Přestože místy mrzne a meteorologové hlásí sněžení, nepřijdete z lesa s prázdnou. Právě teď se daří zejména hlívě ústřičné, penízovce sametonohé, boltcovitce bezové, pařezníku pozdnímu a dalším zimním houbám.
„Houby jako penízovka, hlíva či Jidášovo ucho snesou mrazy až do minus sedmi stupňů. Zastaví růst, vegetují, a když se oteplí, dál rostou. Pokud ale přijde větší mráz, je po nich,“ řekl zkušený houbař Jiří Dubec.
Kde je najdete?
„Člověk musí vědět, kam vyrazit. Hlíva roste na dřevech listnatých stromů a v bučinách i na kmenech podél vodních toků, podobně můžeme najít penízovku na tlejícím dřevě. Jidášovo ucho zase na starých bezech, akátu nebo jasanu,“ vysvětlil Jiří Dubec. Z lesa si naposledy přinesl hlívy ústřičné a připravil z nich skvělou delikatesu podle vlastní receptury.
Krevety na česneku s hlívovým chipsem
Tygří krevety oloupeme a vyndáme střívko. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme hlívu a dáme na chvíli do trouby. Poté, co máme připravené ingredience, dáme krevety na rozpálenou pánev a z každé strany asi 30 vteřin restujeme tak, aby byly růžové.
Přidáme plátky česneku, chili, trochu petrželky a zázvoru, zalijeme bílým vínem, přidáme máslo a zakapeme citronem. Podáváme s rozpečenou bagetou.
Houby jsou skvělou náhražkou masa. A pokud s nimi jako s masem pracujete, bohatě se vám odmění na plné chuti. Použít je pak můžete do salátů, gyrosu, sandwichů nebo burgerů.