Naši předci houbové kyselo milovali, především ti žijící na českých horách a v jejich podhůří. Zasytilo je a dodalo potřebné živiny. Jedli ho obvykle s krajícem voňavého chleba nebo bramborami na loupačku. A vychutnat si ho tak můžete i vy.

Chlebový kvásek je nutností. Kde ho sehnat?

Při přípravě toho pokrmu tradiční formou se neobejdete bez chlebového kvásku. Ten se v dnešní době najde v řadě domácností, které si připravují vlastní pečivo. Sehnat se ale dá také ve většině menších pekáren nebo od někoho v okolí podle kváskové mapy na internetu.

A těžké není ani připravit si ho doma. Stačit vám na to bude nejlépe tmavá žitná mouka a voda. Případně sáček sušeného kvásku, který pořídíte v každé prodejně zdravé výživy a ve většině supermarketů. Aby ale byl kvásek dostatečně silný, budete muset vydržet asi pět dnů.

Recept na kyselo

Suroviny:

1 hrnek kvásku (asi 200 g)
voda
plná hrst sušených, mražených nebo čerstvých hub
4 střední brambory
máslo
1 cibule
4 vejce
100 ml smetany ke šlehání (nemusí být)
kmín
sůl
kopr (nebo pažitka)

Postup:

1. Nejlépe večer předem zalijte kvásek litrem vlažné vody. Pokud to nestihnete, udělejte to nejméně hodinu před vařením.

2. Nezapomeňte si také dostatečně dopředu namočit sušené houby v cca 3 dcl vlažné vody, aby nasákly tekutinu a v polévce byly měkké.

3. Brambory si uvařte ve slupce a slijte je.

4. Ke kvásku v hrnci přidejte houby i s vodou, ve které se máčely. Osolte, kmínujte a vařte tak dlouho, dokud polévka nezhoustne. Mělo by stačit cca 10 minut. Pokud ale použijete kvásek sušený, počítejte s hodinou. V případě, že se vám bude chuť zdát příliš ostrá, můžete polévku zjemnit smetanou ke šlehání.

5. Na másle dozlatova zasmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, zalijte ji rozklepnutými vajíčky a zlehka promíchejte. Nezapomeňte osolit. Směs by měla zůstat mírně tekutá, proto ji ze sporáku odstavte dostatečně včas. Pozor, abyste vajíčka nepřesušili.

6. Brambory oloupejte, dejte do talířů a rozmáčkněte třeba vidličkou. Zalijte je horkým kyselem a do každého talíře přidejte porci vaječné směsi.

7. Nakonec zasypte nakrájeným čerstvým koprem a podávejte. Pokud kopr nemáte rádi, použijte pažitku. Správně připravené kyselo má báječnou, lehce navinulou a mírně pikantní chuť.