Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chcete hebké a měkké ručníky? Tak se konečně vyvarujte těchto zásadních chyb!

/
  • (iStock)
    7. června 2023 ● 06:00

    Toužíte se po koupeli zabalit do voňavé a heboučké osušky. Jenže místo toho vám v koupelně visí tvrdé, nesající a žmolkaté ručníky? Nejspíš chybujete při péči o ně. Co všechno děláte špatně?

    Vybírali jste doteď ručníky a osušky hlavně podle toho, zda barevně ladí s kachličkami vaší koupelny? A i když v obchodě vypadaly hezky měkce a nadýchaně, po pár praních se změnily spíše v hadr... Jak je to možné? Důvodů může být několik. Pojďte se s námi podívat na ty nejčastější chyby, kterými si je ničíme.


  • 1.

    Nekvalitní materiály

    Ručníky
    Autor: iStock

    První důležitou chybu můžete udělat už při nákupu. Pokud pořizujete nové ručníky jen podle toho, zda se vám na první pohled líbí nebo jsou co nejlevnější, nejspíše brzy pochopíte, že tato volba se nevyplatí. Jedním ze základních parametrů, podle nichž byste měla nakupovat ručníky a osušky, je gramáž. U těch kvalitních bychom měli najít číslo 450 g/m² a vyšší. V čím dál větší oblibě jsou pak bambusové ručníky. Jejich vlákna jsou hypoalergenní, rychle schnou a jsou odolné vůči plísním a bakteriím.

  • 2.

    Po nákupu je hned používáte

    Ručníky
    Autor: iStock

    Další velmi častá chyba. Pamatujte, že nový ručník do koupelny nepatří! První důležitou věc, kterou byste měla před prvním použitím udělat, je, že ručník jednou či dvakrát důkladně vyperte a necháte volně usušit. Zbavíte se tak nežádoucích prachových částic, které do nich vnikly během výroby. U froté ručníků první praní pomůže zatáhnout volnější oka, aby se vám ručníky nezatrhávaly nebo nepáraly. Ručníky a osušky vám pak vydrží mnohem déle.

  • 3.

    Věšíte ručníky přes sebe

    Ručníky
    Autor: iStock

    Vyvarujte se také věšení několika ručníků na sebe. Ručníkům to nijak nesvědčí a zahráváte si též se zdravím. A to hlavně tehdy, pokud je nenecháte pořádně proschnout. V jejich záhybech se tak vesele množí bakterie a rostou plísně. Po každé sprše je důkladně prověste a nenechávejte je nikde nedbale povalovat. Klidně na věšáky nebo šňůru, ale pokud možno odděleně.

  • 4.

    Neměníte je dostatečně často

     

    Ručníky
    Autor: iStock

    Věděli jste, že osušky a ručníky byste měli měnit každé tři až čtyři dny? Možná si říkáte proč, když do nich utíráte vymydlené čisté tělo, jenže po každém použití zůstávají ve vlhkém ručníku vaše odumřelé kožní buňky, a ty se tak stávají doslova inkubátorem pro bakterie, které se zde dál množí. Výsledkem mohou být zatuchlé ručníky, ale také infekce a kožní nemoci přenášející se na celé tělo. Pořiďte si jich tedy raději více, aby pro vás interval výměny nebyl žádný problém.

  • 5.

    Používáte příliš pracího prášku

    Ručníky
    Autor: iStock

    Při dávkování pamatujte, že příliš pracího prostředku škodí, protože jeho nadbytek ulpívá na ručnících a způsobuje tuhost vláken. Postupem času vaše ručníky začnou mít drsný a škrábavý povrch. Příliš velké množství prášku má také negativní vliv na barevnou stálost ručníku. Lepší je určitě použít prací gel než klasický prášek. Lépe se rozpouští.

  • 6.

    Chybujete při samotném praní

    Ručníky
    Autor: iStock

    Pokud chcete mít jistotu, že se vaše osušky opravdu dobře vypraly a zůstaly co nejdéle barevně syté či sněhově bílé, nezapomínejte na třídění. Rozdělte si ručníky a osušky podle barev a perte je odděleně. Ještě než je vložíte do pračky, přečtěte etiketu od výrobce, kde doporučuje teplotu při praní, a dodržte ji. Praním na příliš vysokou teplotu je zbytečně ničíte. Froté ručníky perte raději na 40 stupňů. Určitě také nenapěchujte buben pračky k prasknutí. Tato úspora vám nepřinese nic dobrého. Při přeplnění nebo naopak nedostatečném naplnění by třením o buben mohlo rovněž dojít k tvorbě žmolků. A jak poznáte optimální naplnění? Ideální je, když v naplněné pračce zůstane mezi prádlem a bubnem takový prostor, že do něj vložíte na výšku svou dlaň.

  • 7.

    Používáte aviváž

    Ručníky
    Autor: iStock

    Pro někoho možná překvapující rada, ale: V případě ručníků a osušek zapomeňte na aviváž! I když vás třeba nalákala reklama v televizi, věřte, že s aviváží heboučkých ručníků nedosáhnete. Vlákna slepí a veškerá měkkost ručníku se vypaří a sníží se i jejich absorpční schopnost. Může také zapříčinit tvorbu žmolků. U bílých a světlých ručníků může barevná aviváž působit i jejich šednutí či zaprání.

  • 8.

    Ručníky žehlíte

    Ručníky
    Autor: iStock

    Milujete žehlení, a tak pod rozpálenou žehličkou končí i vaše ručníky? Velká chyba! Žehlením se totiž jednotlivá očka přitlačují, zploští se a polámou a materiál ztrácí původní sametový vzhled i schopnost absorbovat vodu. A o to přece nestojíte!


  • 9.

    Nevhodně je sušíte

    Ručníky
    Autor: iStock

    Velký pozor si také dejte na to, kde a jak ručníky sušíte. Jak už jsme psali výše, určitě je nevěšte na háček na sebe, aby nebyly nepříjemně zatuchlé. Také se vyhněte sušení na radiátoru nebo na přímém slunci. Přesušení totiž škodí vláknům a ta se mohou polámat a poničit. Ručník pak zbytečně ztratí hebkost a měkkost. Úplně nejlepším způsobem sušení se sušička, která vlákna nejen usuší, ale i načechrá.

    Tip redakce:

    I bez sušičky, můžete mít ručníky krásně měkké. Základem je zbavit se vodního kamene, který způsobuje jejich tvrdost. Namočte ručníky před praním do vody s octem, uvidíte, že budou dokonale měkké a hebké.

Přidat názor
Počet komentářů: 3
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy