Nabízí se samozřejmě otázka, nač opět péct sladké, když je člověk vánočním cukrovím přejedený a takto akorát vznikne další podobná várka. Nový moučník je ale úplně jiný. Je vláčný podobně jako koláč či bábovka, která se peče běžně po celý rok rok. Výborné je, že lze do něj využít veškeré zbylé cukroví, tedy pečené i nepečené, plněné a zdobené. Možná vás překvapí, do jak příjemné vůně a chuti se propojí smícháním do jednoho těsta.

Jak tedy na to!

Čtyři suroviny 

K upečení moučníku je potřeba vánoční cukroví semleté na sypkou hmotu. Na zhruba dva hrnky této směsi se použije dále přibližně čtvrt litru mléka, hrnek hladké mouky, dvě vejce a kypřicí prášek do pečiva. Další přísady už nejsou nutné.

Stačí přidat čtyři suroviny.
Autor: Jitka Pecharová

Za půl hodiny 

Postup je velmi jednoduchý a nezabere moc času. Umleté cukroví se rozmočí s mlékem na kašovitou hmotu, do které se přidají vejce, prášek do pečiva a mouka. Podle potřeby se může ještě dolít mléko tak, aby vzniklo těsto jako na bábovku, a dle fantazie a chuti do něj přidat například kousky ovoce, oříšky, mandle a podobně.

K upečení nového moučníku se dá použít jakékoliv cukroví, pečené i nepečené.

K upečení nového moučníku se dá použít jakékoliv cukroví, pečené i nepečené.
Autor: Jitka Pecharová

Cukroví je potřeba pořádně rozmixovat.

Cukroví je potřeba pořádně rozmixovat.
Autor: Jitka Pecharová

Takto vypadá semleté cukroví.

Takto vypadá semleté cukroví.
Autor: Jitka Pecharová

Vzniklá sypká hmota z cukroví se smíchá s mlékem na kašovitou hmotu a přidají se další suroviny k vytvoření těsta konzistence podobné jako u bábovky.

Vzniklá sypká hmota z cukroví se smíchá s mlékem na kašovitou hmotu a přidají se další suroviny k vytvoření těsta konzistence podobné jako u bábovky.
Autor: Jitka Pecharová

Peče se asi 25 minut při 180 stupních. Na vychladlý moučník se může dát čokoládová poleva a dozdobit jej šlehačkou. To vám nabízí Jitka Pecharová.

Peče se asi 25 minut při 180 stupních. Na vychladlý moučník se může dát čokoládová poleva a dozdobit jej šlehačkou. To vám nabízí Jitka Pecharová.
Autor: Jitka Pecharová

Nejen jídlo, ale i stravovací a spánkový režim, organizace času a práce, volný čas na koníčky, rodinu a sport je pro hubnutí důležitý.