Italské rizoto má samozřejmě spoustu variant, připravuje se s různými druhy zeleniny, různými druhy masa, velmi populární je právě rizoto houbové. Nejlepší je ze sušených hub, které zajistí výraznou a plnou houbovou chuť. Sáhněte buď po sušených pravých hřibech, nebo směsi hřibovitých hub, jako jsou podoubáci, modráci, křemenáče, kozáci, praváci a podobně. Použít ale můžete i houby mražené nebo čerstvé, ať už ty lesní nebo třeba žampiony.

Jakou rýži na italské rizoto a co ještě pohlídat?

Základem klasiky italské kuchyně je volba správné rýže. Vhodné jsou pouze kulatozrnné odrůdy s vysokým obsahem škrobu, který zaručí tu pravou krémovost. Nejčastěji v našich obchodech seženete rýži Arborio či Carnaroli, použít můžete i u nás méně známé druhy Vialone Nano a Marateli. Pak už potřebujete jen silný vývar, suché bílé víno, máslo a parmazán. Další, neméně podstatnou věcí, je pak pomalé vaření a stálé míchání, které zajistí, že se škrob z rýže dostane ven a rizoto tak dostane svoji krémovou podobu.

Recept

Suroviny:

370 g kulatozrnné rýže
100 ml olivového oleje
170 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
70 g sušených hub nebo 500 g čerstvých
200 ml suchého bílého vína
vývar dle potřeby (houbový, zeleninový nebo kuřecí)
80 g parmazánu
sůl
mletý bílý pepř
zelená hladkolistá petrželka

Postup:

1. Houby předem namočte na 30-60 minut do vlažné vody.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, přidejte třetinu másla, nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nasekaný, prolisovaný nebo utřený česnek a nechte cibulku zesklovatět.

3. Přisypte rýži, nechte ji asi minutu za stálého míchání zasmahnout, pak přilijte víno a asi 2-3 minuty nechte obsah hrnce provářet, aby se alkohol vypařil.

4. Vmíchejte okapané houby, stáhněte teplotu, přidejte naběračku vývaru a míchejte, dokud se tekutina nevstřebá.

5. Postup naběračku po naběračce opakujte, dokud rýže nezměkne. Nezapomeňte, že rýži během toho musíte stále míchat. Po přidání poslední naběračky vývaru rizoto stáhněte z plotny a už nevařte.

6. Vmíchejte do něj 2/3 nastrouhaného parmazánu a následně na kostičky nakrájené studené máslo. Podle chuti osolte, opepřete a nechte asi 2 minuty odpočívat pod pokličkou.

7. Před servírováním na talíři rizoto posypte hoblinkami parmazánu a nasekanou zelenou petrželkou.