lidí. Pro ženevský list Le Temps řekla opoziční kandidátka na prezidenta v exilu Svjatlana Cichanouská, že ztratili ulici. „Nemáme prostředky, abychom se stavěli násilím režimu na odpor,“ řekla a dodala: „Ano, v tomto okamžiku to vypadá, že jsme prohráli.“

Podle Pavla Havlíčka začne proces podobný normalizaci v Československu: „Režim se pomalu zbaví většiny kritiků v oblasti vysokého školství, studentů, ve státním sektorů a dalších," uvedl s tím, že bude pokračovat zatýkání, vyhazování z práce a zároveň budou lidé prchat z Běloruska. Lukašenkův režim zůstane ještě víc odříznutý na mezinárodní scéně a pravděpodobně jej zasáhnou další právní mechanismy. 

O roli státních ruských médií při procesu s Alexejem Navalným, odvetné reportáži z Navalného bytu nebo posledním setkání Putina a Lukašenka, mluvil Pavel Havlíček v Blesk Podcast: 

Video Blesk Podcast: Bělorusko čeká normalizace jako v Československu, odhaduje vývoj odborník - Blesk
Video se připravuje ...

D Laghman ( 1. března 2021 04:29 )

Ten pan vyzvraci tolik žluči, potřebuje nejen internistu ale také psychiatra. Není zdraví vymyslet tolik špínu a nesmysly v tomto případě vůči Rusku. Každý člověk , kdo má jedu buňku mezi dvěma ušima ví, ze ten cely případ Nalvalnyho je orchistrovay proti Rusku.

Zobrazit celou diskusi