Na záčátku z hrnce vždy nejdřív opatrně odstraňte co největší množství připálených zbytků jídla.
Připáleniny odstraní sůl. Nešetřete s ní!
Pak do něj buď vlijte vařící vodu, nebo ji v něm uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli. Nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku.
Pak hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte. Připálenina by měla zmizet.
Připálený hrnec zachrání i soda
Pokud nechcete na výsledek čekat celý den, pak vyzkoušejte klasickou jedlou sodu. Do hrnce nebo pekáče s připálenými zbytky jídel nalijte vodu asi do výše 1 centimetru nad připáleninu, nasypejte sodu a krátce povařte. Připálenina by se díky tomu měla během vaření začít odlupovat. Stejnou službu vám udělá také kypřící prášek do pečiva.
Na jemnější připáleniny je dobré také vyzkoušet čisticí přípravek na nádobí. Nejlepšího efektu dosáhnete při použití klasických prášků na nádobí, které ale dnes nejsou příliš populární. Nahradit je ale můžete i jejich tekutou verzí.
Jak odstranit připálené mléko?
Pokud se někomu v domácnosti podařilo připálit mléko, vyzkoušejte obyčejný kuchyňský olej, který určitě ve spíži máte. Stačí, když si ho na hadřík nebo houbičku trošku kápnete a připálenou vrstvu jednoduše přetřete. Nechte asi deset minut působit a mléko půjde dolů téměř samo bez drhnutí a jediného škrábance.