Naopak zůstat věrný české tradici se rozhodl Jarek, když na popud kamarádů rozjel tradiční řeznickou výrobu v jihoanglickém Surrey. Jak se tedy stane, že od jedné tlačenky k narozeninám se člověk dopracuje k tuně výrobků měsíčně?
„Lidi se začali ptát na jitrnice, jelita a vinnou klobásu. V domácí kuchyni 2×2 metry, tehdy ještě bez licence jsem po nocích tvořil a ráno jsem šel na čtrnáctihodinovou směnu do kuchyně, kde se vařilo až 1200 jídel denně,“ vzpomíná Jarek na skromné začátky před deseti lety.
Ke vzniku licencované společnosti Český Řezník pak chybělo ještě několik krůčků: stěhování do domu se zahradou, pořízení několika udíren a nakonec zbudování nerezové kuchyně na zahradě.
98 procent masa
Současná nabídka čítá kolem padesáti výrobků, které se obměňují podle sezony. Na receptury svých masných produktů je Jarek náležitě hrdý: „Některé výrobky dělám podle svého pradědy, tudíž třeba receptura na špekáčky pamatuje ještě Rakousko-Uhersko. Čajovku vyrábím podle původních norem z ČSN, ostatní jsou moje experimenty, které prošly důkladným testováním.“
Jarek si zakládá na poctivém složení bez náhražek, jako jsou separáty, dochucovadla, sója či mouka. „Dostává mě to až do komických situací, kdy mi zákazníci říkají, že kuřecí párky jsou dobré, ale nejsou kuřecí. Ono je těžké konkurovat normě EU, kde v kuřecím párku je až 38 % kuřecích kůží a 40 % vepřového sádla. Zbytek je kuřecí separát a chemie. Tohle prostě v mých uzeninách nenajdete, je to 98% kuřecího masa ze stehen a ty 2 % je voda a koření,“ uvádí.
Některým požadavkům zákazníků ovšem vyhovět nelze ani při nejlepší vůli. „Angličtí vepři jsou záměrně liboví, a takový uzený špek či anglická slanina se tu prostě vyrobit nedá, sádla zbývá jen tak tak na škvarky,“ vysvětluje Jarek limity své výroby.
Loňský rok byl navzdory koronavirové pandemii pro českého řezníka celkově úspěšný. „Lidi objednávají online, přijde jim to domu, nikam nemusí. Zejména Vánoce byly opravdu náročné, dělám všechno sám, takže abych stihl vyprodukovat těch 1327 kg výrobků, zažil jsem spoustu bezesných nocí,“ tvrdí.
Česká závist
Rok ve znamení korony ovšem přinesl i některá nepříjemná překvapení. „Bohužel se mi potvrdilo, že asi největší problém tady v Anglii jsou samotní Češi,“ konstatuje sklesle Jarek. Je zvyklý na čtyři regulérní kontroly od hygieny za rok, což obnáší spoustu papírování a dokládání nejrůznějších údajů o postupech či původu masa. „K těmto regulérním návštěvám jsem měl dalších 16 kontrol, a nejhloupější je, že až na dva lidi to nebyli moji zákazníci. Tak nevím, buď se při karanténě lidi nudí, nebo je to tak, jak říká můj kamarád, že úspěch se zkrátka neodpouští,“ zamýšlí se.
Dopady brexitu si zatím posuzovat netroufá, ale některé změny jsou patrné už teď. „Zákazníků se dotkne mírné zdražení výrobků, protože trochu zdražilo maso, ale nejvíc obalový materiál, jako jsou střeva nebo papírové boxy.“
Dobu pobrexitovou ale vidí i tak s optimismem. „Chci zachovat kvalitu a čerstvost svých výrobků i za cenu snížení profitu, ono se to vždy vrátí na zákaznících, kteří se vám vrací, ti jsou to nejdůležitější pro podnikání. Vážím si však každého, kdo přijde třeba pro jednu jitrnici, kousek tlačenky s dvěma párky. Časem, až bude licence pro prodej i do obchodů a restaurací, bych rád otevřel maličký obchod. To už se ale nedá v jednom, budou zapotřebí tak dva nebo tři zaměstnanci. To se vše uvidí během tohoto roku,“ usmívá se Jarek.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.