Automat na vydávání brambor se nachází v budově, která stojí hned vedle cesty, kudy se chodí na zdejší hrad. Princip zařízení je velmi jednoduchý. Uvnitř v zázemí visí vak, do kterého se vejde půl tuny brambor.

„Z něj si pásová váha nabere dva kilogramy a čeká, až do mincovníku zákazník vhodí peníze. Otevře se klapka a brambory se rourou vysypou do připravené tašky,“ popsal ředitel zemědělské firmy Vesa Vladislav Klička (39).

Nejprve taška, pak peníze

Neznalé občas překvapí rychlost, s jakou se brambory z automatu vyhrnou. Pokud není před vhozením peněz připravená taška pod výdejní rourou, brambory se rozkutálí kolem. „Stane se, není to žádná katastrofa. Sesbírám je a řeknu si, že budou určitě ještě lepší, když jsou sbírané dvakrát,“ zasmála se Valentýna Jakubcová (29), která tu brambory pravidelně nakupuje.

Video
Video se připravuje ...

Bramboromat ve Velharticích na Klatovsku: Vhodíte peníze, nasype brambory. Zbyněk Schnapka

Automat je nastavený na jednu dávku brambor o váze 2 kg. Ta stojí 40 Kč. Mincovník ale neumí vracet, je třeba vhodit do něj přesnou částku. Není také přesně možné nadávkovat 2 kg brambor. Váha tak vždy přihodí pár dekagramů.

Pestrá nabídka

Odrůdy se v bramboromatu obměňují. Teď jsou v nabídce ještě rané brambory Suzan. Už brzy je nahradí ty podzimní.

„Většinou pak jde o odrůdu Vysočina, varný typ AB, nebo Jasmína s typem B. Ale dáváme sem i jiné odrůdy a také brambory s fialovou a červenou dužinou. Ty jsou vždy v prosinci na Mikuláše a na jaře o Velikonocích,“ řekl Klička.

Brambory nezdraží

I když letos bude podzimní sklizeň brambor horší, je jich v řádcích méně a jsou menší, než ty loňské, velhartičtí zemědělci nepočítají s tím, že by zvyšovali cenu, jak se teď všude u potravin děje.

„Určitě zdražovat nebudeme. Cena je už teď odpovídající. Zůstane stejná až do příštího roku,“ řekl Klička.

Místní i přespolní

Zařízení slouží turistům i místním. „Ti si sem pravidelně chodí pro jednu tašku s 2 kg a mají tak vždy čerstvé brambory na oběd. Naučili se sem ale jezdit i lidé z okolních vesnic, kteří berou brambory i pro sousedy,“ uvedl Jan Lhotský (29), který má na starosti odbyt.

Největší zájem o brambory je v létě. Za dva dni jich automat prodá 500 kg. Kupují je turisté vracející se z prohlídky hradu. Od podzimu, kdy nakupují hlavně místní, je to 500 kg za týden. Velhartický bramboromat je jediný v Česku. „Už dvakrát se tu byli podívat zájemci, ale zatím si ho nikdo další nepořídil,“ dodal Klička.

Se značkou kvality

Velhartické brambory mají označení Q CZ. Jedná se o brambory, při jejichž pěstování se používá organické hnojivo a přípravky šetrné k životnímu prostředí.

„Laicky řečeno je to něco mezi bio a konvenčním pěstováním. Zákazník ví, že kupuje české brambory s historií, vypěstované u nás podle určených podmínek,“ řekl Klička.

VIDEO: Bramboromat ve Velharticích na Klatovsku: Vhodíte peníze, nasype brambory.

Video
Video se připravuje ...

Bramboromat ve Velharticích na Klatovsku: Vhodíte peníze, nasype brambory. Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
15 fotografií