21. srpen 2019
Svátek slaví Johana, zítra Bohuslav

Jak zavařovat v myčce? Je to překvapivě rychlé a jednoduché

/
  • zavařování
    zavařování (iStock)
    1. srpna 2019 ● 06:00
     

    Máte velké množství ovoce a zeleniny a chtěla byste úrodu zpracovat a dlouhodobě uchovat? Je tu ideální doba na přípravu nejrůznějších kompotů, džemů či nakládané zeleniny. Možná znáte klasické zavařování v hrnci. Ale víte, že existují i jiné způsoby? Jedním z nich je myčka na nádobí. Nemusíte se bát, postup hravě zvládnete…

    Dosud jste používala myčku pouze na mytí nádobí a možná vás nenapadlo, že se dá využít i k jiným užitečným věcem. A to překvapivě i na oblíbené zavařování. Myčka totiž dokáže udržet relativně vysokou teplotu po dostatečně dlouhou dobu, takže se obsah zavařovacích sklenic dokáže bez problémů sterilovat. Výhoda je, že vše je oproti klasickému zavařování jednodušší a rychlejší – nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. Zavařování v myčce vám také ušetří spoustu času a práce, protože tak jde zavařit opravdu velké množství. Stačí dodržet několik pravidel…


  • 1.

    Co vše lze v myčce zavařovat?

    zavařování


    Protože zavařování v myčce na nádobí probíhá v podstatě na skoro stejném principu jako při všech ostatních postupech, dá se v ní sterilovat vše, co vás napadne. Bez problémů zavaříte nejrůznější ovoce a zeleninu, houby, marmelády, ale třeba i maso.


  • 2.

    Na co si dát pozor?

    zavařování

    Láká vás tento způsob zavařování, ale přece jen máte pochybnosti o hygieně? Z čistoty během zavařování v myčce nemusíte mít žádné obavy. Z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilování úplně stačí. Jen je potřeba myslet na několik důležitých věcí, a to: pokud se pustíte do zavařování v myčce, nevkládejte do ní současně špinavé nádobí. A při zavařování nepoužívejte žádné čisticí a lešticí prostředky, zásobníky musí být prázdné.


  • 3.

    Příprava

    zavařování

    Pokud máte už zkušenost se zavařováním ovoce či zeleniny v zavařovacím hrnci, věřte, že příprava je i v tomto případě stejná. Plnění sklenic či víčkování tak zůstává beze změny. Ovoce či zeleninu očistíte a nakrájíte, dáte do sklenic a zalijete nálevem. Ještě než je ale budete plnit, nezapomeňte sklenice pečlivě vymýt horkou vodou a nechte je volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka je nejlepší použít nová, která nejsou nijak poškozená či zkroucená.


  • 4.

    Postup

    Autor: iStock

    Až budete mít všechny sklenice připravené, dobře je uzavřete a naskládejte je do myčky. Jen pozor, má to svá pravidla. Pro zavařování můžete použít spodní i horní patro myčky (menší sklenice nahoru, větší dejte dospod). Ale důležité je, aby sklenice vždy stály stabilně a rovně. A neměly by se také dotýkat jedna druhé. Ideální rozestup mezi jednotlivými sklenicemi je 5 cm.


    Poté nastavte na myčce nejdelší program s tím, že teplota by měla být 70 až 80 °C. A program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.

    Nakonec sklenice vyndejte a položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout. A máte hotovo!

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

karlos107: Nejdelší program je na 2,5 hodiny který má taky nejvyšší ohřívání. T vymyslel opravdu jen blbec.Když v obyčejném zavařovacím hrnci vyženu teplotu na 80-90st. do 15 min. pak to udržuju na této teplotě max.20 min a je hotovo. T je nápadf pacienta z Bohnic.

(11. 08. 2019 10:57)

karlos107: Zavařovat v myčce?? To vymyslela nějaká blbá pipka, co se chtěla jen zviditelnit. Nejde jen o zavařeniny samotné, ale o ekonomický způsob zavařování. Jen blbec bude zavařovat v myčce.V klasickém pařáku je to nejlepší a nejlevnější. Používejte věci na to, na co jsou, dementi.

(11. 08. 2019 10:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy