Jak zavařovat v myčce? Je to překvapivě rychlé a jednoduché
-
zavařování
Máte velké množství ovoce a zeleniny a chtěla byste úrodu zpracovat a dlouhodobě uchovat? Je tu ideální doba na přípravu nejrůznějších kompotů, džemů či nakládané zeleniny. Možná znáte klasické zavařování v hrnci. Ale víte, že existují i jiné způsoby? Jedním z nich je myčka na nádobí. Nemusíte se bát, postup hravě zvládnete. Poradíme vám, jak na to!
Dosud jste používala myčku pouze na mytí nádobí a možná vás nenapadlo, že se dá využít i k jiným užitečným věcem. A to překvapivě i k oblíbenému zavařování. Myčka totiž dokáže udržet relativně vysokou teplotu po dostatečně dlouhou dobu, takže se obsah zavařovacích sklenic dokáže bez problémů sterilovat. Výhoda je, že vše je oproti klasickému zavařování jednodušší a rychlejší – nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. Zavařování v myčce vám také ušetří spoustu času a práce, protože tak jde zavařit opravdu velké množství. Stačí dodržet několik pravidel…
- 1.
Co vše lze v myčce zavařovat?
zavařování
Protože zavařování v myčce na nádobí probíhá v podstatě na skoro stejném principu jako při všech ostatních postupech, dá se v ní sterilovat vše, co vás napadne. Bez problémů zavaříte nejrůznější ovoce a zeleninu, houby, marmelády, ale třeba i maso. - 2.
Na co si dát pozor?
Autor: iStockLáká vás tento způsob zavařování, ale přece jen máte pochybnosti o hygieně? Z čistoty během zavařování v myčce nemusíte mít žádné obavy. Z myčky přece vyndáváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilování úplně stačí. Jen je potřeba myslet na několik důležitých věcí, a to: pokud se pustíte do zavařování v myčce, nevkládejte do ní současně špinavé nádobí. A při zavařování nepoužívejte žádné čisticí a lešticí prostředky, zásobníky musí být prázdné.
- 3.
Příprava
Autor: iStockPokud máte už zkušenost se zavařováním ovoce či zeleniny v zavařovacím hrnci, věřte, že příprava je i v tomto případě stejná. Plnění sklenic či víčkování tak zůstává beze změny. Ovoce či zeleninu očistíte a nakrájíte, dáte do sklenic a zalijete nálevem. Ještě než je ale budete plnit, nezapomeňte sklenice pečlivě vymýt horkou vodou a nechte je volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka je nejlepší použít nová, která nejsou nijak poškozená či zkroucená.
- 4.
Postup
Autor: iStockAž budete mít všechny sklenice připravené, dobře je uzavřete a naskládejte je do myčky. Jen pozor, má to svá pravidla. Pro zavařování můžete použít spodní i horní patro myčky (menší sklenice nahoru, větší dejte dospod). Ale důležité je, aby sklenice vždy stály stabilně a rovně. A neměly by se také dotýkat jedna druhé. Ideální rozestup mezi jednotlivými sklenicemi je 5 cm.
Poté nastavte na myčce nejdelší program s tím, že teplota by měla být 70 až 80 °C. A program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.Nakonec sklenice vyndejte a položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout. A máte hotovo!
Náš tip! Přemýšlíte, jak kreativně nazdobit sklenice, aby byly ozdobou spíže? Ukážeme vám, jak kreativně popsat a ozdobit skleněné zavařovačky. Článek čtěte zde: 7 tipů, jak dát zavařovačkám stylový kabátek.