Houbový krém je jednoduchý na přípravu, zvládne ho připravit i kuchař začátečník, chutná ale naprosto skvěle. Připravit se dá v podstatě z jakýchkoliv lesních hub, tedy i směsi druhů, nejlepší je však z hříbků.

Místo mouky je zahuštěný jen bramborami, díky kterým je sytější. S opečenou bagetou potřenou česnekovo-bylinkovým máslem se tak hodí i jako večeře. A aby na talíři vypadal hezky, můžete ho ještě dozdobit na másle opečenými tenkými plátky hub, dozlatova osmaženými křupavými krutony z chleba či bílého pečiva a zelenou petrželkou nebo špetkou nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu.

Náš tip:
Pro ještě plnější houbovou chuť poprašte polévku na talíři na jemno umletým práškem ze sušených hub.

Recept na krémovou hříbkovou polévku

Suroviny:

50 g másla
2 cibule
450 g hříbků
3 brambory
1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
200 ml smetany ke šlehání
sůl  
pepř
drcený kmín

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo menší kostky. Cibuli nakrájejte na drobno.

2. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a osmažte jí dosklovata. Pak přidejte houby a za občasného míchání je restujte asi 5 minut.

3. Obsah hrnce osolte, opepřete a dle chuti okmínujte. Přidejte na drobné kostičky nakrájené oloupané brambory, vše zalijte horkým vývarem, promíchejte a nechte vařit asi 25-30 minut.

4. Polévku odstavte ze sporáku, ručním mixérem rozmixujte dohladka a přilijte smetanu.

5. Na mírném ohni nechte ještě chvilku provařit a můžete podávat