Recepty z lišek

Mají delikátní jemně kořenitou chut a příjemně pevnou konzistenci. Lišky patří mezi nejoceňovanější houby, které gurmáni milují. Vychutnejte si je také. Tady jsou dva recepty, které si z nich můžete připravit. 

Recepty z žampionů

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby a ať už jste si koupili, přinesli z lesa nebo máte vlastní vypěstované nebo ze supermarketu, je spoustu možností, co s nimi. Tady jsou ty nejlepší dobroty. 

Hříbková omáčka

Jemná, voňavá, plná chuti a navíc rychle připravená. Taková je hustá houbová omáčka s koprem, kterou si nejlépe vychutnáte jenom tak s knedlíky nebo vařenými bramborami. (Zapřísáhlí masožravci mohou přidat plátek hovězího). Uvidíte, že až ji ochutnáte, zařadíte ji na svůj stálý jídelníček.

Recepty z bedel

Přinesli jste si domu košík plný bedel a nevíte, co s nimi? Máme pro vás inspiraci, jak houby zpracovat. Připravte si třeba bedlový guláš, bedly na kmíně nebo klasické řízky z bedly - mimochodem, víte, jak připravit trojobal tak, aby byl výsledek dokonalý?

Houbové rizoto

Nádherně krémové, voňavé, jemné, zároveň ale vyznačující se plnou chutí. Takové je originální italské rizoto, které se s tím českým nedá srovnávat. I když jeho příprava zabere o něco víc práce, výsledek za to rozhodně stojí! Kdo jednou pravé rizoto ochutná, jiné už nechce.

Recepty z václavek

Jakmile začne sezona václavek, nosíme z lesa plné koše. Připravte si z těchto typických podzimních hub výbornou polévku, guláš, který bude chutnat i zapřísáhlým masožravcům, anebo si je naložte do octa

Dršťková z masáků

Nejčastěji se bezmasá varianta této oblíbené polévky připravuje z hlívy, gurmáni ale raději sáhnou po muchomůrce růžovce, která patří mezi nejchutnější houby a připomíná chutí telecí maso. Právě proto se jí také lidově říká masák. Až tedy příště přinesete úrodu těchto hub z lesa, zkuste z nich připravit voňavou a lahodnou dršťkovku podle našeho receptu.

Houbová omáčka

Omáčka ze sušených hub se nedá s tou, která je připravená z čerstvých úlovků, vůbec srovnávat. Její vůně a chuť je totiž mnohem intenzivnější. A navíc si ji můžete dopřát kdykoli během roku. 

Hříbkový krém

Lahodná, voňavá, plná chuti, ale zároveň úžasně jemná. Pokud milujete houby a máte jich dost, určitě si ji uvařte. Delikátní spojení hříbků a čerstvých bylinek v krémové polévce vás přenese do pomyslného gurmánského nebe.

Houbové kyselo

Je chutné, syté, a co je důležité, jeho příprava vám nezabere příliš času a navíc je levné. Příjemně nakyslý pokrm z hub, brambor a kvásku, doplněný vejci a ovoněný koprem, můžete podávat jako polévku, ale klidně i jako samostatný chod.

Houbové karbanátky

Pokud máte rádi karbanátky, určitě tenhle recept vyzkoušejte. Spojením hub s mletým masem vznikne skutečná delikatesa, kterou můžete podávat k obědu nebo k večeři, zabalit si ji ale můžete i s sebou na výlet. Vynikající jsou totiž jak čerstvě usmažené, tak i vystydlé.

Další recepty pro vás připravujeme.