„Pěstujeme tady hlavně dýně Hokkaidó, o které je mezi zákazníky velký zájem,“ svěřuje se farmářka Anna z Klokočí. Podle ní se z dýní dá, kromě tradičních polévek, udělat takřka cokoliv – včetně dýňového tataráku. „Další možností je dýně zavařit a udělat si třeba kompot nebo marmeládu,“ pokračuje.

Těm, kteří rádi výsledek svého kulinářského umění konzumují ihned, nabízí recept na nezavařovaný dýňový kompot. Někdo by ho možná označil za pyré, ale to je prý špatně.

Jak na dýňový kompot

Potřebujete: 1,5 kg dýně Hokkaidó, 2 citrony, ½ lžičky kyseliny citronové, 30 dkg cukru, 4 kusy hřebíčku, kus celé skořice.

POSTUP: Nakrájíme 1,5 kilo dýně na kostičky, zalijeme 1,5 litrem vody, vymačkáme šťávu z citronů a přidáme ½ lžičky kyseliny citronové. Takto naloženou dýni necháme 3 až 12 hodin odležet. Poté svaříme s 30 dkg cukru, přidáme hřebíček a skořici. Vaříme pozvolna zhruba 20 minut, než dýňové kostičky změknou. Kompot necháme vychladit a podáváme.

Oukrop prezidenta Masaryka

Potřebujete: 300 g brambor, 1 l vody, 1 lžičku soli, 1 lžíci kmínu, 5 stroužků česneku, 1 lžíci majoránky, mletý černý pepř, 2 lžíce vepřového sádla, 4 plátky chleba.

POSTUP: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s kmínem, solí, vodou a majoránkou povaříme v hrnci doměkka. Česnek utřeme se solí a vmícháme jej do uvařené polévky. Chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme jej na rozehřátém sádle v pánvi. Polévku ještě podle potřeby dochutíme a podáváme s opečeným chlebem. Mimochodem, tento oukrop miloval i náš první prezident T. G. Masaryk.

 

Video
Video se připravuje ...

Tipy na říjnové výlety Videohub

Fotogalerie
5 fotografií