Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

13 tipů, jak doma využít a zrecyklovat rozbité či nepotřebné věci

/
  • Polička z rozbité nebo staré židle zaručeně zaujme!
    Polička z rozbité nebo staré židle zaručeně zaujme! (Möbelix)
    12. července 2022 ● 06:00

    Co s nepotřebnými nebo rozbitými předměty? Mnoho z nás si je navyklo vyhazovat rovnou do popelnice. Ale to je škoda... I když nemusíte zrovna šetřit, dát věcem druhou šanci stojí i tak za to. Zkuste to s námi!

    Ať už hledáte způsoby, jak ušetřit, nebo vám jen trhá srdce vyhazování věcí, pojďte se s námi podívat, co vše můžete doma ještě zachránit a dát tomu nový život. A nejen to! Kromě dobrého pocitu získáte i skutečně originální kousek do své domácnosti. 

  • 1.

    Polička z rozbité židle

    Autor: Möbelix

    Máte doma rozviklanou židli, na které se už nedá sedět? Žádný problém! Vyrobte si z ní originální poličku na stěnu. Stačí ji rozříznout vejpůl a připevnit na zeď. Můžete si z ní i vyrobit originální nástěnnou lampu s poličkou, jako na obrázku. A pokud máte židli s rozbitou opěrkou, co takhle odkládací stolek k posteli či na balkon?

    Autor: myrepurposedlife.com

  • 2.

    Design z kuchyňského náčiní

    Autor: Homedit

    Zejména do industriálních nebo retro interiérů se hodí originální kousky ze starých kuchyňských předmětů, jako jsou cedníky, šlehací metly, pečicí formy, mlýnky na maso nebo staré plechové konvičky na kamna. Inspirujte se v následujícím videu, co se dá zužitkovat a jak.

     

  • 3.

    Originální květináče

    Autor: Sadie Seasongoods

    Staré hrnce, formičky a cedníky můžete také proměnit v půvabné květináče pro svůj balkon či zahradu. Nechte je v původním stavu s patinou nebo nastříkejte libovolnou barvou ve spreji. Můžete si tak vytvořit hravé skupinky v pastelových nebo neonových odstínech.

  • 4.

    V hlavní roli sklenice

    Autor: CreArtive Design

    Pokud nakupujete potraviny v běžných obchodech, jistě máte doma spoustu skleněných obalů, které pak končí v kontejneru na sklo. Protože – co s nimi? Nebo že by... Ano, z obyčejných sklenic můžete vytvořit čarokrásné kousky. Třeba pomocí techniky makramé. Opleťte velkou láhev od okurek a nádherná lucerna je na světě. Omotáním malé sklenice zase získáte půvabný svícen, který poslouží i jako nápaditý dárek. Je to opravdu jednoduché, jen podle určitého vzoru střídáte různé typy uzlů. Zvládnete si zavázat tkaničku? No vidíte, tak žádné obavy!

  • 5.

    Lustr ze zavařovaček

    Autor:  DIY Projects

    Ze zavařovacích sklenic a skleněných obalů můžete vykouzlit i perfektní svítidla pro svůj interiér nebo exteriér. Zručnější zvládnou plnohodnotné kousky se skutečnými žárovkami, ti méně odvážní se mohou pustit do tvorby dekorativních světel se svíčkami nebo vloženými LED světelnými řetězy. Venku můžete použít ty na solární pohon. Chcete získat efektní světelný řetěz do zahrady? Na dostatečně pevný provaz zavěste zavařovačky omotané drátem a vložte do nich zapálenou svíčku.

  • 6.

    Pelíšek ze starého televizoru

    Autor: Reddit

    Dali jste babičce k narozeninám novou televizi a ona pak protestovala, že tu starou je škoda vyhodit? Že je podle vás tak akorát pro kočku? Obojí je správně! Ze staré hluboké televize totiž vznikne skvělý pelíšek pro vašeho domácího mazlíčka. Stačí „vykuchat střeva“, zadní stranu polepit veselou tapetou a vystlat vnitřek měkkým polštářkem. Uvidíte, jak si tam bude spokojeně vrnět.

  • 7.

    Pelíšek ze svetru

    Autor: Modern Daily Knitting

    Ve skvělý pelíšek můžete proměnit i staré, případně trochu děravé triko, mikinu nebo svetr. Vnitřek vyplníte náplní, rukávy přišijete ke zbytku, sešijete dohromady a vznikne pohodlný pelech s opěrkou. Že nevíte, jak na to? Podívejte se na následující video.

     

  • 8.

    Co s papírovými pytlíky a taškami?

    Autor: Edding

    Znáte to. Vánoce či narozeniny se blíží a vy zase dumáte nad tím, jak zabalit dárek. Přitom se vám během roku jistě sejde spousta papírových tašek z obchodů. Ty bez dekoru můžete pomocí fixů nebo univerzálních popisovačů pomalovat přiléhavými motivy nebo popsat vhodnými nápisy a citáty. Kde už nějaký nehodící se nápis nebo logo jsou, stačí je přelepit veselými tematickými samolepkami. Podobně můžete využít i čisté papírové sáčky. Nebo je rozstříhejte a udělejte z nich dekorativní hvězdu. Jak na to? Návod najdete na blogu steviestorck.com.

    Autor:  Stevie Storck

  • 9.

    Odkládací stolek z kufru

    Autor: Wonderful DIY

    Staré cestovní kufry jsou velmi půvabné, ale dost nepraktické. Kdo by se s nimi dnes tahal a kazil si s nimi dovolenou? Z půdy rovnou do kontejneru je ale rozhodně nevyhazujte. Pořádně je oprašte, vyčistěte, a jsou-li už hodně odřené, přetřete je barvou. Pak jim přimontujte nebo důkladně přilepte kýžené nožky a nepřehlédnutelný konferenční, noční nebo odkládací stolek je na světě. Pokud otevírání stále běhá jako po drátkách, získáte navíc extra úložný prostor.

  • 10.

    Ubrousky ze zbytků látek

    Autor: Šijte s námi

    Také ústřižky látek nemusíte hned vyhazovat. Jsou ideální pro výrobu voskových ubrousků. Co to je? Skvělá náhrada papírového ubrousku nebo plastového sáčku na svačinu. Můžete do něj také balit těsto určené k odležení v chladničce. Vystřihněte z látky entlovacími nůžkami požadovaný tvar (nejčastěji je to čtverec), nasypte na něj granulky včelího vosku a vložte do trouby. 

    Autor: Šijte s námi

    Během chvilky se vosk rozpustí, pak ubrousek zvedněte a nechte, aby se vosk roztekl do všech stran. Podrobný návod najdete na sijtesnami.cz.

  • 11.

    Co s rozbitou keramikou

    Autor: WAUW design

    Rozbila se vám oblíbená miska či hrnek? Nemusíte si trhat vlasy! Pomocí chytré a zároveň stylové techniky new kintsugi, založené na starém japonském umění opravy poškozené keramiky zlatem, můžete vrátit svůj milovaný kousek do oběhu, a navíc bude vypadat možná ještě lépe. Zakoupíte např. v e-shopu kitchenetteshop.cz.

  • 12.

    Umělecká mozaika

    Autor: Möbelix

    Pokud se vám keramika rozbila na drobné kusy, do opravy se vám nejspíš nebude chtít. To vůbec nevadí. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte osobitou mozaiku jako obraz nebo oživte nějaký kousek nábytku. Třeba odkládací nebo noční stolek, případně desku komody. Budete k tomu kromě keramických úlomků potřebovat ještě lepidlo na dlaždice a spárovku. Stejně se dají zužitkovat i zbytky keramických obkladů nebo dlažby z rekonstrukce koupelny.

  • 13.

    Džínový polštářek

    Autor: pillarboxblue.com

    Džínovina je poměrně odolný materiál, přesto má většina z nás doma čas od času prošoupané nebo roztržené džíny. Co teď? No přece vzít do ruky nůžky, šicí stroj a něco pěkného ušít. Do moderní domácnosti nebo na balkon se báječně hodí dekorativní denimový polštář. Můžete zkrátka jen ustřihnout nohavice, vzniklý otvor vyplnit a zašít. Vznikne tak podlouhlý polštářek. Nebo se můžete pustit do trochu pracnějšího postupu, rifle rozstříhat na proužky a ušít povlak, jaký vidíte na snímku nahoře. Je to jen na vás!

     

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy