Ať už jste si přinesli čerstvé houby z lesa nebo potřebujete zpracovat ty podušené z mrazáku, bude se vám recept na karbanátky s houbami hodit. V krajním případě můžete použít i předem namočené houby sušené, počítejte ale s výraznější chutí a také s tím, že budou karbanátky sušší. Tuhle dobrotu si ale nemusíte odpírat ani v případě, že lesní houby po ruce nemáte. Sáhnout totiž můžete i po hlívě nebo žampionech, které běžně seženete ve většině supermarketů po celý rok. Chuť hub ale v tomhle případě nebude až tak výrazná.

Maso vhodné na karbanátky

Nejlepší karbanátky s houbami jsou z mletého vepřového, použijte na ně ale klidně i hovězí, mix vepřového a hovězího, telecí nebo kuřecí či krůtí maso. Zapomenout byste neměli ani na uzenou slaninu nebo špek, směsi dodá chuť a ovoní ji. Stejně jako česnek, cibule a majoránka, které do karbanátků prostě patří.

Recept

Suroviny:

500 g mletého masa
300 g směsi lesních hub
150 g uzené slaniny
50 ml smetany
3 vejce
1 starší houska (rohlík, bílý toastový chléb)
1 cibule
4 stroužky česneku
50 g másla
1 vrchovatá lžíce škrobu
drcený kmín
majoránky
sůl 
pepř mletý
hladká mouka
strouhanka

Postup:

1. Očištěné houby nakrájejte. Na pánev dejte rozehřát máslo a zpěňte na něm na drobno  nakrájenou cibuli, přidejte houby, osolte je, okmínujte, opepřete a poduste je, dokud nezměknou.

2. Housku nakrájejte na kostičky, dejte je do mísy, zalijte smetanou a nechte nasáknout.

3. Přidejte mleté maso, podušené vychladlé houby, 1 vejce, prolisovaný nebo rozetřený česnek, škrob, dochuťte majoránkou a mletým pepřem, osolte a směs důkladně propracujte.

4. Z propracované směsi rukama vytvořte karbanátky, které obalte v klasickém trojobalu a smažte dozlatova ve vyšší vrstvě sádla nebo oleje. 

5. Hotové  karbanátky podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, chutnat vám ale budou i s čerstvým voňavým chlebem.

Houbové karbanátky v troubě: Dietní varianta

Jestli hubnete nebo jste zvyklí na lehčí jídla, zvolte dietnější způsob přípravy totoho jídla. Místo smažení upečte karbanátky nasucho v troubě, rozložené na plechu pokrytém pečícím papírem.