„Nikdo po ní nikdy neumřel, není to vůbec pravda, je to jen mýtus,“ začíná ostrou obranu červené krásky docent Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN.

Alkoholové opojení a halucinace

Muchomůrka červená (Amanita muscaria) má sice v latinském názvu halucinogenní látku muskarin, obsahuje ale toxikologicky mnohem důležitější látky. „Jde o kyselinu ibotenovou, ale také muscimol a muskazon. Naopak muskarinu je tam pouze homeopatické množství. Tyto halucinogenní látky se už několik tisíc let používají k vyvolání příjemných stavů, které jsou podobné prudkému alkoholovému opojení, které často přechází v halucinogenní stádium“ popsal toxikolog.  

Toxikolog Jaroslav Klán
Autor: archiv Blesku

"Noha je jedlá", říká toxikolog

Muchomůrka právě hojně roste v březových hájích, kde ji sbírají lidé, kteří znají její účinky. „Vezmou ji, uříznou klobouk, klobouk usuší a po částech sní. Klobouk se musí usušit nebo povařit, pak je účinek silnější,“ vysvětluje Klán, podle kterého je nejvíce toxinu na klobouku pod červenou pokožkou. „Třeň obsahuje minimum toxinu, může se normálně jíst, což se třeba za války běžně dělo. Mám to podložené analýzami a experimenty,“ popisuje odborník.

Na Sibiři pili moč

Skupina tří účinných látek v muchomůrce podle něj působí pouze na receptory v mozku, k poškození jater ani ledvin nedochází. „Na Sibiři běžně sušili muchomůrku, tam jí bylo hodně, a používali ji na opojení místo alkoholu. A ti co ji neměli, tak čekali, až se ten, co je v rauši, vyčůrá. Vzali tu moč, vypili a měli stejné stavy, protože ten toxin jde s močí z těla pryč. Za čtyři hodiny zkrátka ten stav odezní,“ překvapuje Klán.

Američan v rauši

Muchomůrka také může působit jako poměrně silné anestetikum. „Jeden Američan se dostal na chirurgii, protože skákal v Šarce jako Tarzan a kopal do skal a kmenů, až si přerazil lýtkovou kost.  Necítil ale žádnou bolest. Na chirurgii z toho byli vedle, tak mi volali, jestli není pod drogami. Nakonec jsme zjistili, že jedl muchomůrku červenou,“ vypráví odborník.

Muchomůrka červená
Autor: iStock.com

Výluh proti bolesti

Jako pomocnici proti bolesti ji využívají houbaři, kteří klobouky naloží do vodky či alpy. Výluh používají k obkladům bolavých kloubů při artróze. „Nakládám ji do alpy. Mám artrózu v rukách a je to to jediné, co mi na to od bolesti pomáhá,“ svěřila se houbařka Pavlína.

Podobnou zkušenost má i Lukáš Jendzelowsky: „Používám já při bolesti kloubu, svalů, při pooperačních bolestech a velmi účinná je při dně," tvrdí Lukáš. Podle Klána muchomůrkové mazání rozhodně nic neléčí, od bolesti ale skutečně může pomoci.

Muchomůrky jsou ozdobou podzimního lesa.
Autor: Nikola Moser

Babský recept na výluh 

1. Nasbírejte muchomůrku červenou. Vybírejte takové plodnice, co mají na kloboucích co nejvíce bílých teček.

2. Klobouky nakrájejte na malé proužky, vložte do zavařovací sklenice a zalijte vodkou. Směs nechte zhruba 3 týdny v chladu. Sklenici dobře označte!

3. Obsah sklenice slijte do menší lahve, opět ji dobře označte a nadále ji skladujte v chladu. Do tinktury namočte plátěný hadřík a přiložte ho na bolavou ruku nebo nohu. Tu pak ještě omotejte igelitovým sáčkem, následně zabalte do ručníku a nechte působit celou noc.

Fotogalerie
8 fotografií