Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bobkový list je skvělé koření nejen na vaření. Poznejte jeho netradiční využití!

/
  • (istock.cz)
    5. března 2024 ● 06:00

    Je skvělý do polévek, omáček i pod maso. Víte ale, že tohle koření také zahání moly a pomáhá proti migréně? Co dalšího dokáže?

     

  • 1.

    Zbaví vás lupů

    Autor: istock.cz

    Pět gramů bobkového listu vařte deset minut v 300 ml vody, nechte louhovat přes noc (nebo alespoň dvě hodiny) a výluh používejte na poslední oplach vlasů při mytí hlavy. Odstraníte tak přírodním způsobem nepříjemné lupy. 

     

  • 2.

    Proti hmyzu

    Autor: istock.cz

    Zaplavili vám domácnost mouční červi a moli? Použijte na ně bobkový list. Stačí ho zabalit do kousku gázy nebo tenké látky a položit do skříní, komor a šuplíků. Pár listů můžete rozmístit i do všech rohů v místnosti.

     

  • 3.

    Na bolest hlavy

    Autor: istock.cz

    Třeští vám hlava a nic nezabírá? Vyzkoušejte trik s bobkovým listem. Vezměte list, zapalte ho a provoňte celou domácnost. Pro co nejlepší efekt použijte lístky, které jsou úplně suché. Mimochodem vůně tohoto koření vám pomůže s uvolněním a zmírněním stresu. Jen si ohlídejte, abyste nakonec všechno pečlivě uhasila.

     

  • 4.

    Proti artritidě

    Autor: istock.cz

    Udělejte si čajovou kúru, která pomáhá proti artritidě, migréně, zánětu močového měchýře a pánům ulevuje od problémů s prostatou. Do 300 ml studené vody vhoďte obsah jednoho sáčku bobkových listů a přiveďte k varu. Vařte šest minut, nechte odstát, sceďte a popíjejte během celého dne. Nikdy nápoj nepijte celý najednou. Kúru opakujte tři dny po sobě a pak si dejte týden pauzu. Neužívejte dlouhodobě.

     

  • 5.

    Věděli jste, že...?

    Autor: istock.cz

    Ve starověkém Římě lidé věřili, že vavřín přináší štěstí a slávu. I to je důvod, proč se dodnes dávají vítězům na krk vavřínové věnce. Mimochodem, právě tuhle rostlinu používaly věštkyně z Delf těsně předtím, než se uvedly do transu.

     

  • 6.

    Vypěstujte si ho

    Autor: istock.cz

    Víte, že bobkový list neboli vavřín si můžete vypěstovat doma v květináči? A není to ani moc náročné. Tahle rostlinka vyžaduje hlinitopísčitý substrát, slunné místo, ideálně za oknem, a mírné zalévání. Přemokření mu nedělá dobře. Každý rok ho pak přesaďte do většího květináče. Vavřínu můžete dvakrát ročně zastřihovat korunu a tím ho vytvarujete podle vlastního vkusu.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy