Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oliver (5) našel čtyři kila vzácných hub: Doma si rodina uvařila polévku za tisíce!

Autor: V. Slavíková - 
25. října 2020
06:10

Nejprve si mysleli, že vidí uprostřed lesa míč... Vzápětí ale rodiče se synem Oliverem (5) zjistili, že našli vzácný kotrč kadeřavý, vyhledávanou pochoutku gurmánů. Nakonec těchto hub našli čtyři kila.

Vzácnou houbu našel Oliver náhodou, když si šel odskočit. Jeho rodiče, kteří jsou zkušenými houbaři, vzápětí zjistili, jakou raritu mají v rukách. Kotrč se totiž normálně dá prodat do luxusních restaurací i za několik tisícovek. „Ty jsou ale teď zavřené, a tak jsme si z té houby udělali dršťkovou polévku,“ popisuje Oliverova maminka Kateřina Zázvorková (42).

Část nechali v lese

Když našli první kotrč, pustila se rodina paní Kateřiny do hledání po okolí. Nakonec si jich odnášeli přes čtyři kila. „Už se nám to nevešlo do košíčků. Bylo tam toho mnohem víc, ale na co to všechno rvát... Myslím, že by lidé, co houby jedí, měli sbírat jen to, co dokážou sníst,“ říká Kateřina, která se spolu s rodinou rozhodla přenechat část radosti z nálezu ještě někomu dalšímu.

Nejlepší hned po lanýžích

Kotrč kadeřavý můžete najít převážně u borovic a není možné jej zaměnit se žádnou jedovatou houbou. Svým vzhledem připomíná mozek nebo květák. Mykologové kotrč považují za jednu z nejchutnějších hub vůbec a po lanýžích se řadí mezi nejcennější dostupné houby. „Bohužel ale v této době velký zájem o houby není,“ popsal Pavel Bogner, který se zabývá výkupem hub.

Dršťkovka z kotrče

Jednu velkou cibuli osmahneme na oleji dozlatova, přidáme 1 nebo 2 stroužku česneku, dle chuti, sladkou papriku a krátce orestujeme. Přidáme připravený hovězí vývar. Na proužky nakrájenou houbu orestujeme a cca ½ hodiny podusíme a až poté ji přidáme do polévky. Na 1 litr vývaru potřebujeme asi 300 g kotrče. Společně pak vaříme ještě hodinu. Když je houba měkká, přidáme jíšku. Nakonec dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babysek ( 25. října 2020 12:33 )

Já stejně tak dělám z hlívy, a taky bašta.

Taxodxvedlex ( 25. října 2020 08:28 )

Souhlas.Houbu jsem neznala,byla u přátel,popsali mi ji a v lese jsem ji hned našla.Jsou místa,kde vůbec neroste a naopak.To je asi ta celá záhada pro Blesk..

Zobrazit celou diskusi