Z nálezu malého Ondry byla směs na topinky a část hub skončila v nálevu. „Byl to krásně využitý den,“ pochvaluje si houbařka. A dařilo se i jiným houbařům!
Úspěch v lese zaznamenal i Zdeněk Němejc ze Strakonic. Do lesa se vydal se svým otcem jen tak z legrace ve svátek 17. listopadu a takovou krásu v košíku rozhodně nečekal. „Vše bylo zdravé, houby jsem usušil a dám je dědovi,“ popsal Zdeněk s tím, že letos to už opravdu bylo jeho poslední houbaření. „Už nepůjdu, hlásí mrazy, tak to nemá cenu,“ dodal.
Jako shnilé maso....
Hřibovité houby už s prvními mrazy podle mykologa Dalibora Marounka skutečně končí. A sbírat je není bezpečné. „Teď hojně rostl hřib hnědý, ale jak přijdou mrazy, už to nesbírám. Přemrzlá houba je jako shnilé maso, rozkládají se v ní bílkoviny a působí to otravy,“ vysvětlil pro Blesk.cz Marounek.
Přemrzlá houba je poznat už od pohledu, nemá žluté rourky, ale je nahnědlá, skvrnitá a dá se odhalit i po čichu. „Zkrátka zapáchá,“ popsal mykolog s tím, že hřiby, které houbaři v lese po mrazech nacházejí, jsou už většinou jen staré plodnice.
A jak je to v případě, že houba prošla mrazem jen jednou? „Pokud jednou projde mrazem, „zvoní“ vám v košíku, ale ještě nerozmrzla a vypadá v pořádku, tak to nevadí,“ upřesňuje s tím, že aktuálně je na čase přeorientovat se na zimní druhy, kterým mráz neškodí, ba právě naopak.
Poznejte zimní druhy
„Roste hlíva ústřičná, jidášovo ucho, za chvíli očekávám oblíbenou šťavnatku pomrazku, penízovku sametonohou a teď jsem sbíral čirůvku dvoubarvou. Je skvělá do omáčky i na nakládání,“ dodal mykolog. Na hlívu vyrazila i Marta Jančíková z Šumperska. „Našla jsem krásnou mladou hlívu, udělala jsem řízky, něco bylo na guláš, něco rozdáno,“ dodala.