Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Ledničková pravidla. Když víte, co kam patří, ušetříte zdraví i peníze!

/
  • (iStock)
    3. července 2023 ● 06:00

    Možná nad tím vůbec nepřemýšlíte a nakoupené potraviny vždy našoupete do regálů bez rozmyslu. Jenže tím si dost škodíte. Dodržování správného skladování v lednici má totiž velký vliv na jejich čerstvost a kvalitu. Jaká jsou tedy základní pravidla, která ušetří jak vaše zdraví, tak peněženku?

    Jedním z důležitých faktorů při šetření je ovšem neplýtvat! Jak tedy uložit potraviny do lednice, aby vám vydržely dlouho čerstvé? Na začátku je důležité správné nastavení teploty v ledničce. Ta by měla být okolo 4, maximálně do 8 stupňů. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, teplota v ledničce se liší v horní, spodní části a v boxu ve dveřích. Na vrchních poličkách chladničky je tedy vždy o něco tepleji než na dně.

  • 1.

    Dostatek prostoru

    Důležitým pravidlem je nepřecpat ledničku k prasknutí. V nacpané ledničce nedojde totiž ke správnému ochlazování výrobků a zkrátí se jejich trvanlivost. Rozmisťujte proto potraviny po celé ploše tak, aby měly dostatek místa a studený vzduch mohl volně proudit.

  • 2.

    Správná teplota

    V horním patře je teplota vyšší, takže je nejvhodnější pro umístění již  hotových pokrmů, které je potřeba rychle spotřebovat, jako jsou polévky, omáčky, pudinky, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. Střední polička je pak vhodná pro masné a mléčné výrobky. Například paštiky, uvařené maso, šunku či jiné uzeniny. Patří sem i máslo, plátkové nebo tavené sýry a jogurty.

    Jen nezapomínejte, že oba druhy potravin by měly být od sebe pečlivě odděleny, nejlépe je mít pro každý z nich jeden regál. Nebo vše ukládejte do speciálních boxů na potraviny, vydrží pak déle čerstvé. A u více aromatických sýrů navíc zabráníte rozšíření specifické vůně do celé lednice.

     

  • 3.

    Rozdělení do sektorů

    Spodní část lednice obvykle patří mezi nejchladnější místa, proto je to ideální místo pro čerstvé maso a ryby. Dbejte na to, aby byly dobře oddělené od ostatního jídla, a nedošlo tak ke kontaminaci. Ve spodním šuplíku je teplota mírnější a sem ukládáme mnohé druhy ovoce a zeleniny. Jen pozor, všechny tam nepatří! Rozhodně tam nedávejte exotické ovoce jako například banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas, ale ani některé druhy zeleniny jako brambory, rajčata, cibuli či česnek. Určitě budou chutnější, pokud je nevystavíte zbytečně nízkým teplotám.

  • 4.

    Co do dveří?

    Dveře lednice jsou nejteplejším místem a teplota se tu pohybuje kolem 11 stupňů. Podle toho je také potřeba vybírat potraviny, které zde uskladníme. Přihrádka úplně dole je určená pro nápoje, jako jsou džusy, minerální vody, ale také mléko, pivo či bílé víno. Do přihrádek výše je možné umístit otevřené konzervy, džemy nebo marmelády. Uložit zde můžeme i kečup s hořčicí a další ochucovadla.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

krapotkin: To jsou pořád rady. V mojí ledničce je pořád místa dost kvůli fialově zlodějně.

(04. 07. 2023 07:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy