Jedlé hřiby - borový, dubový, kovář, koloděj, smrkový, královský 
Nejedlé hřiby - žlučník neboli hořčák, kříšť
Jedovatý hřib satan

Další hřiby pro vás připravujeme. 

Jedlé hřiby

Jak poznat ty nejchutnější české hřiby, do jakých jídel se hodí, na co si u nich dát pozor a jak je nezaměnit s nebezpečnými houbami?

Hřib kovář

Chutná houba, na kterou můžete narazit prakticky kdekoli. Podívejte se, jak ji v lese poznat a na co si dát obzvlášť velký pozor při její přípravě. V galerii si pak prohlédněte krásné fotografie dalších druhů hřibů, ať máte přehled.

Hřib koloděj

Na tuto chutnou houbu, která patří mezi modrající hřiby, u nás narazíte celkem běžně. Víte ale, jak koloděje rozeznat od ostatních modráků, které mohou být nejen jedlé, ale i nejedlé nebo dokonce jedovaté? A na co si ještě u něj dávat pozor?

Hřib smrkový

Ze všech pravých hřibů narazíte na hřib smrkový nejčastěji, protože rostě hlavně pod smrky, které v českých lesích převažují. Kromě toho je také mimořádně chutný. Jak ho bezpečně poznat a v jakém jídle je bezkonkurenčně nejlepší?  

Hřib královský

Prohlédněte si ho, vyfoťte se u něj, ale netrhejte. Spatřit naživo hřib královský je snem každého zapáleného houbaře i mykologa, za jeho sběr ale hrozí pokuta. Víte co dělat, když tuto jedlou, ale velmi vzácnou houbu naleznete a hlavně jak ho odlišit od jiných hřibů? Řekneme vám to a navíc máme tip, kde ho můžete objevit.

Hřib borový

Je mezi prvními hřiby, které se na jaře objeví, přesto by ho ale měl správný houbař nechat v lese. Je totiž na Červeném seznamu ohrožených hub. Jak hřib borový poznat a nezaměnit ho s dalšími, ne tak vzácnými hřiby?

Hřib dubový

Pokud je teplejší počasí, objeví se v lesích jako jeden z prvních hřibů právě ten dubový. Patří mezi ceněné pravé hřiby s bílou dužninou. Víte, kde ho hledat, na co se hodí v kuchyni a na co ne, a hlavně – jak si ho nepoplést s hořčákem?

Nejedlé hřiby

Určitě se vám to už také stalo. Shýbli jste se pro krásný hřib a už si ho chtěli dát do košíku. Jenže to byl nejedlý žlučník nebo kříšť.

Hřib žlučník

Přimíchá se vám mezi ostatní houby a smaženice nebo polévka je rázem zkažená. Víte, jak hřib žlučník, kterému se lidově říká hořčák, odlišit od jedlého hřibu? A věděli jste, že i hořčák může být užitečný a pomoci, až vám bude špatně?

Hřib kříšť

Sice není jedovatý, ale „pouze“ nejedlý, přesto ale může citlivějším lidem způsobit zažívací potíže. Navíc je odporně hořký. Jak si ho nepoplést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem? A dal by se – za dodržení určitých podmínek – přeci jenom nějak použít v kuchyni?

Jedovatý hřib satan

Sice má – tak jako ostatní hřiby – zespoda charakteristické rourky, to ale neznamená, že je jedlý. Hřib satan je nejjedovatějším hřibem, na který v Česku můžete narazit. Stačí malý kousek a máte zaděláno na otravu a úporné zvracení.