Možná jste již slyšeli o upcyklaci, kdy se jeden výrobek přetvoří do jiné podoby, čímž získá zcela novou, často odlišnou funkci. Proces přeměny je méně náročný než při recyklaci, protože není nutné vynakládat energii na znovuzískání původních surovin, které se opětovně zařazují do výroby. Textil nabízí v této oblasti širokou škálu možností. Upcyklace může být vysoce inovativní a od počátků se jí často ujímají umělci, kteří vytvářejí ze starých věcí nová úchvatná díla. Také současní textilní designéři berou tento trend jako výzvu i nutnou změnu směru pro budoucí generace. Často využívají zbytkové materiály z továren, odložené věci nebo materiál přinesený zákazníky. Doma si upcyklaci textilu můžete snadno vyzkoušet sami.

Třídění textilu

V České republice tvoří textilní odpad asi 6 % komunálního odpadu, což je ročně asi 200 tisíc tun. Čísla jsou však spíše orientační, podle některých předpokladů to může být i více. Při spalování unikají do ovzduší škodlivé a karcinogenní látky, většina textilu se však skládkuje. Na jednoho obyvatele ročně připadá 10 až 16 kg vyhozeného oblečení, které nemusí končit ve směsném odpadu. Oblečení, které je ještě použitelné, patří do speciálních kontejnerů na textil. Těch u nás najdete asi osm tisíc. Vyhozené oděvy se uplatní v charitativních organizacích, případně slouží k dalšímu prodeji. Malé množství se také využívá pro výrobu výplní, hadrů a izolací (tzv. downcyklace). Textilní průmysl patří obecně k odvětvím, která zásadním způsobem poškozují životní prostředí od výroby až po likvidaci produktů. Textil by měl být brzy zařazen mezi komodity, které se v rámci Evropy budou povinně třídit.

Rychlá, nebo pomalá?

„Rychlá móda“ se říká oděvům s nízkou pořizovací cenou, které jsou ušité méně kvalitně. Lidé mají tendenci takové kousky brzy vyhodit a kupovat zase nové. Opakem je „pomalá móda“ (tzv. slow fashion), která zahrnuje životní styl podporující kvalitní oblečení s dlouhou trvanlivostí a použití starého k novým účelům. S tím se pojí i další formy získávání oblečení, které prodlužují životní cyklus výrobků. K zajímavým fenoménům patří tzv. swap, v rámci něhož si lidé vyměňují oblečení. Lidé mohou donést své oděvy, které už nepotřebují, a za vstupní poplatek si domů odnést oblečení, které přinesli druzí. Tento model prakticky funguje ve Švédsku a Německu, první pokusy již proběhly i u nás.

Pusťte se do díla

Než skončí staré oblečení nebo bytový textil v koši, zamyslete se, k čemu by mohl ještě sloužit. Textilie můžete rozstříhat na hadříky, které najdou uplatnění v každé domácnosti, nebo se pusťte do tvoření. Kousky z oděvů jsou skvělé pro výrobu nejrůznějších sezonních dekorací, patchworku nebo látkových panenek. Pelíšky a hračky pro své zvířecí miláčky snadno vyrobíte ze starých džínů nebo mikin. Z pruhů látek mohou vzniknout originální koberečky, dečky, chňapky a další. Kvalitní oblečení se dá přešít, aby lépe padlo nebo sloužilo jinak.

Džínová taška

Staré džíny jsou dostatečně pevné, aby mohly dál sloužit v podobě menší tašky přes rameno nebo větší na nákup.

Koberec z triček

Populární špagetovou přízi vyrobíte z proužků bavlněných triček. Uháčkujete z nich koberečky, košíky i tašky.

Další zajímavé informace a kreativní nápady na výrobky ze starého oblečení najdete v aktuálním vydání Blesk Hobby. Březnové číslo je plné jarní a velikonoční inspirace. Najdete tu také užitečně tipy na využití vaječných skořápek i spoustu rad k jarní práci na zahradě. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Blesk hobby brezen
Autor: archiv