Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

8 překvapivých nápadů, jak využít ruličky od toaletního papíru a utěrek

/
  • (istock.cz)
    12. srpna 2023 ● 06:00

    Obyčejné papírové ruličky od toaletního papíru a kuchyňských utěrek obvykle končí v popelnici nebo v tříděném odpadu. To je ale velká škoda! Pokud totiž máte alespoň trošku kreativního ducha, můžete si z nich vyrobit spoustu užitečných věcí. Zapojte do toho i děti, uvidíte, že budou nadšené.

    Nasbírejte si pár kartonových ruliček a budete překvapení, jak můžou být ještě užitečné. Tento poměrně odolný materiál, navíc stočený, se hodí v mnoha situacích. Když je dotvoříte, mohou být hezkou dekorací nebo vám pomáhat v domácnosti. Nevěříte? Podívejte se na několik našich tipů a jistě přijdete i na nějaké další…

  • 1.

    Pomůcka pro uložení kabelů

    Autor: archiv

    Také se pokaždé rozčilujete nad chaosem, který máte v šuplíku s kabely a nabíječkami? Nebaví vás je pokaždé rozmotávat? Udělejte si v nich pořádek pomocí prázdných ruliček. Hodit se vám budou spíše ty větší od kuchyňských utěrek. Dráty do nich jednoduše srolujte. A nemusíte zůstat jen u obyčejné šedé. Ozdobte je proužky pestrobarevných lepicích pásek nebo nějakým balicím či novinovým papírem. Nebo je pomalujte a popište podle toho, k čemu slouží. Uvidíte, že tuhle vychytávku oceníte.

  • 2.

    Šikovná krabička na dárek

    Autor: archiv

    Rádi byste zabalili malou drobnost, ale žádnou vhodnou krabičku nemáte po ruce? Nezoufejte a vyrobte si vlastní a originální. Stačí, když trubičku na obou koncích dvojitě zahnete dovnitř, vznikne válcovité pouzdro na jakýkoli poklad. Pak už záleží na vaší fantazii. Nabarvení a zajímavá stužka pak udělají své a obdarovaný jistě ocení vaši kreativitu.

  • 3.

    Organizér na vlasové pomůcky

    Autor: archiv

    Máte doma malou parádnici a válejí se jí všude možně vlasové doplňky do vlasů? Udělejte pořádek i v nich. Nasaďte je jednoduše na ruličku od toaletního papíru a připevněte na okraje sponky. A vše bude mít hezky po ruce na jednom místě.

  • 4.

    Ochrana na nůž

    Autor: archiv

    Pokud potřebujete ochránit čepel nože – při uskladnění doma nebo na cestách – hodit se vám bude role kuchyňské utěrky. Trubku zkraťte tak, aby byla asi o 3–5 cm delší než čepel. Poté vložte nůž dovnitř a přeložte přesah trubky. Celé to pak zajistěte ještě páskou a bezpečný obal máte na světě.

  • 5.

    Krmítko pro ptáčky

    Autor: archiv

    Udělejte radost ptáčkům, ale i dětem, které se při výrobě i následném pozorování hezky zabaví. Na výrobu originálního krmítka budete potřebovat jen burákové máslo nebo lůj, směs semínek, talíř a samozřejmě ruličku. Potřete ji burákovým máslem nebo lojem a v semínkách ji na talíři důkladně vyválejte. Hotové krmítko navlečte na jakoukoliv větvičku nebo jím provlečte šňůrku a pověste ho za ni.

  • 6.

    Pomůcka na pěstování sazeniček

    Autor: istock.cz

    Pokud si doma předpěstováváte sazeničky ze semínek, nemusíte už utrácet za speciální květináčky, které jsou na to určené. Využijte ruličky. Obalte je hnědým balicím papírem, aby získaly dno, a převažte provázkem. Vzniklé nádobky pak naplňte zeminou. Dostatečně silné rostlinky pak můžete do záhonu zasadit i s ruličkou, která se v zemi následně rozloží.

  • 7.

    Zkrocení balicích papírů

    Autor: archiv

    Další šikovnou vychytávkou, kdy přijdou ruličky vhod, je uložení balicích papírů. Jelikož často nerady drží v úhledných rolích, vyřešit to lze naprosto jednoduše nasazením „ohlávky“ ve formě kartonové ruličky.

  • 8.

    Dekorace z papírových ruliček

     

    Autor: FTV Prima

    Z nepříliš vzhledných šedivých ruliček od papírových kuchyňských utěrek či od toaletního papíru lze ještě vykouzlit spoustu krásných věcí. Kupříkladu originální plastický obraz na zeď.

    Jak na to? Ruličku podélně po celé délce rozstřihneme. Příčně postupně nastříháme zhruba centimetr široké proužky, které budou sloužit jako základní stavební materiál. Z nastříhaných proužků vytvarujeme lístečky, které můžeme nabarvit vodou ředitelnými barvami. Na pracovní desku pod rám položíme podložku, na kterou budeme skládat motiv. Do rámu vyskládáme z jednotlivých lístečků květy. Musíme dávat pozor, aby se objekty vždy dotýkaly navzájem (slepíme je k sobě) i rámu, ke kterému je následně přilepíme lepicí tavnou pistolkou. Vše musí držet pohromadě, neboť jakmile motiv vyskládáme, odebereme podložku a celý objekt zůstane jen vně obrazu jako pavučina. Očistíme od zbytků lepidla a můžeme pověsit.

    S dětmi si pak můžeme vyrobit různé postavičky, domečky, stojánek na tužky a mnoho dalšího.

    Autor: FTV Prima

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy