Nemusíte se k nim tolik ohýbat a díky vrstvě organického materiálu vytváří teplo a rostlinám se na nich mimořádně daří. Co důležitého byste o nich měli měli vědět?

Co je vlastně vyvýšený záhon?

Jde o pěstební místa záměrně navršená nad stávajícím terénem, která se skládají z několika vrstev. Vnitřek vysokého záhonu je vyplněn velkým množstvím postupně se rozkládající organické hmoty. Jsou to vlastně zbytky, které posbíráte při údržbě zahrady, tedy listy, tráva, prořezané větve a podobně. Důležitou složkou vysokého záhonu je také kompost. Vyvýšené záhony existují v mnoha variantách, tvarech a velikostech, ale jejich princip je vždy podobný: jsou jakýmsi osázeným kompostem a zároveň okrasným prvkem v zahradě.

 

Fotogalerie
21 fotografií

Vyvýšený záhon má spoustu výhod

Vyvýšené záhony jsou zajímavým zpestřením zahrady. Jsou totiž estetické a nekonečně variabilní. Mají ale mnoho dalších výhod, které jistě oceníte. Dají se umístit do venkovských zahrad, do elegantních, reprezentativních prostor. Ale pokud toužíte po pěstitelských úspěších a bydlíte v bytě, take nemůsíte zoufat. Vyvýšený záhon se skvěle hodí ina terasu nebo malý balkón. Krásnou a úrodnou zahrádku si můžete vytvořit ale i klidně i na místech, kde by to předtím vůbec nebylo možné, kde by sen tak nic neurodilo - na skalách, plochých střechách a na betonových prostorech, Takže tyto záhony jsou velmi vhodné i pro města, kde je nadbytek organického odpadu a naopak nedostatek míst. Obecně, ale tento typ záhonu oceníte hlavně tam, kde je méně kvalitní zemina a zelenině ani bylinkám se v ní příliš nedaří. Zvláštní struktura z různých vrstev rozložitelného materiálu, ze kterých je záhon vytvořen, zajišťuje ve srovnání s nízkým záhonem vyrovnané teplejší mikroklima a lepší nabídku živin pro rostliny. Ve vyvýšeném záhonu se rostliny take snadno obdělávají, takže šetříte take svá záda. A pokud vám klasické záhony ničí neposedný pes, je vyvýšený záhon take dobrou volbou. Jsou totiž více chráněné proti pošlapání od lidí a psů, ale i velkému nájezdu škůdců. Také plevel z okolí do nich méně vrůstá a rostoucí tráva kolem se vám určitě bude snáze sekat.

Výběr je veliký

Vyvýšený záhon můžete mít jen jako obyčejnou kopu zeminy. Ale mnohem efektivnější možnost je zlepšení vzhled obrubou z dřevěných trámů, plechu, cihel či kamenů či z kvalitního dubového dřeva. Při dobrém řemeslném zpracování se tak vysoký záhon stane i zajímavým okrasným prvkem zahrady. Jeho výroba není tak složitá a můžete si záhony vytvořit sami podle svých představ nebo možností. Pokud ale nejste žádný velký kutil a chcete ušetřit čas, není problém si zakoupit nejrůznější druhy, tvary i velikosti hotových záhonů v hobby marketech.

Jak na založení klasického vyvýšeného záhonu?

Nejvýhodnější dobou na založení vyvýšeného záhonu na zahradě je časné jaro. V prostoru, kde chceme mít vyvýšený záhon, vyhloubíme základ, zhruba do hloubky 20 cm, kam záhon ukotvíme. Další úpravy závisí na tom, z jakého materiálu je vyvýšený záhon vyrobený. Pokud si vyberete propustný materiál, například tedy dřevo, je nutno jeho vnitřek vystlat nějakým izolačním materiálem. Jako ochranu proti případnému výskytu hryzců vyložíme dno jámy hustým drátěným pletivem. Takto připravený záhon již můžeme začít plnit. Vnitřní jádro záhonu vytvoříme z větví a větviček, čímž zajistíme dobré provzdušnění půdy a přeměnu navrstveného materiálu. Na tuto vrstvu můžeme položit obrácený travní drn, poté navrstvíme asi 25 cm silnou vrstvu listí, kterou pokryjeme 20 cm hrubého kompostu. Poslední vrstvou je zhruba 20 cm silná nastýlka jemného kompostu a zahradní zeminy.

Dobré rady!

  • Počítejte ale s tím, že organická hmota bude při tlení zmenšovat svůj objem. Už na začátku se tedy rozhodněte, jestli chcete vybudovat opravdu trvalý vyvýšený záhon, na nějž budete stále doplňovat novou hmotu, aby zůstal vysoký. V tom případě vytvořte kvalitní obvodovou konstrukci, která ho bude držet pohromadě.
  • Při rozhodování jakou velikost a výšku bude mít váš vyvýšený záhon myslete také na tom, kdo o něj bude pečovat, aby k němu měl pohodlný přístup. Ideální budu, pokud můžeme záhon obejít ze všech čtyř stran.

Co na vyvýšené záhony vysadit?

V prvním roce poskytuje vysoký záhon velké množství živin, které vyhovují náročné zelenině. Prvním rokem tedy ve vysokém záhonu pěstujeme košťáloviny, celer, pór, cukety, okurky, rajčata nebo i brambory. Postupně v dalších letech můžeme pěstovat rostliny na výživu méně náročné – kořenovou či listovou zeleninu, bylinky, ale třeba i jahody. Na každý záhon je vhodnější vysadit směs různých druhů zeleniny. Při výsadbě sázíme vyšší druhy jako rajčata doprostřed, čímž umožníme lepší přístup ke světlu nižším druhům.