Přestože místy mrzne a meteorologové hlásí sněžení, nepřijdete z lesa s prázdnou. Právě teď se daří zejména hlívě ústřičné, penízovce sametonohé, boltcovitce bezové, pařezníku pozdnímu a dalším zimním houbám.

„Houby jako penízovka, hlíva či Jidášovo ucho snesou mrazy až do minus sedmi stupňů. Zastaví růst, vegetují, a když se oteplí, dál rostou. Pokud ale přijde větší mráz, je po nich,“ řekl zkušený houbař Jiří Dubec.

Houbař Jiří Dubec.
Autor: archiv Jiřího Dubce

Kde je najdete?

„Člověk musí vědět, kam vyrazit. Hlíva roste na dřevech listnatých stromů a v bučinách i na kmenech podél vodních toků, podobně můžeme najít penízovku na tlejícím dřevě. Jidášovo ucho zase na starých bezech, akátu nebo jasanu,“ vysvětlil Jiří Dubec. Z lesa si naposledy přinesl hlívy ústřičné a připravil z nich skvělou delikatesu podle vlastní receptury.

Krevety na česneku s hlívovým chipsem

Tygří krevety oloupeme a vyndáme střívko. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme hlívu a dáme na chvíli do trouby. Poté, co máme připravené ingredience, dáme krevety na rozpálenou pánev a z každé strany asi 30 vteřin restujeme tak, aby byly růžové.

Přidáme plátky česneku, chili, trochu petrželky a zázvoru, zalijeme bílým vínem, přidáme máslo a zakapeme citronem. Podáváme s rozpečenou bagetou.

Fotogalerie
6 fotografií

Houby jsou skvělou náhražkou masa. A pokud s nimi jako s masem pracujete, bohatě se vám odmění na plné chuti. Použít je pak můžete do salátů, gyrosu, sandwichů nebo burgerů.