Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nevyhazujte starou kosmetiku. V těchto nečekaných situacích vám ještě skvěle poslouží!

/
  • (iStock)
    14. ledna 2024 ● 06:00

    Máte doma spoustu kosmetických přípravků, které už nevyužijete nebo které jsou prošlé? Ještě než poletí do koše, přečtěte si tipy, které určitě oceníte.

    Jednou za čas bychom si doma měly udělat pořádnou inventuru kosmetiky. Při úklidu skříňky jistě narazíte na spoustu lahviček, které nepoužíváte a které jen zabírají místo. Pleťový krém vám nevyhovuje nebo je prošlý? Objevila jste nový lepší lak na vlasy, ale starý je vám líto vyhodit? Nemusíte se s nimi hned nadobro loučit. Můžou se vám totiž ještě hodit. I po skončení data spotřeby lze totiž některé kosmetické přípravky použít třeba na úklid domácnosti, při praní nebo při nehodách s oblečením.

  • 1.

    Tonikum na pleť

    Autor: iStock.cz

    Pokud používáte na odlíčení pleti tonikum s alkoholem a sešlo se vám více přípravků, které třeba nestihnete vypotřebovat, využijte je i jinak. Díky alkoholu může posloužit jako účinný dezinfekční prostředek rukou nebo jako čisticí prostředek na mobilní telefon nebo klávesnici u počítače, na kterých se to bakteriemi jen hemží.

  • 2.

    Bezbarvý lak na nehty

    Autor: iStock.cz

    Jestliže vám zbyla nějaká ta lahvička průhledného laku na nehty, určitě si ji nechte. Oceníte ji překvapivě v mnoha nečekaných situacích.  

     

    • Třeba ve chvílích, kdy se to nejméně hodí a spěcháte, se vám spustí oko na punčocháčích. Pokud nemáte možnost okamžitě si koupit náhradní silonky, neznamená to, že se zbytek dne musíte cítit trapně. Stačí, když v kabelce budete nosit průhledný lak, který vám poskytne první pomoc. Potřete jím začátek a konec oka a zastavíte tím řetězovou reakci, kdy se tvoří jedno oko za druhým.
    • Lak na nehty dokáže dokonce také ochránit vaši bižuterii. Ta bohužel brzy mění barvu a zanechává špinavé stopy na pokožce nebo oblečení. Pokud ale použijete bezbarvý lak, vytvoříte na špercích ochrannou vrstvu a budou se lesknout jako nové.
    • Dobře poslouží i na škrábance leštěného nábytku. Poškozené místo zatmelíte tímto lakem. 
    • Pomůže také udržet drobné šroubky v brýlích, které se rády ztrácejí. Stačí je zafixovat pod vrstvičkou průhledného laku na nehty.
  • 3.

    Lak na vlasy

    Autor: iStock.cz

    I lak na vlasy vás dokáže zachránit při nehodě se silonkami. Hned, jak si malé trhlinky všimnete, přelakujte ji. Lepivý lak nitky zafixuje a oko se vám nebude zvětšovat.

    • Lak na vlasy se vám ale bude hodit při jiném módním problému. A to tehdy, když se vám přiléhavé šaty nebo sukně nepříjemně lepí na punčocháče kvůli statické elektřině. Stačí, když na ně nebo na vnitřek šatů nastříkáte trochu laku na vlasy.
    • Pokud postříkáte lakem na vlasy právě vyleštěné boty, budou se vám krásně lesknout několik dní. Lak totiž na obuvi vytvoří ochrannou vrstvu. A osvědčený je ještě jeden trik, který oceníte u nových bot, když vám nebezpečně kloužou. Zkuste podrážku několikrát přelakovat a uvidíte, že problém bude vyřešen.
    • Lak na vlasy si dokonce také poradí se špatně odstranitelnými skvrnami od rtěnky nebo propisky. Pokud tyto fleky na oblečení přestříkáte lakem na vlasy a necháte ho chvíli působit, měly by zmizet po setření. Důkladněji po následném vyprání.
    • Pokud zrovna nemáte po ruce váleček na odstraňování chlupů z oděvů, použijte lak na vlasy. Nastříkejte ho na starý ručník či utěrku a ty pak přikládejte na oděv – chlupy se na ně nalepí. Oblečení bude nejen čisté, ale bude mít i antistatický efekt. 
  • 4.

    Šampon na vlasy

    Autor: iStock.cz

    Koupila jste si šampon, který vašim vlasům moc nesvědčí? Využijte ho na praní. Jelikož šampony obsahují změkčovací složky a panthenol, k oděvům jsou nanejvýš šetrné. Jsou tedy ideální pro praní oděvů z jemné látky, například spodního prádla.

    Pokud máte vy nebo váš partner špinavý límeček od košile nebo zašedlé rukávy, zkuste na ně použít také obyčejný šampon. Ten rozkládá tělové oleje a působí jako účinný detergent, tedy odstraňovač nečistot. Límeček potřete, nechte šampon hodinu působit a pak košili normálně vyperte.

  • 5.

    Pleťový krém

    Autor: iStock.cz

    Bylo by škoda, aby krém, u kterého si nejste jistá datem spotřeby, skončil v koši. Pleťové krémy obsahují zvlhčovací složky, díky kterým máme pokožku hezky vláčnou a pružnou. A tak je s klidem můžete použít na své kožené věci. Stačí aplikovat trošku krému a pečlivě rozetřít. Kabelky, boty či bunda vám za takovou péči poděkují. A budou vypadat krásně lesklé a jemné zároveň.

  • 6.

    Kosmetický olej

    Autor: iStock.cz

    Také kosmetický olej, který už nechcete používat na obličej či tělo, můžete využít jinak. A to například při úklidu. Výtečně s ním naleštíte povrchy z nerezové oceli. Nakapejte trochu oleje na odličovací tampon a vytřete jím povrch dřezu, nechte chvíli odstát a následně otřete papírovou utěrkou. Olej vám vytvoří tenký film, který zamezí vzniku šmouh a skvrn. Použít však jde i na leštění nábytku či kožených povrchů.

  • 7.

    Odlakovač na nehty

    Autor: iStock.cz

    Odlakovač na nehty s obsahem acetonu se může stát dobrým pomocníkem při odstraňování skvrn na dlaždicích nebo porcelánu. Použít ho lze i jako rozpouštědlo. Třeba v situacích, kdy vám zůstaly prsty špinavé od lepidla. Jednoduše naneste na prsty odlakovač, počkejte půl minuty a následně si je omyjte teplou vodou a mýdlem.

  • 8.

    Balzám na rty

    Autor: iStock.cz

    Nevyhovuje vám už balzám na rty a chcete si koupit nový? Nebo se vám při aplikaci rozlomil? Nevyhazujte ho! V těchto situacích přijde vhod!

    • Balzám na rty můžete použít na rozvrzané dveře. Stačí jím potřít panty.
    • Koupila jste si nové boty a při první pochůzce vás začaly dřít? A nemáte po ruce náplasti? Jako účinnou první pomoc můžete použít balzám na rty. Kritická místa namažte opakovaně balzámem na rty. Balzám vytvoří ochrannou vrstvu, která zabrání dalšímu tření. Vaše nožky navíc změkčí a zanechá je kluzké a bez bolavých puchýřů.  
    • Zasekl se vám zip na bundě či kabelce? Místo rozčilování se si vzpomeňte na svého malého pomocníka. Pokud totiž promažete zuby i jezdec zipu, uvidíte, že si s nepříjemným problémem balzám poradí. Zkuste jezdcem pomalu posouvat tam a zpět, a jakmile se mezi zuby dostane dost maziva, měl by zip povolit.

Články odjinud

Dnešní horoskopy