Vypěstujte si vlastní pepř. Poradíme vám, jak na to!
-
Společně se solí stojí na každém stole a je považován za krále koření. Používá se snad ve všech kuchyních a vaření si bez něj nedokážeme představit. Věděli jste, že pepř vám může růst doma a vy ho už nebudete muset kupovat?
Pepř je původem z Indie, kde se začal pěstovat před více než 3000 lety. Brzy se však rozšířil do celého světa a stal se exkluzivním zbožím, za které se platilo zlatem. Tohle nepostradatelné koření v kuchyni si můžete jednoduše vypěstovat doma v květináči. Pepřovník je sice popínavá rostlina, která může dorůst do výšky až 15 metrů, ale k běžné potřebě vám bude stačit nízká dekorativní rostlina.
- 1.
Plody a sklizeň
Věděla jste, že barva kuliček pepře záleží na jejich vyzrálosti? Mladé bobulky jsou v době zrání temně červené. Buď si je můžete usušit ve slupce v této barvě, nebo ji sloupnout a usušit si pepř bílý. Pokud pepř sklidíte až po dozrání, sušením získá typickou černou barvu. Zelený pepř sklízejte ještě před začátkem zrání. Rychle jej spařte vroucí vodou a až poté sušte.
- 2.
Kde a jak ho pěstovat?
Pepřovník miluje teplé a světlé místo, kde by teplota neměla klesnout pod 18 stupňů. Ideální je mezi 22–25 stupni. Zároveň by na něj ale nemělo svítit ostré slunce.
- 3.
Co budete potřebovat?
Sazenice pepřovníku (koupíte v zahradnictvích nebo prodejnách osiva), rašelinu, zeminu, písek, hnojivo, oporu pro rostlinu, květináč.
Jak na to:
Ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu zeminy a jednoho dílu písku si namíchejte substrát. Zasaďte pepřovník a pravidelně jej zalévejte, aby nebyl nikdy suchý. Na jaře a v létě rostlinu dvakrát do týdne přihnojujte. Jakmile pepřovník povyroste, umístěte k němu oporu, kolem které se bude moci ovíjet.
- 4.
Účinky pepře
Pepř je skvělým dochucovadlem a zároveň chuť k jídlu podněcuje. Díky svým stimulačním účinkům je považovaný za afrodiziakum. Zvedá krevní tlak, podporuje krevní oběh, a tak jsou lépe vyživovány orgány v těle. Pomáhá s trávením a působí proti nadýmání.