Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec zabijaček v Čechách: Chybí až 5000 řezníků, lidé přestávají chovat čuníky

Autor: Jana Gogová, Kateřina Baranová, Zuzana Špániková - 
23. ledna 2020
05:02

Vykrmit čuníka, porazit ho a mít vlastní jitrnice či tlačenku? Lahůdky si raději koupíme na trhu. Zabijačky jsou tak na ústupu, a navíc odcházejí ti, kdo by se o ně postarali – řezníci. Nových je jen pár desítek ročně. Na trhu jich tak chybí 5000.

Kdo by si nedal výborný steak nebo voňavou jitrnici. Otázkou však je, kdo je bude v budoucnu připravovat. „Na pracovním trhu už teď chybí na pět tisíc řezníků a v příštích několika letech se situace příliš nezmění,“ předpovídá Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM).

Krev, pot a prachy. I na tohle heslo teď lákají školy budoucí řezníky k řemeslu. Míst, kde je možné se tomuto tradičnímu řemeslu vyučit, je jen 24, často se přitom potýkají s nedostatkem žáků. Například ze školy ve Frýdlantu, jediné v Libereckém kraji, vyšlo loni pět řezníků. Ve třech (!) ročnících se jich tam momentálně učí jen 15. Třeba na Zlínsku je to podle předsedy představenstva ČSZM Karla Pilčíka podobné. „Z jedné školy do masného průmyslu nastoupí dva až tři vyučení,“ popisuje.

Plat 55 tisíc?

„V poslední době však vnímám malé oživení zájmu o obor, tedy alespoň na učilištích, se kterými spolupracuji,“ dává lehkou naději Katina. Může to podle něj být i tím, že nástupní plat hned po škole je

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině