Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 skvělých tipů na využití obyčejné aviváže! Budete zírat, kde všude pomůže

/
  • (iStock)
    15. června 2023 ● 06:00

    Aviváž používáme na změkčení a provonění prádla. Ale tahle tekutina toho zvládne mnohem víc. V domácnosti vám může být skvělým pomocníkem hned na několika místech…

    Máte doma dostatek aviváže, kterou nestíháte spotřebovat? Nebo vám došel některý z čisticích prostředků? Tak pak se vám budou hodit následující tipy. S aviváží se můžete pustit například do úklidu a ještě se vám provoní celá domácnost… Kde všude ji využijete? Inspirujte a vyzkoušejte nejrůznější triky. Výsledek vás překvapí.

  • 1.

    Koupelna

    aviváž
    Autor: iStock


    Kdo by nechtěl mít krásně zářivou koupelnu? Pokud smícháte aviváž s vodou v poměru 1 díl aviváže na 4 díly vody, můžete ho používat jako klasický čisticí prostředek. Namočeným hadříkem můžete omývat dlaždičky, baterie, vanu, ale také třeba sklo ve sprchovém koutu. Aviváž si také poradí s nánosem od zaschlého laku na vlasy. Roztok z jednoho dílu aviváže a dvou dílů vody důkladně promíchejte a nalijte do rozprašovače. Nakonec nastříkejte na špinavá místa a setřete suchým hadříkem.


  • 2.

    Čisté hřebeny a kartáče

    aviváž
    Autor: iStock

    Při úklidu koupelny nezapomeňte také na hřebeny a kartáče. I ty si zaslouží jednou za čas umýt od nánosu nejrůznějších nečistot. Vykoupejte je v lázni vody a aviváže a uvidíte, že budou jako nové.

  • 3.

    Úklid kuchyně

    aviváž
    Autor: iStock

    Aviváž si poradí s úklidem i další místnosti, a to kuchyně. Odmastí, zbaví šmouh a zanechá dokonalý lesk, navíc s krásnou vůní. Připraveným roztokem (na 2 litry vody asi půl deci aviváže) můžete vyčistit například skleněné skříňky nebo nerezová místa, která zdobí nehezké otisky prstů.

  • 4.

    Připáleniny

    aviváž
    Autor: iStock

    Roztok z aviváže si poradí konce i s připáleným hrncem nebo zapékací miskou. Nemůžete se zbavit odolné špíny? Vemte si na pomoc aviváž. Stačí, když do připálené nádobí necháte přes noc v roztoku odmočit. Ráno ho už jen klasicky umyjete. Uvidíte, že už to půjde velmi snadno.

  • 5.

    Čistá okna

    aviváž
    Autor: iStock

    Čistá okna bez šmouh získáte nejen s chemickými prostředky. Vyzkoušejte pro změnu obyčejnou aviváž. Stačí, když jí trochu přidáte do teplé vody, a pak okna vyleštíte. Překvapí vás čistá i perfektně lesklá okna.


  • 6.

    Vůně do skříně i interiéru

    aviváž
    Autor: iStock

    Jak jistě víte, tak na některé materiály jako třeba funkční oblečení či bundy by se aviváž používat neměla. Pokud ale chcete, aby se i toto oblečení hezky provonělo, vložte do skříně misku s ubrouskem namočeným v aviváži. Příjemná vůně by měla vydržet několik dní. Stejně tak ubrousek napuštěný aviváží můžete nechat kdekoli v bytě či domě, kde chcete mít příjemnou čistou vůni, a nechce se vám utrácet za drahé osvěžovače.



  • 7.

    Zaseknutý zip

    aviváž
    Autor: iStock

    Řešíte nepříjemnou situaci se zaseknutým zipem? Jste ve spěchu a potřebujete první pomoc? Pak sáhněte po aviváži – stačí, když kápnete přímo na zip. Uvidíte, že zip se zas hezky rozpohybuje.

  • 8.

    Odstraňování tapet

    aviváž
    Autor: iStock

    Další skvělý trik oceníte, pokud se potřebujete někde zbavit starých tapet. Bývá to dost náročná a neoblíbená práce. Aviváž vám ji ale může dosti ulehčit. Připravte si do rozprašovače směs aviváže a vody v poměru 1:1. Touto směsí nastříkejte tapety před odstraňováním. Pro lepší účinek je můžete ještě navíc přetřít hadříkem namočeným do aviváže. Po pár minutách můžete lehce a snadno tapety začít strhávat.


  • 9.

    Záchrana štětců

    aviváž
    Autor: iStock


    Zapomněli jste po malování v bytě nebo tvoření s dětmi štětce ihned umýt? A chcete zaschlé štětce raději vyhodit? Než to uděláte, zkuste trik s aviváží. Dejte je do sklenice s půl deci aviváže a půllitrem vody. Nakonec nechte přes noc působit a ráno je stačí propláchnout vodou.

  • 10.

    Čistič autosedaček


    aviváž
    Autor: iStock

    Máte malé děti? Tak to nejspíš neustále řešíte nehody se skvrnami. Pokud se jim podařilo nějaké udělat ve vašem autě, vyzkoušejte aviváž. Pomůže vám zbavit se nejrůznějších fleků na potazích autosedaček. Smíchejte aviváž s teplou vodou v poměru 1: 4 a vyčistíte znečištěné místo.

Přidat názor
Počet komentářů: 3
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy