Vypadá to, že houbařská sezona letos neskončí, libují si houbaři, kteří i téměř v půlce listopadu stále nosí z lesa košíky hub. Úspěšný výlet má za sebou i Jiří Kotlář, který našel krásnou a zdravou hříbkovou nadílku v tomto týdnu v lese na Lounsku. „Houby jsem dal tchýni a ta je zpracovala do mrazáku,“ popsal spokojený houbař.
Z letošní poslední návštěvy lesa si svůj koš odnesl i Radek Touš. „Mlha, zima, mráz, houby rostou jako ďas. Hříbci pod listím se zimě brání, pro nás houbaře prostě k pokoukání,“ okomentoval svůj nález vesele.
Co roste?
Kam se ale za houbami vydat a co sbírat? „Určitě vyrazte spíše do nižších poloh, pod buky narazíte na hřib sametový, roste čirůvka dvojbarevná, strmělka mlženka i typicky podzimní a zimní houby, jako je hlíva ústřičná, penízovka sametonohá nebo ucho jidášovo,“ vyjmenovává mykolog Michal Mikšík s tím, že posledním jmenovaným nevadí ani teploty do mínus pěti stupňů.
„Tam, kde je tepleji, třeba na Moravě, stále najdete i bedly. A z lesa si ještě pořád můžete přinést i krásný a zdravý hřib hnědý,“ slibuje odborník.
Poznáte přemrzlou houbu?
Mrznout sice v nejbližších dnech podle předpovědi meteorologů nemá, i tak se ale vyplatí vědět, kdy už houby kvůli mrazíkům nesbírat. „Že hřibovité už v lese přemrzly, poznáte poměrně snadno. Mají hnědavé rourky, mohou na sobě mít bělavý povlak, také dužina je hnědavá až mozaikovitá, navíc není konzistentní, ale rozpadá se,“ popsal Mikšík.