Nejde totiž jen o to, že v igelitu nebo třeba plastovém kbelíku se houby rychle zapaří a nebudou chutné. Petr Souček z České mykologické společnosti vysvětluje, v čem je největší problém a proč je tak důležité sbírat houby do proutěných košů, plátěných nebo papírových tašek – inspiraci, co si na houbaření pořídit, najdete ve fotogalerii.

Zapařené houby začnou být jedovaté

Pokud totiž dojde k zapaření, i jedlé houby se během chvilky změní na jedovaté. „Tím, jak se zapaří, se v nich nastartují hnilobné procesy a začnou vznikat obdobné jedovaté látky, jako jsou ve zkaženém mase,“ vysvětluje znalec hub Petr Souček. K zapaření může dojít např. i v autě, pokud necháte ve vedru houby za oknem. Z krásných jedlých hřibů se tak během chvíle stanou houby jedovaté, a pokud je sníte, otrávíte se.

Otrava z jedlých hub: v Česku častý problém

„Tento problém se dost podceňuje, v České republice je přitom každoročně více otrav z jedlých hub – špatně skladovaných nebo chybně zpracovaných, než jedovatých,“ pokračuje Petr Souček s tím, že se nemusí jednat jen o nevhodné uskladnění do igelitu nebo plastu, ale i nesprávnou kuchyňskou úpravu. Zdaleka ne všichni totiž vědí, že celá řada hub je v syrovém stavu jedovatá a toxických látek je zbavíme tím, že je důkladně povaříme.

„Týká se to třeba známých modrajících hřibů (např. kovář a koloděj) a václavek, které vyžadují alespoň 30minutovou tepelnou úpravu,“ pokračuje Souček s tím, že jinak mohou tyto houby způsobit zažívací problémy. Dvacet minut bychom měli vařit např. oblíbené podzimní houby čirůvky fialové, které jsou za syrova mírně jedovaté. Obsahují totiž látky rozkládající červené krvinky, které se ale varem rychle zničí.

Možná někoho překvapí, že i známá muchomůrka růžovka (masák) je za syrova jedovatá. Obsahuje hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Hemolysin je termolabilní, při tepelné úpravě (i krátké) se ničí.

Chcete houby sbírat nejen správně, ale i stylově? Inspirujte se ve fotogalerii, kde najdete originální košíky,  tašky a batohy na houby.