Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zázrak jménem aloe vera. Jak získáte léčivý gel a na co ho použít?

/
  • (iStock.cz)
    15. srpna 2023 ● 06:00

    Nenáročný sukulent, který se řadí k nejvýznamnějším léčivým rostlinám, si můžete snadno pěstovat doma v obýváku. Na co vše se hodí a jak se o rostlinu starat? Vše důležité se dozvíte v našem článku...

    Aloe vera (neboli aloe pravá) je nejznámější a nejprobádanější, ale léčivé účinky mají i jiné druhy aloe, kterých je asi na tři stovky. Pro své dužnaté a velmi dekorativní listy se pěstuje jako pokojovka. Vyhovuje jí dostatek světla a střídmá zálivka. Dlouhodobé přemokření substrátu bývá příčinou uhynutí rostliny. Vyžaduje propustný, hlinitopísčitý substrát s drenážní vrstvou na dně. Aloe vera může trávit léto venku, na slunce ji ale musíte zvykat postupně, v opačném případě snadno dojde k popálení listů. Zimu stráví klidně v bytě nebo v chladnějším prostoru s teplotou neklesající pod 5 °C. V květinářstvích koupíte celou řadu druhů aloe od miniaturních forem až po rostliny, které se časem hodně rozrostou. Liší se od sebe také zbarvením, tvarem listů a hrubostí ostnů.

  • 1.

    Zázračný gel

    aloe vera
    Autor: iStock.cz

    O léčivých účincích aloe pravé věděli již staří Egypťané. Své místo má i v tradiční indické, čínské nebo arabské medicíně. Pro komerční využití se pěstuje v příhodném klimatu na velkých plantážích v Mexiku. V takových podmínkách dorůstají jednotlivé listy délky až 90 cm. Gel z rostliny se doporučuje především zevně k léčbě kožních problémů. Využijete jej při drobných spáleninách, které jste si přivodili doma. Hodí se na kůži spálenou od sluníčka, na řezné ranky, odřeniny nebo podráždění. Jako podpůrná léčba se používá při akné, některých typech lupénky a při ekzémech. Nejvyššího obsahu léčivých látek dosahují rostliny ve věku čtyř až pěti let. Extrakty z aloe najdete v mnoha kosmetických produktech, ke konzumaci pak seženete čisté šťávy nebo gel. Antibakteriálních účinků aloe se využívá i při výrobě textilií, to se výtažky přidávají do potahů na matrace, přikrývky nebo polštáře.

  • 2.

    Gel z aloe vždy po ruce

    aloe vera
    Autor: iStock.cz

    Na podrážděnou pokožku nebo drobné ranky můžete použít gel, který si opatříte doma přímo z rostliny. Budete potřebovat jeden silnější list. Ostrým nožem odřízněte svrchní zelenou slupku ploché strany listu a malou lžičkou seškrábněte vrstvu vnitřního gelu. Tento gel můžete aplikovat přímo na kůži. Přidávat ho můžete také do domácích pleťových masek. Skladujte ho v ledničce a co nejdříve ho spotřebujte. Nejúčinnější je čerstvý. Skladováním se jeho léčivé schopnosti rychle snižují. 

  • 3.

    Jak je to s konzumací aloe vera?

     

    aloe vera
    Autor: iStock.cz

    Radí PharmDr. Tomáš Arndt, Ph.D., celostnimedicina.cz

    "U aloe vera (aloe pravá, synonymum Aloe barbadensis Miller) doporučuji užívání jen ve formě doplňků stravy, kam se zpracovává pouze čistý gel získaný z vnitřku listů, který by laik v potřebné čistotě obtížně získával. V případě zpracování celých listů je na překážku, že rostlina obsahuje pod povrchem pokožky listů hořce chutnající šťávu se silně projímavým účinkem. Tuto šťávu nesmějí užívat děti, těhotné a kojící ženy, ženy během menstruace, pacienti s nemocemi ledvin nebo s hemoroidy. Vnitřní gel však obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek od vitaminů přes enzymy až po aminokyseliny. Jako doplněk celkové léčby je aloe vera vhodná při oslabené imunitě, na ochranu jaterních a nervových buněk i jako součást prevence civilizačních chorob. Pozor na možnost nežádoucích interakcí s některými léky, např. cytostatiky, kortikosteroidy."

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy