Když v lese narazíte na ryzec, řiďte se hlavně barvou klobouku. Prozkoumejte určitě i mléko, které z něj teče, když ho nakrojíme a věnujte pozornost i tomu, pod jakým stromem jsme ho našli. Mykolog Aleš Vít, spoluautor knihy Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, poradí, v čem přesně se od sebe liší. 

Jak odlišit ryzce podle klobouku?

Barva mléka může být oranžová nebo bílá

Z ryzce pravého vytéká oranžové mléko. Pro ryzec syrovinku je typické bílé, lepkavé mléko, které je cítit jako slanečky. Mléko ze syrovinky na vzduchu postupně hnědne. Pozor, ať ho na sebe nekápnete, protože na šatech zanechává hnědé skvrny, které nejdou odstranit. Ryzec kravský má bílé mléko, které na rtech pálí.

Kde rostou ryzce a kdy

Ryzec pravý roste od srpna do října v blízkosti borovic, ryzec kravský najdete nejčastěji ve společnosti dubů, a to od července do října. U ryzce syrovinka nám ale strom, pod kterým jsme ho našli, moc nepomůže. Roste v jehličnatých i listnatých lesích a navíc poměrně dlouho - od konce června do října.

Jak připravit ryzce?

  • Ryzce pravé jsou velmi oblíbené houby, a to i mezi lidmi, kteří se opravdu vyznají. "Vynikající jsou naložené v kyselém nálevu nebo jen tak přírodně osmahnuté a posolené. Patří jednoznačně k nejchutnějším houbám, v mém žebříčku jsou na druhém místě, hned za opeňkou měnlivou," podotýký mykolog Jaroslav Malý. 
  • Ryzec syrovinka – jak napovídá název, je jedlý i zasyrova. Mnohem chutnější ale je, když si ho osolíte, okořeníte kmínem a opečete na másle na pánvi.

Ryzec pravý, syrovinku i kravský - a mnoho dalších ryzců - si prohlédněte ve fotogalerii.