Výhodou houbové omáčky je také její obrovská variabilita. Podávat jí můžete v podstatě s jakýmkoliv masem, ať už je to hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, ale třeba i králík. Nezáleží příliš ani na kuchyňské úpravě, maso může být vařené, pečené nebo jen osmažené na pánvi. Hodí se ale například i k vajíčkům uvařeným natvrdo. A podobné je to i s přílohou, chutnat vám bude s noky, těstovinami, rýží nebo třeba bramborami, a to jak vařenými, smaženými nebo třeba pečenými. S kynutým knedlíkem jí dokonce můžete servírovat samotnou, i tak si pochutnáte.

Recept na omáčku ze sušených hub

Suroviny:

2 plné hrsti sušených hub (nejlepší je směs různých hřibovitých hub, jako jsou hřiby, křemenáče, kozáky)
50 g másla
1 cibule
hladká mouka
drcený kmín
pepř mletý
sůl
300 ml vývaru (houbový, hovězí nebo zeleninový)

Na bílou verzi:

100 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany

Postup:

1. Houby si den předem zalijte studenou vodou a nechte je namočené. Pokud zapomenete, stačí je hodinu předem zalít vodou vroucí. Houby máčené ve studené vodě jsou ale měkčí a chutnější.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno, v kastrolu zpěňte máslo a cibuli na něm zvolna dosklovata osmahněte.

3. Přidejte drcený kmín, zasypte moukou a za stálého míchání na mírném plameni připravte narůžovělou cibulovou zásmažku.

4. Hotovou zásmažku zalijte za stálého míchání asi třetinou studeného vývaru a míchejte, dokud nevznikne hladká kaše. Pak přidejte další třetinu a rozmíchejte obsah hrnce dohladka. Nakonec přilijte zbytek vývaru a vodu z namáčených hub a omáčku přiveďte k varu.

5. Omáčku opepřete a přidejte houby. Pokud nemáte rádi velké kusy, můžete je nakrájet. Nechte vařit asi 20-30 minut.

6. Nakonec omáčku podle chuti osolte. Pokud chcete připravit bílou verzi, přidejte smetanu ke šlehání a vmíchejte zakysanou smetanu. Je důležité, aby smetana měly pokojovou teplotu, jinak by se vám omáčka mohla srazit. Krátce svařte a můžete podávat.