Zavařování nebo nakládání vlastnoručně nasbíraných hub je velmi oblíbené. A pokud jste je dosud jen sušily nebo zamrazovaly, uvidíte, že houby zpracované na tento způsob vás svou chutí nadchnou. Skleničky se zavařenými houbami si budete moct vychutnat kdykoli na ně dostanete chuť.

Vyberte vhodné houby

V první řadě je důležitý výběr. Pamatujte, že houby pro zavařování musí být čerstvé a kvalitní. Tedy bez plísní, červů a dalších napadení. Odříznutím plesnivého kousku se plísně nezbavíte, takže takto napadené houby radši hned vyhoďte. Nejvhodnějšími na nakládání jsou středně velké pevné houby. Nejlépe chutnají hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce a různé směsi hub.

Povařte je a sceďte

Houby pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody, aby na nich nezůstaly vůbec žádné nečistoty z lesa. Malé houbičky nechte vcelku a větší nakrájejte na kousky. Zaleží jen na vás jaká velikost a tvar hub se vám bude hodit při konzumaci. Takto připravené houby povařte v v osolené vodě asi 10-15 minut (délka vaření dle tvrdosti hub) . Tím zahubíte případné nežádoucí mikroorganismy. Nakonec houby sceďte, opět propláchněte teplou vodou a nechte pořádně okapat a vychladnout.

Připravte si sladkokyselý nálev na houby

Povařené houby naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Na dno předtím ale vložte kousky bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření a pak se přidejte chladný nálev. Kvalitní a dobrý nálev dodá houbám to správné aroma. Receptů na existuje mnoho, záleží jen na vašich preferencích a chuti. Pro začátek můžete vyzkoušet základní, ale velmi dobrý a osvědčený nálev.

Budete potřebovat

1,5 litrů vody,
3 dcl octa,
70 g cukru krystal,
špetku soli,
pokud máte raději pikantnější chutě, přidejte česnek, feferonky nebo chilli papričky.

Postup

Všechny ingredience smíchejte dohromady a přiveďte k varu. Poté odstavte a vyčkejte, až nálev vychladne.

Jak dlouho a při jaké teplotě zavařovat?

Po vychladnutí zalijte připravené sklenice s houbami sladkokyselým nálevem. Zavíčkované sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby takto zavařujte při teplotě cca 90 ° Celsia po dobu zhruba 20–30 minut. Pak sklenice nechte pomalu vychladnout. Sklenice se zavařenými houbami by se měli nechat alespoň 3 až 4 týdny v chladu a temnu uležet a pak teprve konzumovat. V komoře vám bez problémů vydrží až do další sezóny. Zavařené houby si můžete dát k masu, salátům, do polévky, omáček nebo jen tak na vychutnat samotné jako delikatesu.

Ještě nemáte zavařovací hrnec? Najdete ho na našem Bazaru Blesk.