Málokdo ví, že mikrovlny působí na některé potraviny a materiály jinak, než je tomu v běžné troubě nebo při obyčejném ohřívání na plotně. A možná budete i vy překvapeni, kolika způsoby se jí dá uškodit. A v lepším případě to odnese jen mikrovlnka, a ne vaše zdraví. Jaké jsou nejčastější věci, které lidi do mikrovlnné trouby dávají, a neměli by?

TIP NA VIDEO: Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

Čerstvé ovoce

Nikdy nedávejte do mikrovlnné trouby čerstvé ovoce. Přišli byste nejen o chuť a šťavnatost, ale i o cenné živiny, minerální látky a vitaminy. Navíc ovoce mívá dužninu plnou vody a také pevnou slupku, můžete si tak nechtěně připravit časovanou bombu. Například hroznové víno může ve vteřině vybuchnout a rozletět se na všechny strany. Vedle náročného úklidu můžete také řešit zničený ventilátor mikrovlnné trouby. Pokud tam ovoce přece jen dáte, tak jedině nakrájené na kousky a přikryté poklopem.

Vejce

Vajíčko a mikrovlnka – to je hodně výbušná kombinace, kterou určitě také nedoporučujeme. Tekutina v syrovém vajíčku se totiž teplem rychle mění v páru, čímž vejce zvětšuje svůj objem. To samozřejmě skořápka nevydrží a vejce exploduje. Vám pak nezbude nic jiného, než hodiny a hodiny drhnout žloutek, který se rozprskl po celém vnitřku mikrovlnky.

Plastové nádobí a krabičky

Předtím, než budete dávat plastové věci do mikrovlnky, vždy se ujistěte, zda jsou pro ohřívání vhodné. Na každém výrobku by to mělo být řádně označeno. Například levné plastové krabičky nejsou uzpůsobeny odolávat vysokým teplotám, tudíž se z nich po dobu zahřívání uvolňují škodlivé a rakovinotvorné látky. Může také dojít k tomu, že si budete muset koupit novou mikrovlnnou troubu – rozpuštěný plast z té staré už prostě nikdy nedostanete.

Chilli papričky

Kdyby vás náhodou někdy napadlo v mikrovlnce ohřát chilli papričky, čeká vás hodně nepříjemný zážitek. Začne se z nich totiž uvolňovat kapsaicin a jiné aktivní složky, které z papriky dělají velmi pikantní potravinu. Smísí se s párou a ve chvíli, kdy otevřete dvířka, pocítíte pálivou sílu na vlastní kůži. Způsobit může pálení očí, krku, a dokonce i skvrny na kůži připomínající popáleniny –  jako pepřový sprej.

Kovy

To, že jakékoli kovové věci nepatří do mikrovlnky, ví většina z nás. Bohužel ne všichni na toto doporučení dbají. Dokonce i malé množství, které může být obsaženo v některých glazurách nádobí, způsobí, že vám začne celá trouba jiskřit. A svou troubu tak můžete rozbít během chvilky.

Voda

Velký pozor si také dejte i při ohřevu vody. Zatímco voda na povrchu bude horká, voda u dna bude stále studená. Při promíchání horká voda vystříkne a může způsobit nepříjemné opařeniny. Proto – jestli si chcete ohřát vodu na čaj, v mikrovlnce rozhodně ne!