Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

6 tipů na netradiční využití mouky. Tohle vás překvapí!

/
  • mouka
    mouka (iStock.cz)
    11. října 2022 ● 06:00

    Mouka je nepostradatelnou ingrediencí, bez které se v kuchyni neobejdeme. Možná by vás ale nenapadlo, že se nehodí jen k vaření i pečení. Tento levný bílý prášek můžeme využít i k mnoha dalším věcem v naší domácnosti. A vyrobíte si z ní třeba i skvělou zábavu pro děti. Nevěříte? Tak čtěte dál…

  • 1.

    Vyleští nerez a kovy

     

    Autor: iStock.cz

    Neutrácejte za speciální prostředky na leštění nerezu nebo dalších kovových předmětů a vyzkoušejte sílu obyčejné mouky. Vyrobte si vlastní přípravek za pár korun, který vás účinností překvapí.

    Jak na to?

    Smíchejte 1 díl mouky, 1 díl soli a 1 díl octa a vytvořte pastu. Tou potřete kovový předmět (například z mosazi, mědi nebo stříbra), nechejte zaschnout a poté povrch čistým hadrem vyleštěte.

    V případě nerezového dřezu je to ještě jednodušší. Jen ho lehce poprašte a třete měkkým a suchým hadříkem. Mouka v tomto případě zafunguje jako velmi jemné abrazivum, které dokáže nerez vyleštit, ale přitom nepoškrábat. Pak mouku spláchněte a nerez se bude krásně lesknout.

  • 2.

    Hrací karty jako nové

    Autor: iStock.cz

    Jaká je další nečekaná situace, kdy vám mouka může pomoci? Navrátí bělost a lest hracích karet. Pokud rádi a často mastíte karty, určitě jste si všimli, že jsou po nějaké době zašlé a mají nejrůznější mastné otisky prstů. Byla by škoda je ale vyhazovat a utrácet za nové, když mohou zas vypadat skvěle. Stačí, když karty naskládáte do sáčku, který jde utěsnit, a zasypete je moukou. Pak sáčkem několikrát  zatřepte. Karty vyndejte a otřete suchým hadříkem. Mouka by měla pohltit mastnotu i špínu.

  • 3.

    Urychlí zrání avokáda

    Autor: iStock.cz

    Máte rádi avokádo? Pak jistě oceníte i tenhle skvělý trik. Pokud není avokádo ještě zcela zralé, můžete s pomocí mouky tento proces urychlit. Je to jednoduché. Avokádo vložte do papírového sáčku, obalte ho v mouce a poté nechte aspoň 24 hodin působit. Po uplynutí této doby by mělo být avokádo připraveno ke konzumaci.

  • 4.

    Proti mravencům

    Autor: iStock.cz

    Potřebujete se doma zbavit otravných mravenců? Zkuste to jinak než chemickou cestou. Věřte, že i obyčejná mouka může být účinná. Mravenci totiž nemají rádi chuť ani práškovitou strukturu mouky a tak se posypaným místům jistě budou chtít vyhnout. Obsypte tedy dokola moukou cestičky, kudy se k vám do domu mravenci dostávají, a máte vyhráno.

  • 5.

    Domácí modelína pro děti

    Autor: iStock.cz

    Snad všechny děti rády modelují. Pokud jste modelínu třeba zapomněli zabalit na cesty nebo byste chtěli takovou, která je zaručeně zdravotně nezávadná, vyrobte si vlastní a to z mouky! Není to nic složitého.

    Postup:

    Smíchejte 300 g hladké mouky, 25 g soli, 100 ml vody, 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžíci oleje. A máte hotovo.

    Pokud byste chtěli různé barvičky, přidejte do hmoty několik kapek potravinářské barvy. Pokud by se hmota příliš lepila, přidejte trochu mouky, pokud bude naopak tuhá, přidejte vodu. Aby vám domácí modelína vydržela, co nejdéle, po hraní ji dejte do uzavíratelného igelitovém sáčku a skladujte ji v lednici.  

  • 6.

    Vyrobte levné lepidlo

    Autor: iStock.cz

    Věřili byste, že z mouky lze vyrobit také bezpečné a netoxické lepidlo? Je to tak! Takže nemusíte zoufat, pokud se dostanete do situace, kdy ho potřebujete a nemáte kde koupit.

    Výroba:

    Přiveďte k varu 300 ml vody, v níž jste rozmíchali 100 g mouky. Tuto kaši vařte při mírné teplotě tak dlouho, dokud z ni nevznikne hladká a dostatečně hustá hmota. Pak nechte směs vychladnout a přelijte do nějaké plastové lahvičky, ze které lze lepidlo vymáčknout. Poté ho můžete používat jako lepidlo na papír a předměty z něj. V ledničce vám tohle domácí lepidlo vydrží i několik týdnů.

Články odjinud

Dnešní horoskopy