Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Neuvěříte, co všechno v domácnosti vyřeší obyčejná pemza! Tyhle tipy oceníte

/
  • (istock.cz)
    21. července 2023 ● 06:00

    Máte doma pemzu a používáte ji jen k péči o chodidla? To je škoda. Dokáže toho totiž mnohem víc. Budete překvapeni, kde všude tahle běžná věc ještě najde uplatnění…

    Pemza je vyvřelá hornina (nejčastěji sopečné sklo) vysoce porézní struktury. Má světlou barvu (bílou, našedlou nebo nažloutlou) a její povrch je drsný. Nejčastěji se pemza používá na popraskané paty. Ty obrušujeme pemzou, aby došlo k odstranění ztvrdlé kůže. Ale to není zdaleka vše, co pemza dokáže! Věděli jste, že ji můžete použít třeba k odstranění žmolků na svetru nebo k úklidu psích chlupů?

  • 1.

    Vyčistí troubu

    Potřebujete vyčistit troubu a máte po ruce třeba jen obyčejnou houbičku? Nebo se chcete vyhnout agresivním čističům? Máme řešení. Zkuste si vzít na pomoc pemzu. Ve skutečnosti totiž odstraňuje nečistoty v kuchyni lépe než většina houbiček a drátěnek. Jen důležité upozornění: abyste povrch trouby nepoškrábali, před čištěním pemzu dobře namočte. Pak ji můžete použít na odstranění spálenin, zbytků jídla i mastnoty.

     

  • 2.

    Zatočí se žmolky

    Máte oblíbený svetr, který ale hyzdí ošklivé žmolky? Když nemáte zrovna po ruce elektrický odstraňovač žmolků, nemusíte zoufat. Vytáhněte z koupelny pemzu a jemně a krouživými pohyby přejíždějte po tkanině. Po žmolcích nebude za chvíli ani památky.

     

  • 3.

    Poradí si s chlupy

    Pemza může být skvělým pomocníkem i při čištění povrchů od chlupů po domácích mazlíčcích. Jak na to? Zkuste na koberec nebo potah pohovky použít velmi jemnou pemzu, tou budete po povrchu přejíždět. Před použitím pemzu ale nezapomeňte navlhčit a stírejte srst z povrchu jedním směrem. Tak všechny chlupy smotáte do jedné kuličky, kterou pak jednoduše vyhodíte.

     

  • 4.

    Pomůže při pěstování

    Rádi pěstujete kaktusy nebo sukulenty a chcete, aby se jim dobře dařilo? Pak při příštím přesazování vezměte pemzu, rozdrťte ji na malé kousky a ty přimíchejte do zeminy. Pemza smíchaná se zahradní zemí dodává půdnímu substrátu potřebnou vzdušnost. Půda se krásně odlehčí, což mají tyto rostliny rády, a navíc získá další živiny.

     

  • 5.

    Vytvořte si z ní vonný difuzér

    Zní to možná neuvěřitelně, ale pemza se může proměnit i v bytový parfém, který vám provoní domácnost. Díky pórovitému povrchu s množstvím malých vzduchových otvorů skvěle nasaje éterický olej. Pomalu jej pak uvolňuje zpět do prostoru. Nakapejte tedy na ni trochu svého oblíbeného aromatického olejíčku (přibližně 30 kapek) a proměníte ji v levný a spolehlivý difuzér. Ten může navíc také v interiéru vypadat hezky. Stačí, když pemzu zakomponujete do dekorace s kameny či mušlemi. Pokud ji zavěsíte do malého síťového sáčku do skříně, provoní oblečení i prostor šatny.

     

  • 6.

    Udělejte si trendy džíny

    Nakonec ještě jeden šikovný tip, který by se vám mohl hodit. Líbí se vám obnošený vzhled džínů a nechce se vám za další kalhoty utrácet? Promněte ty své, které máte doma! Díky pemze totiž ztenčíte látku a dodáte jí ošoupaný vzhled. Prostě kalhoty pemzou přejíždějte tak dlouho, až budou vypadat tak, jak si přejete.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy