Jedlé hřiby - borový, dubový, kovář, koloděj, smrkový, královský,  bronzový
Nejedlé hřiby - medotrpký, kříšť, žlučník neboli hořčák
Jedovatý hřib satan

Jedlé hřiby

Jak poznat ty nejchutnější české hřiby, do jakých jídel se hodí, na co si u nich dát pozor a jak je nezaměnit s nebezpečnými houbami?

Hřib kovář

Chutná houba, na kterou můžete narazit prakticky kdekoli. Podívejte se, jak ji v lese poznat a na co si dát obzvlášť velký pozor při její přípravě. V galerii si pak prohlédněte krásné fotografie dalších druhů hřibů, ať máte přehled.

Popis hřibu kováře  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib koloděj

Na tuto chutnou houbu, která patří mezi modrající hřiby, u nás narazíte celkem běžně. Víte ale, jak koloděje rozeznat od ostatních modráků, které mohou být nejen jedlé, ale i nejedlé nebo dokonce jedovaté? A na co si ještě u něj dávat pozor?

Popis hřibu koloděje  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib smrkový

Ze všech pravých hřibů narazíte na hřib smrkový nejčastěji, protože rostě hlavně pod smrky, které v českých lesích převažují. Kromě toho je také mimořádně chutný. Jak ho bezpečně poznat a v jakém jídle je bezkonkurenčně nejlepší?  

Popis hřibu smrkového  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib královský

Prohlédněte si ho, vyfoťte se u něj, ale netrhejte. Spatřit naživo hřib královský je snem každého zapáleného houbaře i mykologa, za jeho sběr ale hrozí pokuta. Víte co dělat, když tuto jedlou, ale velmi vzácnou houbu naleznete a hlavně jak ho odlišit od jiných hřibů? Řekneme vám to a navíc máme tip, kde ho můžete objevit.

Popis hřibu královského  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib borový

Je mezi prvními hřiby, které se na jaře objeví, přesto by ho ale měl správný houbař nechat v lese. Je totiž na Červeném seznamu ohrožených hub. Jak hřib borový poznat a nezaměnit ho s dalšími, ne tak vzácnými hřiby?

Popis hřibu borového  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib dubový

Pokud je teplejší počasí, objeví se v lesích jako jeden z prvních hřibů právě ten dubový. Patří mezi ceněné pravé hřiby s bílou dužninou. Víte, kde ho hledat, na co se hodí v kuchyni a na co ne, a hlavně – jak si ho nepoplést s hořčákem?

Popis hřibu královského  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib bronzový

Velmi krásná jedlá houba, která vyzývá k utrhnutí, ale kterou byste měli raději nechat v lese. Hřib bronzový je totiž velmi vzácný a raději, než jíst, bychom ho měli chránit. Jak tento pravák spolehlivě odlišit od jiných hřibů a hrozí za jeho sběr pokuta?

Popis hřibu bronzového  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Nejedlé hřiby

Určitě se vám to už také stalo. Shýbli jste se pro krásný hřib a už si ho chtěli dát do košíku. Jenže to byl nejedlý žlučník, kříšť nebo hřib medotrpký.

Hřib žlučník

Přimíchá se vám mezi ostatní houby a smaženice nebo polévka je rázem zkažená. Víte, jak hřib žlučník, kterému se lidově říká hořčák, odlišit od jedlého hřibu? A věděli jste, že i hořčák může být užitečný a pomoci, až vám bude špatně?

Popis hřibu žlučníku  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib kříšť

Sice není jedovatý, ale „pouze“ nejedlý, přesto ale může citlivějším lidem způsobit zažívací potíže. Navíc je odporně hořký. Jak si ho nepoplést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem? A dal by se – za dodržení určitých podmínek – přeci jenom nějak použít v kuchyni?

Popis hřibu kříště  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Hřib medotrpký

Na první pohled krásná houba, kterou je ale lepší nechat v lese. Nejedlý hřib medotrpký totiž patří – stejně jako žlučník a kříšť – do skupiny hořkých hřibů, roste ale málo a lidé ho proto tolik neznají. O to víc vás ale může zaskočit.

Popis hřibu medotrpkého  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.

Jedovatý hřib satan

Sice má – tak jako ostatní hřiby – zespoda charakteristické rourky, to ale neznamená, že je jedlý. Hřib satan je nejjedovatějším hřibem, na který v Česku můžete narazit. Stačí malý kousek a máte zaděláno na otravu a úporné zvracení. Jak ho poznat?

Popis hřibu satana  i spoustu praktických informací pro houbaře najdete ve článku níže.