Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žmolky na oblečení: Zbavíte se jich díky pomocníkům, které máte doma!

/
  • žmolky
    žmolky (iStock)
    4. září 2023 ● 06:00

    Žmolky, ošklivá ozdoba, kterou nechce na svém oblečení nosit nikdo. Bohužel často se objeví už po prvním vyprání nebo chvilce nošení. Jak jim nejlépe předcházet? A jak si s nimi rychle a jednoduše poradit? Poznejte s námi netradiční triky odžmolkování.

    Rozčiluje vás nespočet žmolků, které hyzdí váš outfit? Máte sto chutí vyhodit žmolkaté oblečení, protože i po chvilce nošení vypadá jako sto let staré? Zadržte. Zbavit se žmolků není nic těžkého. Stačí znát pár fíglů a mít pomocníky, kteří vám k tomu pomůžou. A nejde jen o známý „odžmolkovač“. Vedle něho se do boje můžete pustit i s dalšími věcmi, které má doma běžně každý. Které to jsou?

     

  • 1.

    Perte šetrně

    žmolky
    Autor: iStock
     

    Tvorbě žmolků je nejlepší předcházet. Bohužel ale neexistuje žádná zázračná rada, která by fungovala. Se žmolky, které se nám vytvoří pravidelným nošením, zkrátka nic moc nenaděláme. Žmolky se nejčastěji začnou objevovat na místech, kde dochází k nejčastějšímu opotřebení oblečení – na místech oděru, tedy na bocích, kde nosíme kabelku, kolem kapes nebo na spodních stranách rukávů. Přesto alespoň správnou péčí o oblečení můžete tvorbu žmolků trochu oddálit.

    Prádlo, tedy hlavně svetry, před vložením do pračky otočte naruby. Buben nepřeplňujte a perte maximálně na 30 až 40 °C. Na pletené svetry zvolte speciální program na vlnu nebo jemné prádlo. Pamatujte také na to, že tvorbě žmolků svědčí vysoké otáčky při ždímání. 

    Již existujících žmolků se můžete zbavit několika způsoby, aniž byste poničili prádlo. Jaké to jsou? Čtěte dál…

  • 2.

    Speciální pytlík či povlak

    žmolky
    Autor: iStock

    Žmolky můžete "pochytat" i v pračce. Pokud máte některý pletený svršek, o kterém víte, že pouští chlupy, vložte jej před praním do speciálního pytlíku nebo do povlaku na polštářek. Stejně tak punčocháče a spodní prádlo je pak třeba prát ve speciálním pytlíku.

  • 3.

    Houbička na nádobí

    žmolky
    Autor: iStock

    Když perete svetry, šály a mikiny, do pračky můžete vložit také obyčejnou houbičku na nádobí. Na houbičku se nachytají uvolněná vlákna a nebudete je muset sbírat z ostatního oblečení.

    Houbičku na nádobí můžete využít i tak, že navlhčíte drsnější stranu houbičky a pak s ní jemně potíráte svetr nebo mikinu. Žmolky se na houbičku budou postupně nachytávat.

  • 4.

    Holítko

    žmolky
    Autor: iStock

    Pokud máte doma nějaké staré holítko, může se vám skvěle hodit. Nebo si kupte nějaké nejlevnější a pusťte se do odstraňování žmolků. Oblečení ale nejdříve pořádně napněte a pak po něm opatrně přejíždějte jemnými a krátkými tahy holítkem. Uvidíte, že to skvěle funguje. Jen postupujte opravdu pomalu a jemně, abyste si do svetru neudělali nějakou dírku.

  • 5.

    Pemza

     

    žmolky
    Autor: iStock

    Odstranit nevzhledné žmolky na svetrech nebo i kabátech vám pomůže také další šikovná věcička, kterou najdete v každé koupelně. A to pemza, která slouží k obrušování kůže na patách. Čistou a suchou pemzou jezděte jemně po textilii a postupně tak odstraňujte žmolky. Ty by se měly na pemze zachytit. Jen při tom kontrolujte, zda netlačíte příliš moc a neodíráte již hladká vlákna.



  • 6.

    Ostré nůžky

    žmolky
    Autor: iStock

    Ostré nůžky se vám budou hodit hlavně v případě, že máte na oblečení nějaké větší a vystouplé žmolky, například na kabátech. Na drobné žmolky se tento postup nehodí. Pamatujte také na to, aby byly nůžky opravdu ostré, abyste žmolky opravdu odstřihli, ne jen zatrhli. Ale dávejte pozor, abyste si do oblečení nevystřihli dírku.


  • 7.

    Silonky

    žmolky
    Autor: iStock

    Máte starší silonky, které jsou vytahané nebo mají nějakou dírku, takže by nejspíš skončily v koši? Nevyhazujte je a využijte je na odžmolkování. I když je tento postup trochu pracnější, funguje. Silonky na sebe dokážou nachytat žmolky a uvolněná vlákna. A jak na to? Natáhněte si je na ruku a prudce přejíždějte po látce odshora dolů.

    Zajímá vás, na co dalšího se dají použít staré silonky? Užitečné tipy najdete v tomto článku.

  • 8.

    Strojek

     

    žmolky
    Autor: iStock

    Pokud vám přijdou předešlé možnosti trochu zdlouhavé a žmolkatých věcí máte hodně, můžete nakonec investovat do chytrého strojku na baterky – "odžmolkovače". Prodává se v různých variantách a jeho použití je rychlé a i bezpečné (díky ochranné mřížce nehrozí, že byste si oblíbený svetr poškodili). Stačí jen přejíždět strojkem po látce a přístroj všechny žmolky pohltí.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Kreveta: Odžmolkovací strojek mám a funkce minimální. Nejlepší je holící strojek - žiletka.

(04. 09. 2023 20:11)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy