Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vypěstujte si vlastní pepř. Poradíme vám, jak na to!

/
  • (iStock)
    20. září 2021 ● 06:00

    Společně se solí stojí na každém stole a je považován za krále koření. Používá se snad ve všech kuchyních a vaření si bez něj nedokážeme představit. Věděli jste, že pepř vám může růst doma a vy ho už nebudete muset kupovat?

    Pepř je původem z Indie, kde se začal pěstovat před více než 3000 lety. Brzy se však rozšířil do celého světa a stal se exkluzivním zbožím, za které se platilo zlatem. Tohle nepostradatelné koření v kuchyni si můžete jednoduše vypěstovat doma v květináči. Pepřovník je sice popínavá rostlina, která může dorůst do výšky až 15 metrů, ale k běžné potřebě vám bude stačit nízká dekorativní rostlina.

  • 1.

    Plody a sklizeň

    Věděla jste, že barva kuliček pepře záleží na jejich vyzrálosti? Mladé bobulky jsou v době zrání temně červené. Buď si je můžete usušit ve slupce v této barvě, nebo ji sloupnout a usušit si pepř bílý. Pokud pepř sklidíte až po dozrání, sušením získá typickou černou barvu. Zelený pepř sklízejte ještě před začátkem zrání. Rychle jej spařte vroucí vodou a až poté sušte.

  • 2.

    Kde a jak ho pěstovat?

    Pepřovník miluje teplé a světlé místo, kde by teplota neměla klesnout pod 18 stupňů. Ideální je mezi 22–25 stupni. Zároveň by na něj ale nemělo svítit ostré slunce.

  • 3.

    Co budete potřebovat?

    Sazenice pepřovníku (koupíte v zahradnictvích nebo prodejnách osiva), rašelinu, zeminu, písek, hnojivo, oporu pro rostlinu, květináč.

    Jak na to:

    Ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu zeminy a jednoho dílu písku si namíchejte substrát. Zasaďte pepřovník a pravidelně jej zalévejte, aby nebyl nikdy suchý. Na jaře a v létě rostlinu dvakrát do týdne přihnojujte. Jakmile pepřovník povyroste, umístěte k němu oporu, kolem které se bude moci ovíjet.

  • 4.

    Účinky pepře

    Pepř je skvělým dochucovadlem a zároveň chuť k jídlu podněcuje. Díky svým stimulačním účinkům je považovaný za afrodiziakum. Zvedá krevní tlak, podporuje krevní oběh, a tak jsou lépe vyživovány orgány v těle. Pomáhá s trávením a působí proti nadýmání.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy