Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Brambory jsou skvělé nejen k jídlu! Využijete je doma, v zahradě, ale i při péči o pleť a vlasy!

/
  • (istock.cz)
    5. srpna 2022 ● 06:00

    Možná tomu nebudete věřit, ale obyčejné brambory toho umí mnohem víc, než jste dosud tušili. Lze je totiž využít nejen v kuchyni. Ukážeme vám, co vše dokáží samotné brambory, nebo voda, ve které se brambory vařily…

  • 1.

    Bramborou proti rzi

    Autor: iStock

    Brambory obsahují kyselinu šťavelovou, která napomáhá k odstranění rzi. Pokud vás tedy někde trápí, vyzkoušejte bramborovou sílu. Poradí si například s rezavými skvrnami na nůžkách i nožích. Jednoduše zrezlé místo zapíchněte do brambory a vyčkejte, než se rez rozpustí. Bramboru také můžete rozpůlit a „vetřít“ na postižená místa. A pokud chcete zvýšit čistící vlastnosti, můžete dužinu brambory posypat ještě práškem do pečiva.

  • 2.

    Boty jako nové

    Autor: istock.cz

    Šťáva ze syrových brambor pomůže vrátit zašlý lesk i vašim koženým botám. Jak na to? Rozkrojenou bramborou potřete obuv a nechte působit nejméně 5 minut. Pak šťávu setřete papírovou utěrkou a boty vyleštěte hadrem nebo kartáčem. Uvidíte, že budou vypadat jako nové.

  • 3.

    Skvrny od zeleniny

    Autor: istock.cz

    Trápí vás ruce zbarvené od mrkve, červené řepy, dýně nebo jiných přírodních barviv? A nejdou vám běžným způsobem umýt? Vezměte si na pomoc brambory. Není to nic složitého. Stačí rozříznutým syrovým bramborem několik minut potírat barevné skvrny a nechat na nich šťávu chvíli působit. Pak si ruce důkladně omyjte vodou a následně nezapomeňte ošetřit krémem. A problém máte vyřešen!

  • 4.

    Brambory na vlasy 

    Autor: istock.com

    Mnohé ženy nedají dopustit na odvar z bramborových slupek, kterým si myjí vlasy, aby je neměly šedivé. Chtěli byste to také vyzkoušet? Po umytí šamponem je touto směsí přelijte, nechte chvíli působit pod gumovou čepicí a poté smyjte. Budou krásně lesklé a k tomu bez výrazných šedin!

  • 5.

    Brambory na pleť

    Autor: istock.cz

     

    Bramborový obklad je úžasným regeneračním prostředkem při léčbě ekzémů, akné, hmyzího kousnutí a jiných kožních neduhů. Velmi účinná je brambora také na spáleniny od sluníčka. Můžete je buď potírat šťávou, nebo pokrýt nastrouhanými či jen na plátky nakrájenými syrovými bramborami. Může pomoci ale také v boji proti celulitidě. Stačí si syrovými plátky brambor pravidelně masírovat kritické oblasti.

     

    Skvěle funguje na pleť také maska z brambor, která ji vyživí, sjednotí, omladí, vyzmizíkuje kruhy pod očima a zesvětlí pigmentové skvrny. 

    TIP NA BRAMBOROVOU MASKU

    POTŘEBUJETE: 

    • 1 malou bramboru
    • 1–2 lžičky plnotučného mléka
    • 1 žloutek
    • 1 lžíce olivového oleje 

     

    JAK NA TO: 

    Uvařte bramboru i se slupkou, nechte ji vychladnout, oloupejte a rozmačkejte. Přidejte žloutek, vše smíchejte, podle potřeby zřeďte mlékem. Aplikujte a nechte působit 15 až 20 minut. Poté smyjte vlažnou vodou a naneste pleťový krém. Bramborová maska vás překvapí, vaše pleť bude rázem sjednocená a svěží. 

     

  • 6.

    Bramborová voda při úklidu

    Autor: istock.cz

    Možná vás nikdy nenapadlo, že vodu, ve které se brambory vařily, byste mohli ještě nějak využít. Přitom prospívá našemu tělu a je dobrým pomocníkem nejen v domácnosti. Bylo by opravdu škoda, aby „bramborová voda“ skončila v odpadu. Na co vše se vám může hodit?

     

    Pokud vás trápí připečené hrnce, příbory nebo připálené sklo u dvířek trouby, nemusíte zoufat. Zkuste použít bramborovou vodu. Pomůže s odstraněním mastnoty, ale skvěle vyčistí i různé zašedlé povlaky. Stejně tak se dá využít i na čištění stříbra. Příbory a šperky stačí na několik hodin namočit do dané vody a potom je pomocí hadříku dočistit a doleštit. Můžete ji použít i jako úklidový prostředek k vytření zašlapaného linolea. Po použití bude jako nové.

  • 7.

    Bramborová voda na zahradě

    Autor: istock.cz

    Další možnost, kterou ocení všichni zahrádkáři. Voda z brambor se hodí i k hubení plevelu. Je totiž bohatá na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zbaví nežádoucích výhonků.

     

    Voda z vařených brambor je skvělým přírodním ochranným prostředkem proti mšicím. Jen pozor, měla by být neosolená. Stačí ji jen dát do rozprašovače a rostliny postříkat.  

     

  • 8.

    Bramborová voda pro zdraví

    Autor: istock.cz

    Trápí-li vás záněty v dutině ústní nebo parodontóza, vyzkoušejte na hojení a léčbu vodu z brambor. Budete překvapeni jejími účinky. 

     

    Přehnali jste to trochu s oslavou a není vám druhý den dobře? Pak si pamatujte, že osolená a okmínovaná voda z brambor má pozitivní účinek také na podrážděný žaludek. Je tedy účinná právě i při kocovině. Stačí ji polykat po lžičkách v průběhu celého dne, uvidíte, že se vám brzy uleví. A pokud si dopřejete jednu sklenici této vody týdně, dojde k postupnému odvodnění a snížení kyselosti těla.

Články odjinud

Dnešní horoskopy