Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavučina mlžení a lží: Tohle předvedli Prymula a Faltýnek po odhalení papalášské schůzky

Aktualizováno -
26. října 2020
10:37
Autor: for, sab - 
23. října 2020
16:10

Klidně rezignuji… anebo ne, neodstoupím. Tak by se dala shrnout reakce ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na zjištění Blesku, že se potuloval ve večerních hodinách „nahoře bez“ a ještě na místech, na která by měl jen usedat prach. Od pátečního rána navíc od aktérů schůzky zaznívaly rozporuplné informace. Zatímco ráno ještě místopředseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek hovořil o hospodě a Prymula o restauračních prostorách, odpoledne ministr trdil, že se jednalo o Vyšehradskou kapitulu. Škoda, že si ale na setkání nevzpomíná samotná kapitula. Probošt dokonce uvedl, že restaurací by se dostal leda do špajzu. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu dostala návrh na odvolání ministra zdravotnictví i životopis nástupce - zřejmě Jana Blatného, jak uvedly Lidovky.cz. Víkend pak přinesl jména dalších aktérů. Podívejte se na časovou osu Prymulova pádu.

Páteční ráno - Odhalení Prymulova dýchánku

Deník Blesk přichází se zjištěním, že se Roman Prymula (za ANO) setkal pod rouškou tmy ve středu po „večerce“ v restauraci s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prymula vyjma vládního nařízení ohledně scházení se v restauracích, které musí být od 14. října zavřené, porušil podle dostupných fotografií také nařízení o povinnosti mít na sobě ochranu nosu a úst.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

9:00 - Faltýnek přichází s omluvou a setkáním v hospodě

Jako první prolamuje mlčení Faltýnek, který vzal celou kauzu na své triko... Faltýnek uvádí, že jde o jeho chybu. „Omlouvám se, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, že jsme se setkali v zavřené hospodě,“ říká před poslanci ve Sněmovně Faltýnek s tím, že jednali nad misí vojenských zdravotníků.

Uvádí, že to celé byla jeho chyba a omluvil se. Dodává také, že je majitel restaurace nechal urgentní věci řešit v salonku nad hrnkem kávy. „Ten den jsem ho nedohnal. Předseda Sněmovny mě poprosil, ať to s ním řeším a já jsem ho nedohnal. Byla to chyba a omlouvám se,“ říká Faltýnek.

10:30 - Prymula připouští rezignaci, restauraci potvrzuje

V rozhovoru pro server Respekt Prymula říká, že byl na ministerstvu do asi 21:30 a pak byl pozván na schůzku. „Vzhledem k tomu, že další den již mělo být omezení pohybu,“ zdůvodňuje. Říká, že roušku měl v autě i v „salonku“, kam byl pozván. „Já jsem byl v salonku, nevěděl jsem, za tohle se omlouvám, nevěděl jsem, kam jdu, kde to jednání mělo být. To znamená, jel jsem na adresu,“ říká na konfrontaci, proč byl v restauraci, které mají být zavřené.

„Tam bylo, že to je v objektu restaurace,“ pokračuje. „To přece vidíte, že to místo vypadá jako restaurace, to vám muselo dojít,“ konfrontuje ministra novinář. „Vidím,“ připustil Prymula.

„Já jedině, že jsem dojel na jednání, které bylo v restauraci, v salonku restaurace. A já jsem tam nejel za účelem stravování se, ale za účelem jednání,“ snaží se argumentovat. Poté říká, že roušky celou dobu neměli, protože on sám pil tonic.

„V momentu, kdy máte na stole nějaký nápoj, tak ty roušky nejsou,“ hájí se. „Tam byla káva a další věci, takže po tu dobu jednání většinou ty roušky nebyly, protože vždycky tam byl nějaký nápoj,“ popisuje. 

„Asi to bylo na špatném místě, to je pravda,“ přiznává také Prymula v rozhovoru, ve kterém také říká, že pokud si to veřejnost přeje, klidně odstoupí. V té době už podle jeho slov měl po prvním rozhovoru s Babišem. Ten mu prý řekl, že to byla chyba. 

11:00 - Babiš chce rezignaci, slibuje odvolání

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na skandál svolává mimořádnou tiskovou konferenci, kde se ke zjištění Blesku vyjadřuje. „To, co se stalo dneska, je absolutní katastrofa. Nechápu, když my požadujeme po lidech, aby dodržovali nařízení (…) tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit.“ 

„Zkrátka tahle věc se neměla stát. Z tohoto důvodu jsem informoval i pana prezidenta, kterého jsem informoval o tom kroku, a dnes odpoledne ho navštívím v Lánech, kde s ním budu tuto situaci řešit,“ dodává premiér.

Nejen na tiskové konferenci, ale i na twitteru už nyní, ještě před Prymulovou tiskovkou, Babiš zdůrazňuje, že pokud Prymula neodejde sám, odvolá ho.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

13:35 - Prymula chybu popírá, odstoupit nehodlá

Prymula měl na páteční poledne ohlášenou tiskovou konferenci k vývoji současné epidemiologické situace. Místo toho se ale konference posunuje na 13:30 a Prymula se na ní vyjadřuje pouze ke svému možnému pochybení. „Stojím tu jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. Vypadá to, na základě obrázků z Blesku, jako bych něco porušil, já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ uvádí ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Nic jsem neporušil. Rezignovat nehodlám,“ zdůrazňuje.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

13:37 - „Byla to kapitula, ne restaurace“

Ačkoliv ministr pro týdeník Respekt ráno uvedl, že se jednalo o restaurační prostory, své tvrzení nyní popírá. „Odjel jsem ve voze, kde jsem měl roušku, a na Vyšehradě jsem z vozu vystoupil opět v roušce a přes restaurační prostor jsem vešel do vyšehradské kapituly,“ oznamuje ministr.

Informace o epidemii koronaviru nezaznívají, novináři nemohou pokládat žádné dotazy. Po čtyřminutovém proslovu Prymula odchází.

21. 10. 2020 23:26 hod. Praha-Vyšehrad: Prymula vychází z restaurace s peněženkou v ruce. 21. 10. 2020 23:26 hod. Praha-Vyšehrad: Prymula vychází z restaurace s peněženkou v ruce. | M. Hykl, M. Pátek

14:18 - Kapitula odmítá tvrzení o návštěvě

Restauraci na Vyšehradě provozuje společnost MIDI s.r.o., jež patří Raimondu Špundovi. Majitelem objektu je však Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. „Nájemník má s majitelem objektu uzavřenou platnou nájemní smlouvu. V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ uvádí na webu kapituly její děkan Michal Němeček. 

„Událost zveřejněná deníkem Blesk nás zaskočila a nemáme k ní žádné přesné informace od nájemníka. Budeme po společnosti MIDI vyžadovat vysvětlení. Teprve na základě jejich vyjádření rozhodneme, jaké další kroky bude třeba učinit,“ dodává majitel budovy.

14:36 - Další aktér: Restaurace to nebyla, v ní byla tma

Objevuje se další aktér noční schůzky. Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. „Nebyl jsem nikde v restauraci ... bylo to v takovém uzavřeném salonku, “ uvádí s tím, že v restauraci vedle byla tma a že se nedomnívá, že by porušil nějaké nařízení. 

„Šel jsem prostě na jednání, nebyl zákaz vycházení. Přijel jsem tam a měl jsem respirátor,„ uvedl. Jednání se podle něj uskutečnilo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru Vyšehradské kapituly. 

15:30 - Faltýnek odstupuje z postu dvojky hnutí ANO

Jaroslav Faltýnek rezignuje na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rezignaci předal premiérovi a předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že rezignaci považuje za symbol uznání své chyby.

O setrvání Faltýnka v čele klubu ANO mají rozhodnout členové sněmovní frakce. Zeptá se jich, zda má jejich důvěru.

Video  Reakce Prymuly na video zachycující party  - Twitter - Roman Prymula
Video se připravuje ...

16:00 - Babiš se o osudu Prymuly baví se Zemanem

Premiér Andrej Babiš doráží za prezidentem Milošem Zemanem. Už na dopolední tiskové konferenci ale premiér avizoval, že má hlava státu pochybnosti nad tím, že by se měl v době krize ministr odvolávat.

Ústava hovoří jasně, prezident by měl premiérově žádosti o odvolání vyhovět. Už loni v létě jsme ale byli svědky toho, že to není pravidlem. Tehdy se řešilo odvolání ministra kultury Antonína Staňka a Zeman to dlouhé měsíce odmítal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu.

Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020) Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020) | Twitter Jiřího Ovčáčka

16:41 - Probošt kapituly: Restaurací mohl projít leda do špajzu

Prymulovo tvrzení, že prošel restauračním prostorem do kapituly, rázně smetává ze stolu probošt (představený) Aleš Opatrný. „Není to možné. O tom, co se děje v restauraci, nic nevíme. Restaurací mohl dojít do sklepa, špajzu. Co já vím (…) Opravdu ale není možné, aby se nacházel v kapitule a ani bych takovou noční návštěvu nečekal,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Není tam žádný objekt, kapitula má objekt a je celý pronajatý. Vedle je zeď,“ dodává.

17:00 - Zeman přijal od Babiše návrh na odvolání Prymuly

„Já myslím, že podle ústavy mám právo navrhnout odvolání a prezident to akceptoval a vnímá potřebu změny. Akceptuje i setkání s novým kandidátem,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. 

Podle Babiše se bude Zemanovi nový kandidát líbit. „Takovýto přešlap nelze akceptovat,“ dodal na účet Prymuly s tím, že jej to mrzí i proto, že byl Prymula důležitou tváří během první vlny. Nového kandidáta pak Zeman uvidí v úterý, dostal ale od Babiše životopis.

Premiér ale tvrdí, že jméno prezident nezná, což je podivné, protože jméno bývá součástí životopisu. Ví se ale, že se jedná o lékaře, který má zkušenosti ze zahraničí.

Co se týče Faltýnka, Babiš potvrdil, že se bude jednat o jeho vyloučení z postu 1. místopředsedy. Premiér nechá osud svého poslance v rukách kolegů z ANO. Na dotaz, jestli bude hlasovat, neodpověděl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem ohledně rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) (23.10.2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem ohledně rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) (23.10.2020) | Blesk:TONDA TRAN

17:15 - Babiš potvrdil mimořádné jednání vlády 

Premiér Babiš zmiňuje, že z Lán zamíří urychleně do Strakovy akademie. Uvádí, že svolal mimořádné jednání vlády, kde se bude řešit „jediný bod“. 

17:39 - Tiskovka o dalším osudu nebude

Krátce po zveřejnění informace, že bude mimořádně jednat v pátek večer vláda, se ruší avízo pro novináře. Výsledky videokonference představí Úřad vlády v tiskové zprávě. 

18:10 - Zemanův přístup je prý vstřícný

Prezident postupuje v dohodě s premiérem, zvolený přístup je vstřícný a odpovídá situaci, uvedl Ovčáček po schůzce ohledně Prymulova odvolání. Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu.

18:24 - Vondráčkovo zastání, Kalouskův úder

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nemohli setkat v Poslanecké sněmovně, protože je v ní zákaz návštěv. Šéf dolní komory se Prymuly zastal. Jenže podle poslance Miroslava Kalouska Vondráček lže. Vzkázal mu, že sám přece dobře ví, že  ministři a náměstci mají na vstup do Sněmovny permanentku.

Pro CNN Prima News se pak ozval i exministr Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že sám míval jednání ve dvě ve tři ráno - v budově ministerstva zdravotnictví.

Sobotní ráno - Experti o ztrátě důvěry

Post - skandální ráno přináší tisíce komentářů z lidu, ale i z řad expertů Nejčastěji z úst lidí zaznívají slova o ztrátě důvěry, ale i slova o ostudě. O přešlapu ministra hovoří světová i tuzemská média. „Jak říká staré rčení - příklady táhnou, a tenhle potáhne obzvlášť. Části lidí se teď budou zdát omezení, která Prymula vyhlašoval, zbytečná. Pro další bude zase Prymulovo počínání znakem papalášství, toho, že ti nahoře si mohou dovolit cokoliv,“ komentují  například Lidové noviny. 

9:57 - Vondráček opět brání poslance vstupní kartičkou

Předseda Sněmovny Radek Vondráček se znovu ozývá a na twitteru poslance a ministra brání. Podle Vondráčka je nutné si připomenout, že do Sněmovny nemůže jen tak někdo. „Do budovy může každý, kdo k tomu má oprávnění v podobě průkazu. Což je bezpochyby poslanec i ministr. Nicméně schůzky, která se aktérům nepovedla, což musím konstatovat taky, se neúčastnili sami,“ uvádí s tím, že v PS k setkání dojít tedy nemohlo. 

15:04 - Babiš: Faltýnek to přepískl

Premiér se o páteční kauze vyjadřuje i v rozhovoru pro Rádio Z. Nejvíce se pouští do Faltýnka, který podle něj schůzkou překročil své pravomoce, protože se do celostátního testování nemá co plést. „U pana Faltýnka jsem opakovaně řekl, že to není možné. On vůbec se do toho nemá montovat, to není vůbec jeho byznys. Já si na to dohlížím sám,“ řekl Babiš.

Babiš označuje za spekulace tvrzení, že se během schůzky řešily nákupy testovacích zařízení na koronavirus v Moravskoslezském kraji. Pravý účel schůzky mu totiž aktéři dle slov premiéra vysvětlili. „Mně bylo řečeno, a to ještě bude muset pan ředitel Fakultní nemocnice Ostrava vysvětlit, co tam vlastně řešil, mně bylo řečeno, že budou dělat tohle testování, že už se to testuje v Karviné,“ řekl Babiš k antigenním testům.

Nedělní ráno - Nový ministr strážným andělem dětí? 

Již od pátku, kdy Babiš nastínil nového člena kabinetu, který „má zkušenosti ze zahraničí“, se spekuluje, kdo nahradí nezbedného Prymulu.  A jedno jméno zaznívá nejčastěji - lékař a náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný (50). Blesk si pro vás Blatného proklepl:

9:30 - Prymula: V pondělí možná rezignuji

Ministr si svou vlastní rezignaci přehazuje jako horký brambor. Z původního „rezignuji“ se stalo o pár hodin později „neodstoupím“, aby nyní Prymula ohlásil, že si to v pondělí rozmyslí. 

„Myslím si, že tam žádné porušení nebylo. Ještě přes víkend si to rozmyslím. Není vyloučeno, že zítra (v pondělí) oznámím rezignaci sám,“ řekl Prymula v rozhovoru pro iDNES.cz. 

12:00  - Prymula: Odstoupím, až bude nástupce

Stále ještě současný ministr Prymula je hostem v pořadu Otázky Václava Moravce. „Já jsem skutečně v tuto chvíli okamžitě připraven rezignovat, ale musí tady být nástupce, komu to předám,“ uvedl v České televizi. Čímž trošku pozměňuje své vyjádření pro iDNES.cz. 

Prymula dodává, že se s prezidentem prozatím o novém kandidátovi nebavil. Své další působení ve vládě prozatím nevyloučil, ale ani nepotvrdil. „Já bych chtěl pomoci, na druhou stranu nevím, jestli jsem schopen jít do nějaké vládní funkce,“ uvedl dále ministr zdravotnictví. 

Končící inistr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. (25. 10. 2020) Končící inistr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. (25. 10. 2020) | Reprofoto ČT24

14:20 - Nového aktéra schůzky z VZP Prymula popřel

Vedle Romana Prymuly, poslance Jaroslava Faltýnka a lékaře Jiřího Havrlanta byl na schůzce také náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Informuje o tom ČT na základě informací, které zazněly u Moravce. „Nemůžu vyloučit, že tam probíhala nějaká další schůzka,“ uvedl ministr zdravotnictví. Dodal, že Šmehlíka neviděl. „Určitě tam nebyl (Šmehlík), nebo musel být v prostoru, kde jsem ho neviděl,“ uvedl Prymula. 

17:35 - Prymulovi zůstane expertní angažmá

Babiš potvrzuje, že Prymula zůstane poblíž a bude vládě nadále pomáhat s kočírováním epidemie. Premiér to uvádí během prohlídky polní nemocnice v pražských Letňanech. Od čtvrtka, kdy by měl být zvolen nový ministr, by se tak Prymula uklidil do týmu expertů. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 26. října 2020 18:31 )

A prec kazdy kdo tu zije
mel by hovxx poctu vzdat
co jsou pltny miliony
kdyz nemuze clovek
srxx

sorgedoktor ( 26. října 2020 18:30 )

...V hovxx cerpan naiku
v hovxx jsme si vsicni tocvni
bez reforem bnez hluku
At ho vysralm cikan v haji
nebo slavny genral¨hovxx podrzisvou formu
no a smrdet bude dal
ERx libris Jat. Vrcxhlkicky

mirek007 ( 26. října 2020 17:08 )

"pavučina mlžení" to spíš blbý a blbější, jak se k tomu vyjádřovali

sairait ( 26. října 2020 13:08 )

Lidi si za to můžou sami. A Babiš? Tomu je to celkem jedno, občas něco káravého pronese aby se neřeklo a jinak si baští denně remdesivír a na debilní čecháčky fere, stejně ho neposlouchaj.

ruda43 ( 26. října 2020 12:18 )

Svatá pravda..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa