Z nálezu malého Ondry byla směs na topinky a část hub skončila v nálevu. „Byl to krásně využitý den,“ pochvaluje si houbařka. A dařilo se i jiným houbařům!

Úspěch v lese zaznamenal i Zdeněk Němejc ze Strakonic. Do lesa se vydal se svým otcem jen tak z legrace ve svátek 17. listopadu a takovou krásu v košíku rozhodně nečekal. „Vše bylo zdravé, houby jsem usušil a dám je dědovi,“ popsal Zdeněk s tím, že letos to už opravdu bylo jeho poslední houbaření. „Už nepůjdu, hlásí mrazy, tak to nemá cenu,“ dodal.

Pan Zdeněk se do lesa vydal už naposledy. A nečekaný nález ho překvapil.
Autor: Zdeněk Němejc

Jako shnilé maso....

Hřibovité houby už s prvními mrazy podle mykologa Dalibora Marounka skutečně končí. A sbírat je není bezpečné. „Teď hojně rostl hřib hnědý, ale jak přijdou mrazy, už to nesbírám. Přemrzlá houba je jako shnilé maso, rozkládají se v ní bílkoviny a působí to otravy,“ vysvětlil pro Blesk.cz Marounek.

Přemrzlá houba je poznat už od pohledu, nemá žluté rourky, ale je nahnědlá, skvrnitá a dá se odhalit i po čichu. „Zkrátka zapáchá,“ popsal mykolog s tím, že hřiby, které houbaři v lese po mrazech nacházejí, jsou už většinou jen staré plodnice.

A jak je to v případě, že houba prošla mrazem jen jednou? „Pokud jednou projde mrazem, „zvoní“ vám v košíku, ale ještě nerozmrzla a vypadá v pořádku, tak to nevadí,“ upřesňuje s tím, že aktuálně je na čase přeorientovat se na zimní druhy, kterým mráz neškodí, ba právě naopak.

Nastává čas hlívy ústřičné
Autor: Marta Jančíková Lašáková

Poznejte zimní druhy

„Roste hlíva ústřičná, jidášovo ucho, za chvíli očekávám oblíbenou šťavnatku pomrazku, penízovku sametonohou a teď jsem sbíral čirůvku dvoubarvou. Je skvělá do omáčky i na nakládání,“ dodal mykolog. Na hlívu vyrazila i Marta Jančíková z Šumperska. „Našla jsem krásnou mladou hlívu, udělala jsem řízky, něco bylo na guláš, něco rozdáno,“ dodala.

Fotogalerie
10 fotografií