Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máslo si nemusíte mazat jen na chleba. Kde ho využijete mimo kuchyň?

/
  • (iStock)
    2. dubna 2019 ● 13:44

    Jeho využití při přípravě nejrůznějších jídel je veliké. Ale napadlo vás někdy, že tento mléčný výrobek můžete použít třeba při polykání prášků nebo holení? Podívejte se s námi na nečekané způsoby využití…

    V každodenním životě občas nastanou situace, kdy k ruce nemáte pomocníky, kteří vám běžně pomáhají třeba s vrzajícími dveřmi nebo při odstraňování chloupků. Pak je dobré znát užitečné triky a náhradní pomoc je tu! Tentokrát se zaměříme na obyčejné máslo, které má v lednici neustále snad každý. Kde všude v domácnosti se vám bude hodit?  

  • 1.

    Přilepená žvýkačka

    využití másla
    Autor: iStock

    Přilepila se vašemu dítku na vlasy žvýkačka? Dostat ji z vlasů může být někdy dost velký problém. Nemusíte hned sahat po nůžkách, stačí když si vzpomenete na tento trik s máslem. Naneste na vlasy a nechte chvíli působit. Tuková složka másla pomůže žvýkačku uvolnit a jednotlivé vlasy půjdou hned lépe rozčesat.            

  • 2.

    Vrzající dveře

    využití másla
    Autor: iStock

    Protivného vrzání dvěří se můžete zbavit mazacím přípravkem, ale pokud ho nemáte zrovna po ruce, dobře ho nahradí kousek másla. Větřete ho důkladně do pantů, a máte po problému.  

  • 3.

    Polykání prášků

    využití másla
    Autor: iStock

     

    Dělává vám nebo vašim dětem problém polykání větších prášků? A stojí vás to často dost přemlouvání a nervů? Když je potřete máslem a zapijete vodou, vklouznou do krku doslova jako po másle.  

  • 4.

    Holení

    využití másla
    Autor: iStock

    Jste na chatě nebo na někde na dovolené a nemáte s sebou holicí krém? A vaše nohy potřebují nutný zásah žiletky? Nemusíte zoufat, skvělou službu vám udělá i v tomto případě máslo, které rozmažte po pokožce. Holení vám půjde hladce a pokožka zůstane krásně hydratovaná.   

  • 5.

    Péče o kůži

    využití másla
    Autor: iStock

    Aby kožené oblečení a doplňky jako pásky, kabelky nebo peněženky vypadaly stále dobře, je potřeba o ně také pečovat. Na leštění kůže můžete zkusit použít trochu másla, které po kožených výrobních rozetřete a hadříkem doleštíte a odstraníte přebytečný maz. 

  • 6.

    Zabrání přetečení hrnce

    využití másla
    Autor: iStock

    Tenhle starý dobrý trik se vám bude dobře hodit při práci v kuchyni. Nikdo není nadšený, když voda z vařícího hrnce přeteče na sporák a připeče se. Přitom se tomu dá lehko zabránit. Tato rada se vám bude hodit hlavně v případě vaření špaget. Stačí vhodit malý plátek másla do vody. Nejen že se těstoviny neslepí, ale voda už nevzkypí.    

  • 7.

    Škrábance na dřevě

    využití másla
    Autor: iStock

    Škrábance a rýhy pokazí vzhled každého dřevěného povrchu. Lze je ale pomocí šikovných tipů zamaskovat tak, že váš nábytek bude vypadat jako nový. Jedním z nich je trik s máslem. Intenzivně vetřete hadříkem a pak lehce přeleštěte.

  • 8.

    Trvanlivost cibule a sýra

    využití másla
    Autor: iStock

    Nejspíš to dobře znáte. Při přípravě jídel nespotřebujete celou cibuli a druhou půlku uložíte do lednice, jenže ta většinou skončí oschlá v koši. A to je velká škoda. Příště už nemusíte takto plýtvat - stačí, když cibuli potřete máslem a pak zabalíte do alobalu a vložíte do lednice. Vydrží vám mnohem déle - nebude plesnivět a zachová si také svoji chuť. Tento trik na delší trvanlivost můžete také použít na tvrdý sýr, který potřený máslem tak rychle neokorá.    

Přidat názor
Počet komentářů: 3

Bleskoska: Na vrzající dveře máslo zásadně nepoužívejte, žlukne, použijte olej na šicí stroje, nebo kus špeku, ale máslo určitě ne. Nejlepší je ovšem kolomaz, či co to je za černou hrůzu, podědila jsem to po dědovi. Jedno použití másla tu chybí, a to je účinné, jednoduché a lidi to neznají. Když se váš pes zapatlá od dehtu, nožičky nebo kožich, netrapte ho čistidly, nebo si osvěžíte barevně lodičky, nebo si do vroubkované podrážky napatláte tér i s kamínky, obětujte máslo, ale bacha, musí to být pravé máslo, ne náhražky. Defekt potřete tenkou vrstvou másla a načernalou kaši pak jen stíráte ubrouskem, případně špachtličkou z dřívka od nanuku. Kašičkujete a stíráte, dokud máslo nezůstane čisté.

(04. 04. 2019 10:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy