Mikrovlnka neumí jen ohřívat! 10 skvělých triků, které jste doteď neznali
-
mikrovlnná trouba
Mikrovlnnou troubu má doma dnes snad každý. Většina z nás ji používá na ohřívání či rozmrazování pokrmů. A to je velká škoda. Věděli jste, že tento spotřebič můžete využít k dalším užitečným věcem?
V dnešní uspěchané době se určitě hodí každý tip, který vám ušetří nějaký ten čas třeba při přípravě jídla. Mikrovlnná trouba vám jídlo rychle rozmrazí či ohřeje, ale zvládne toho ještě mnohem víc. Podívejte se s námi na 10 zajímavých napadů, které stojí za to vyzkoušet.
TIP NA VIDEO: Jak vyčistit připálený hrnec, plech i pekáč? Pomůžou obyčejná sůl nebo olej!
VideoVideo se připravuje ...Jak vyčistit připálený hrnec, plech i pekáč? Pomůže obyčejná sůl nebo olej!
- 1.
Oloupe česnek
mikrovlnka použitíAutor: iStockPři loupání česneku se někdy docela navztekáme. A pokud potřebujete oloupat větší množství, je jasné, že se vám bude hodit nějaký trik, jak slupky rychle odstranit. Jeden účinný funguje díky mikrovlnce. Stačí do ní vložit celou palici česneku a zapnout spotřebič na plný výkon na 15 sekund. Česnek zůstane nádherně vláčný a slupky půjdou dolů prakticky samy.
- 2.
Poradí si s rajčaty nebo broskvemi
mikrovlnka použitíAutor: iStockStejně tak vám mikrovlnka pomůže oloupat rajčata nebo broskve. Jen s tím rozdílem, že mikrovlnku necháte pracovat dvakrát déle, tedy 30 sekund na nejvyšší stupeň, a pak necháte plody ještě dvě minuty uvnitř „dojít". Budete překvapeni, jak slupky samy pomalu praskají a uvolňují se od dužiny. Pomocí nože je nakonec z plodů stáhnete téměř v mžiku.
- 3.
Získáte maximum šťávy
mikrovlnka použitíAutor: iStockŠťáva z čerstvých citrusů je skvělým zdrojem vitamínů. Jen vymačkávání může dát někdy pořádně zabrat. Hlavně pokud máte starší a už trochu vysušené plody. Pokud doma nemáte odšťavnovač, dobře vám k tomuto účelu pomůže mikrovlnka. Stačí když ovoce, ze kterého se chystáte vymačkat čerstvou šťávu, necháte 10 až 15 vteřin v mikrovlnce. Teplý vzduch, který změkčí vnitřek, vám i skvěle usnadní vymačkání citrusů.
- 4.
Ze starého chleba čerstvý
mikrovlnka použitíAutor: iStockZapomněli jste si koupit čerstvé pečivo a doma máte jen starší gumový chleba? Nemusíte zoufat, díky tomuto domácímu spotřebiči si na chlebu ještě pochutnáte. Vložte ho do mikrovlnné trouby, přikryjte namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou. Troubu pusťte na plný výkon na 10-20 sekund. Pečivo natáhne vlhkost, rozvoní se a bude hned mnohem chutnější.
- 5.
Znovu křupavé chipsy
mikrovlnka použitíAutor: iStockZnáte to, dostanete chuť na slanou pochutinu v podobě brambůrků, a pokud je zrovna nespořádáte celé, otevřený pytlík uschováte na příště. Jenže vlivem vzdušné vlhkosti jsou brzy tuhé a nepoživatelné. A tak většinou skončí v koši. I tento problém ale můžete vyřešit pomocí mikrovlnky. Stačí je vysypat do misky, přikrýt papírovou utěrkou a dát je do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na přibližně 15 sekund. Vaše oblíbené chipsy zas budou hezky křupavé. Tento trik dobře funguje také na zvhlé sušenky či krekry. Ty ponechejte v mikrovlnce o něco déle, cca 30 sekund.
- 6.
Krásně tekutý med
mikrovlnka použitíAutor: iStockZkrystalizovaný med sice ničemu nevadí, ale špatně se s ním pracuje. Pokud potřebujete tekutý med do čaje či moučníku, je nejlepší ho rozehřát v mikrovlnce. Stačí dát sklenici bez víčka na 2 až 3 minuty do mikrovlnky nastavené na nejnižší stupeň. Med pak bude znovu nádherně tekutý.
Pamatujte na to, že nízký stupeň je důležítý, jinak by se totiž med zbytečně přehřál. A vysokým zahřátím se rozpadají některé enzymy a ničí vitaminy. - 7.
Sypký cukr bez hrudek
mikrovlnka použitíAutor: iStockPokud se vám cukr slepil do větších hrudek a nejde vyyspat z cukřenky, překryjte jej vlhkým ručník a vložte do mikrovlnky na 25 sekund. Cukr půjde zas krásně vysypat.
- 8.
Krásně voňavé koření
mikrovlnka použitíAutor: iStockSkladujete-li doma delší dobu koření, je pravděpodobné, že ztratí svou charakteristickou vůni, a tím pádem i chuť. Neznamená to ale, že musíte sáčky vyhodit a pořídit nové. Své aroma a chuť mohou získat zpátky pomocí mikrovlnky. Stačí ho tam vložit v misce cca na deset sekund. Skvěle rozvoní například pepř, kmín, ale i skořici. Zahřát můžete i ořechy.
- 9.
Vydezinfikuje houbičky
mikrovlnka použitíAutor: iStockJe známo, že houbičky a hadříky na mytí nádobí jsou plné bakterií a měli bychom je často měnit. Chcete-li ušetřit za nákup nových, využijte pomocníka ve formě mikrovlnky. Hodí se totiž také na udržování houbiček a hadříků na nádobí, protože má dezinfekční účinek. Stačí, když je namočíte a necháte maximálně minutu ohřát, zbavíte je až 99 % bakterií.
- 10.
Uleví od bolesti svalů
mikrovlnka použitíAutor: iStockMikrovlnka vám pomůže překvapivě i s unavenými svaly. Prodávají se sice polštářky plněné pohankou, které se zahřívají. Ale pokud za ně nechcete utrácet nebo je prostě nemáte s sebou, když potřebujete, vyzkoušejte tento jednoduchý tip. Vyrobte si ze staré ponožky levný polštářek, který vykoná stejnou službu. Stačí do ní vložit hrst rýže a zavázat gumičkou. Takto připravený polštářek vložte na minutu až dvě do mikrovlnky a přiložte na bolavé místo. Suché teplo vám od bolesti krásně uleví.