Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Neničte si oblečení! 5 nejčastějších chyb, které děláme při ručním praní

/
  • (iStock)
    20. srpna 2019 ● 06:00

    Jelikož některé prádlo a oblečení potřebuje šetrné zacházení, měli bychom se pračce vyhnout a pustit se raději do ručního praní. Spodní prádlo, jemné blůzky nebo třeba mohérový svetřík si jistě zničit nechceme. Jenže i při ručním praní můžeme dost chybovat, a prádlo "ublížit" víc, než kdybychom ho hodili do pračky. Na co si dát tedy pozor?

    Na první pohled to sice vypadá, že v tom není žádná věda. Stačí napustit vodu do umyvadla, prádlo přeprat a pověsit. Ale věrte, že stejně jako praní v pračce, tak i to v ruce má svá pravidla, která se vyplatí znát. Vyvarujte se chyb, které mohou vaše oblíbené oblečení zbytečně ničit. Poradíme vám několik triků...

     

  • 1.

    Prázdné umyvadlo

     

     

     

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

    První věcí, prři které se často chybuje je správný postup. Hodíte obvykle prádlo na přeprání do prázdného umyvadla nebo vany, pak na ně nasypete prací prášek či gel a nakonec teprve pustíte vodu? Chyba! Síla vody dopadající na látku může poškodit vlákna. Navíc prací prostředek, který jste aplikovali přímo na oděv, se pak jen obtížně vyplachuje. Proto si pro příště pamatujte. Nejdříve napusťte vlažnou nebo teplou vodu ( etikety na oblečení by vám měly prozradit správnou teplotu), a teprve potom přidejte doporučenou dávku pracího prostředku pro jemné tkaniny. Vodu důkladně promíchejte, aby bylo jisté, že se úplně rozpustil. Nakonec  do lázně úplně ponořte prádl, které chcete vyprat.

  • 2.

    Pozor na skvrny

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

    Myslete na to, že agresivním přístupem k praní můžete snadno látky poškodit, zejména ty jemné. Pokud máte na oblečení nějaké skvrny, jemně do nich vetřete nějaký speciální odstraňovač skvrn. Jen si pečlivě přečtěte na jaké tkaniny je prostředek doporučovaný, abyste si nakonec ještě nezpůsobili více problémů. Jakmile se vsákne, místo v prací lázni (připravené podle předchozího bodu) několikrát jemně promněte a pak ho nechte chvilku odpočívat. Většina oblečení bude čistá asi za 15 minut. Pokud ale máte opravdu silně zašpiněné prádlo, je možné, že bude potřebovat delší namáčení. 

  • 3.

    Nesprávné máchání

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

    Dalším krokem je máchání. Možná jste dosud byla zvyklá prádlo vymáchat pod tekoucí vodou. Jenže tak riskujete, že může dojít k protažení vláken a jejich zničení. Proto i v tomto případě je nutné postupovat jako při přípravě prací lázně, jen bez přidání pracího prostředku. Když tedy máte umyvadlo napuštěné čistou vodou, vezměte oděv oběma rukama, ponořte ho a jemným stlačováním opatrně zbavte pracího prášku.Opakujte, dokud je potřeba.

  • 4.

    Přílišné ždímání

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

    Snažíte se všechnu vodu z prádla dostat tak, že kousek oblečení nejrůzněji a dlouho kroutíte? Tak na to velký pozor!  Násilné ždímání vlhké, jemné tkaniny je ten nejlepší recept na to, jak ji zničit. Lepší způsob, jak přebytečnou vlhkost odstranit, je oděv oběma rukama pečlivě zvednout z vody na máchání a jemně se jí snažit vymáčknout co nejvíc. Nakonec  oblečení položte naplocho na dobře savý ručník, společně je zarolujte a stiskněte, jak to nejvíc dokážete. Po rozbalení dejte prádlo usušit.

  • 5.

    Svetr
    Autor: Shutterstock

    Jistě si nepřejete aby se z vašeho oblíbeného kousku, hlavně toho pleteného, stal vytahaný hadr. Proto se vyvarujte následující chyby! Aby si udržel svůj tvar, nikdy ho nevěšte na šňůru ani na ramínko. Vždycky ho sušte ve vodorovné poloze, nejlépe podložené ručníkem a položené třeba na sušáku prádla. V průběhu sušení oblečení občas otočte, aby prosychalo rovnoměrně.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy